Zamjenik župana Nikola Blažević pozdravio polaznike Ljetne škole „Domovina“

  Datum objave: 22.07.2019, 07:57h

Zamjenik župana Nikola Blažević pozdravio polaznike Ljetne škole „Domovina“

U Ljetnoj školi „Domovina“ sudjeluju 33 polaznika, potomci hrvatskih iseljenika u dobi od 18 do 30 godina iz Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Australije, Perua, Južnoafričke Republike i Argentine. Većina njih je prvi puta u Hrvatskoj i samo troje ih zna hrvatski jezik. Kroz bogato ispunjen program u trajanju od 16 dana polaznicima je omogućeno upoznavanje i doživljaj Hrvatske kroz specijalizirani edukativno – turistički sadržaj, koji je usmjeren na hrvatsku povijest, kulturu i običaje, ali i na suvremena pitanja i izazove koji su pred Republikom Hrvatskom.

Zamjenik župana Nikola Blažević pozdravio je potomke hrvatskih iseljenika u subotu, 30. srpnja u kraljevskom gradu Kninu, koji su kroz ovaj projekt i obilazak različitih dijelova Republike Hrvatske posjetili i Šibensko-kninsku županiju koja obiluje prirodnim ljepotama i kulturnom baštinom.

 „Iznimno mi je drago što ste došli upoznati Lijepu Našu odakle i potječu vaši korijeni. Očuvanje povijesne baštine od velike je važnosti za sve buduće naraštaje, te mi je drago, da vi mladi potomci hrvatskih iseljenika iz cijeloga svijeta jačate svijest o nedjeljivom hrvatskom narodu, neovisno o tome na kojoj strani svijeta živite.“ – kazao je Blažević polaznicima škole.

U našoj županiji posjetili su dva nacionalan parka, staru gradsku jezgru Šibenika, katedralu sv. Jakova i tvrđavu sv. Mihovila, Mauzolej Ivana Meštrovića u Otavicama, te grad Knin gdje im je na Kninskoj tvrđavi ministar obrane Damir Krstičević održao predavanje o Domovinskom ratu i stvaranju Hrvatske vojske a Klapa Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj“održala koncert.