Održana kick-off konferencija Projekta "Uređenje i opremanje razvojno-inovacijskog centra iNavis u Šibeniku"

  Datum objave: 25.07.2014, 14:50h

Održana kick-off konferencija Projekta "Uređenje i opremanje razvojno-inovacijskog centra iNavis u Šibeniku"Održana kick-off konferencija Projekta "Uređenje i opremanje razvojno-inovacijskog centra iNavis u Šibeniku"Održana kick-off konferencija Projekta "Uređenje i opremanje razvojno-inovacijskog centra iNavis u Šibeniku"Održana kick-off konferencija Projekta "Uređenje i opremanje razvojno-inovacijskog centra iNavis u Šibeniku"Održana kick-off konferencija Projekta "Uređenje i opremanje razvojno-inovacijskog centra iNavis u Šibeniku"Održana kick-off konferencija Projekta "Uređenje i opremanje razvojno-inovacijskog centra iNavis u Šibeniku"Održana kick-off konferencija Projekta "Uređenje i opremanje razvojno-inovacijskog centra iNavis u Šibeniku"Održana kick-off konferencija Projekta "Uređenje i opremanje razvojno-inovacijskog centra iNavis u Šibeniku"

Javna ustanova Razvojna agencija Šibensko-kninske županije prijavila je Projekt na natječaj IPA III c (Poslovna infrastruktura – III natječaj) s partnerima: Šibensko-kninska županija, Grad Šibenik, Sveučilište u Splitu – Ured za transfer tehnologije i suradnicima: CroNoMar i Hrvatska gospodarska komora– Županijska komora Šibenik.

Projekt je odobren za financiranje od strane Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekta Europske unije (SAFU) slijedom čega su 16. 06. 2014. Javna Ustanova Razvojna agencija  Šibensko-kninske županije i SAFU potpisali Ugovor o sufinanciranju.

Ugovor je potpisan i provedba projekta će se odvijati slijedećih 18 mjeseci – od lipnja 2014. do prosinca 2015. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1,27 milijuna eura. Iznos bespovratnih sredstava dobivenih od EU iznosi 1 milijun EUR, a ostatak čini učešće Županije i partnera.

Šibensko-kninski župan Goran Pauk kazao je da se ovaj projekt uklapa u razvojnu strategiju županije jer smo u prvom strateškom cilju naznačili, između ostalog, da želimo razvijati konkurentno gospodarstvo temeljeno na inovacijama i naprednim tehnologijama.

„Razvojno inovacijski centar je zamišljen kao mjesto koje će osigurati intenzivnu suradnju između regionalne i državne uprave, akademske zajednice i gospodarstva, mjesto koje će nuditi, prvenstveno malim i srednjim poduzetnicima, sadržaje potrebne za razvoj novih proizvoda te transfer novih tehnologija.“, rekao je Drago Matić, ravnatelj JU Razvojna agencija ŠKŽ.

Prisutnima na današnjoj konferenciji u ime partnera obratili su se i zamjenik gradonačelnika Grada Šibenika Danijel Mileta i Leandra Vranješ Markić, voditeljica Ureda za transfer tehnologije Sveučilišta u Splitu.

Projekt je prezentirao Zoran Belak, viši savjetnik u JU Razvojna agencija ŠKŽ.

Projektom je predviđeno uređenje i opremanje 800 m² prostora u istočnom krilu iNavis Centra u Mandalini. Od toga 132 četvorna metra otpada na laboratorij za ispitivanje aluminijskih proizvoda, 38 metara četvornih na prototipnu radionicu, za konstrukcijski biro 44 metra četvorna, za izložbeni prostor 27 metara četvornih. U sklopu centra uredit će se i edukacijska dvorana, uredski prostori, sanitarni prostor s kuhinjom, te zajedničke prostorije za potrebe spremišta i fotokopirnih uređaja.

Uz uređenje i opremanje glavne aktivnosti projekta su uspostavljanje institucionalne mreže za podršku malim i srednjim poduzećima, izgradnja institucionalnih kapaciteta za početnu fazu funkcioniranja Razvojno inovacijskog centra (iNavis) te promocija usluga Razvojno inovacijskog centra i mogućnost za prihvat ulaganja.

Opći cilj projekta je doprinijeti razvoju i konkurentnosti malih i srednjih poduzeća u industrijskoj proizvodnji i razvoju finalnih proizvoda osnažujući tehnološke inovacije i transfer znanja te pozicionirati Šibensko-kninsku županiju kao regionalnog industrijskog lidera u području inovacija u sektoru lakih metala i pomorskom djelatnostima jačajući održiv gospodarski rast.

Specifičan cilj projekta je Izgraditi (rekonstruirati) i opremiti inovativne istraživačke kapacitete za razvoj industrijskih proizvoda s naglaskom na industriju lakih metala, pomorske djelatnosti, te ostale povezane djelatnosti i proizvode u Šibensko-kninskoj županiji te razviti i ojačati suradnju između institucija za poticanje poduzetništva, znanstvenih i institucija za istraživanje i razvoj, visokoškolskih institucija i malih i srednjih poduzeća, umrežavanjem fizičkih, ljudskih i tehnoloških resursa.