Okrugli stol „Šibensko-kninska županija po mjeri čovjeka - da ili ne!?“

  Datum objave: 20.09.2017, 14:54h

Okrugli stol „Šibensko-kninska županija po mjeri čovjeka - da ili ne!?“Okrugli stol „Šibensko-kninska županija po mjeri čovjeka - da ili ne!?“Okrugli stol „Šibensko-kninska županija po mjeri čovjeka - da ili ne!?“Okrugli stol „Šibensko-kninska županija po mjeri čovjeka - da ili ne!?“Okrugli stol „Šibensko-kninska županija po mjeri čovjeka - da ili ne!?“Okrugli stol „Šibensko-kninska županija po mjeri čovjeka - da ili ne!?“Okrugli stol „Šibensko-kninska županija po mjeri čovjeka - da ili ne!?“Okrugli stol „Šibensko-kninska županija po mjeri čovjeka - da ili ne!?“

Svoje probleme, viđenja, stvarno i očekivano stanje pristupačnosti građevinama osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivosti u Šibensko-kninskoj županiji iznijeli su predstavnici udruge „Kamenčić“ – Sonja Ninić Ševo, udruge osoba s invaliditetom „Sveti Bartolomej“ – Josip Blažević, udruge „Aurora“ – Marijana Rajić, te tajnik Udruge slijepih ŠKŽ – Darko Juras.

Zamjenik župana Nikola Blažević rekao je kako će Županija kroz suradnju s ostalim dionicima sustava i zainteresiranom javnošću nastojati postići maksimum u primjeni propisa koji definiraju prava osoba s invaliditetom i njihovu uključenost u svakodnevni život.

„Slijepe i slabovidne osobe imaju svakodnevnih problema u kretanju po gradu Šibeniku, te su za rješenje toga problema nužni odgovarajući zahvati u promjeni gradske infrastrukture. Mi kao udruga slijepih ulažemo dosta napora da osobama s poteškoćama olakšamo svakodnevnicu. Zvučni semafori su već prisutni na brojnim pješačkim prijelazima u gradu, a u planu je i postavljanje taktilnih ploča koje pomažu slijepim osobama u snalaženju u prostoru. Nailazimo na dobar odaziv u institucijama lokalne samouprave ustanove i na tome smo zahvalni.“ - kazao je  Darko Juras, tajnik Udruge slijepih Šibensko-kninske županije.

Sonja Ninić Ševo iz Udruge „Kamenčići“ kazala je kako u gradu Šibeniku ima još dosta prostora kako bi se osigurala pristupnost osobama s invaliditetom, a ovaj sastanak je upravo povodom toga da se povežu različite institucije i da se privede kraju.  Udruga je nabavila vozilo za prijevoz osoba koje su u kolicima, te napravila rampu koja omogućuje lakše kretanje. Također, napomenula je kako im je ispred Udruge napokon osigurano parkirno mjesto, te kako ispred većine institucija u Šibeniku parking  za osobe s invaliditetom nije osiguran uopće ili je u jako malom broju.

Kao majka 100% invalida učenice srednje škole u Šibeniku , te predstavnica udruge „Aurora“ – Marijana Rajić ukazala je na probleme koje je naišla unatoč vanjskom liftu koji škola ima jer kako smatra nije adekvatan, a wc nema pristup za osobu s  invaliditetom.

Josip Blažević iz udruge osoba s invaliditetom „Sveti Bartolomej“ kazao je kako bih se kod izvođenja radova trebalo konzultirati upravo s osobama s invaliditetom da iznesu svoje mišljenje jer su oni ti koji koriste i znaju što je za njih najbolje. Također, ukazao je na mnoge propuste od izvođenja pješačkih prijelaza, šetnica, ulazaka u ustanove…