Zavod za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije dobio novi aparat za testiranje uzoraka na COVID-19

  Datum objave: 05.10.2020, 14:18h

Zavod za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije dobio novi aparat za testiranje uzoraka na COVID-19Zavod za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije dobio novi aparat za testiranje uzoraka na COVID-19Zavod za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije dobio novi aparat za testiranje uzoraka na COVID-19Zavod za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije dobio novi aparat za testiranje uzoraka na COVID-19Zavod za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije dobio novi aparat za testiranje uzoraka na COVID-19Zavod za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije dobio novi aparat za testiranje uzoraka na COVID-19Zavod za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije dobio novi aparat za testiranje uzoraka na COVID-19Zavod za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije dobio novi aparat za testiranje uzoraka na COVID-19Zavod za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije dobio novi aparat za testiranje uzoraka na COVID-19Zavod za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije dobio novi aparat za testiranje uzoraka na COVID-19Zavod za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije dobio novi aparat za testiranje uzoraka na COVID-19Zavod za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije dobio novi aparat za testiranje uzoraka na COVID-19

„Zbog žurne potrebe Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije za nabavom ovog aparata, na prošloj sjednici Županijske skupštine usvojen je rebalans proračuna za 2020. godinu. Naime, izvršili smo izmjenu decentraliziranih sredstava kako bi se osigurala financijska sredstva za kupnju ovog aparata. Uređaj će se financirati dijelom iz prenamijenjenih sredstava Zavoda za javno zdravstvo planiranih za rekonstrukciju i dogradnju II. faze zgrade Zavoda, a dijelom iz preraspoređenih decentraliziranih sredstava Opće bolnice Šibensko-kninske županije.“, kazao je župan Goran Pauk.

Nabava ovog aparata bila je neophodna za funkcioniranje cjelokupnog zdravstvenog sustava Šibensko-kninske županije jer su postojeći kapaciteti bili nedostatni te je Zavod uzorke za testiranje morao slati u druge gradove, što je poskupljivalo  pretragu i produljivalo vrijeme potrebno za izdavanje nalaza.

„Povećanjem potreba za testiranjem, donošenjem novih preporuka HZJZ i Nacionalnog stožera  trebalo je testirati i osobe koje moraju na elektivne zahvate i pretrage ići u bolnicu, te su naši kapaciteti postali nedostatni. Potrebe su se povećale i traženjima testiranja osoba koje putuju izvan Hrvatske, te smo uzorke ponovno počeli slati u druge ustanove. Zahvaljujući ovom aparatu, kapaciteti su nam povećani za oko 150 uzoraka dnevno, a rezultati se dobiju unutar 24 sata.“, kazala je Diana Dulibić ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije.

Za potrebe dijagnostike Covid 19 reorganiziran je  laboratorij,  prostor, oprema te je pojačan  rad u smjenama i vikendom.

„Od 10. lipnja smo počeli molekularno testiranje obavljati u našem Odjelu kliničke mikrobiologije. Radili smo na zatvorenom RT PCR uređaju, max kapacitet testiranja 50 uzoraka u 24 sata. Zbog većih potreba za testiranjem na području naše županije od sredine  srpnja velik dio uzoraka slali smo  na testiranje u druge mikrobiološke laboratorije što je produžilo vrijeme od uzorkovanja do završetka pretrage i izdavanja nalaza. Od 16. rujna radi se testiranje na novom uređaju: u potpunosti automatiziranom Real Time PCR-u, što je povećalo kapacitet testiranja i omogućilo da se pretrage završe unutar 24 sata od uzimanja uzorka. Naši sadašnji kapaciteti su od 150 do 200 uzoraka unutar 24 sata.“,  kazala je dr. Edita Sušić, voditeljica Odjela kliničke mirkobiologije zahvalivši svim djelatnicima Odjela koji već mjesecima vrijedno i naporno rade u dosta teškim uvjetima.

Od početka epidemije bolesti COVID-19, u Šibensko-kninskoj županiji imali smo 538  oboljelih osoba, a od reaktivacije epidemije u lipnju, bilježimo 444  oboljele osobe. Trenutno je na području naše županije aktivno osam slučajeva, žarišta nemamo, a  pod zdravstvenim nadzorom i mjerama samoizolacije su 44  osobe.

„Od reaktivacije epidemije u lipnju, u našoj županiji smo bilježili 10-15 novooboljelih tjedno. U kolovozu smo bili svjedoci pogoršanja epidemiološke situacije, slično kao i u ostalim priobalnim županijama, zahvaljujući povećanom broju gostiju na našem području, što nije bilo neočekivano. Tako smo u nekoliko tjedana u kolovozu bilježili preko 100 novooboljelih tjedno. Od početka rujna imamo kontinuirani pad novooboljelih, a u protekla tri tjedna bilježimo opet samo 10-15 novooboljelih tjedno. Razlog poboljšanja epidemiološke situacije je pooštravanje epidemioloških mjera koje je Županijski stožer donio prije više od mjesec dana, zatim u visokoj razini svijesti građana koji su se pridržavali propisanih mjera, ali i u boljoj dostupnosti molekularne dijagnostike u našem Zavodu. Mi epidemiolozi dobivamo nalaze testiranja u istom danu te na taj način brzo dolazimo do pozitivnih osoba i stavljamo njihove kontakte pod mjere epidemiološkog zdravstvenog nadzora i samoizolacije.“, kazala je dr. Ankica Parat Baljkas, voditeljica Odjela epidemiologije, poručivši kako se, unatoč povoljnoj epidemiološkoj situaciji, i dalje trebamo pridržavati propisanih epidemioloških mjera, ostati odgovorni te čuvati svoje i zdravlje drugih.