Održana 17. sjednica Županijske-skupštine Šibensko-kninske županije

  Datum objave: 16.06.2020, 15:36h

Održana 17. sjednica Županijske-skupštine Šibensko-kninske županijeOdržana 17. sjednica Županijske-skupštine Šibensko-kninske županijeOdržana 17. sjednica Županijske-skupštine Šibensko-kninske županijeOdržana 17. sjednica Županijske-skupštine Šibensko-kninske županijeOdržana 17. sjednica Županijske-skupštine Šibensko-kninske županijeOdržana 17. sjednica Županijske-skupštine Šibensko-kninske županijeOdržana 17. sjednica Županijske-skupštine Šibensko-kninske županijeOdržana 17. sjednica Županijske-skupštine Šibensko-kninske županije

Na Aktualnom satu Županijske skupštine župan Goran Pauk se, odgovarajući na jedno od pitanja vijećnika, očitovao o ukinutim autobusnim linijama u Šibensko-kninskoj županiji, naglasivši kako Županija nema mogućnost sufinanciranja javnog prijevoza. Prema postojećem zakonu, do proglašenja kraja pandemije, prijevoznici samostalno donose odluke o  autobusnim linijama i njihovoj učestalosti, te ih se zbog toga ne može sankcionirati.

Nakon aktualnog sata usvojen je zapisnik sa zadnje sjednice i predloženi dnevni red od 25 točaka.

Između ostalih, usvojen je i Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna Šibensko-kninske županije za 2020. godinu, kao i Prijedlog odluke o dopuni Odluke o plaći i drugim pravima dužnosnika Šibensko-kninske županije.

Drugi rebalans proračuna donesen je u uvjetima otežanih gospodarskih kretanja uzrokovanih epidemijom koronavirusa.

„Epidemiološka situacija u zemlji  utjecala je na pad prihoda od poreza i prireza na dohodak,  koji je počeo u travnju, nastavio se u svibnju, a očekujemo da će se nastaviti u narednih nekoliko mjeseci. Međutim, pored navedenih objektivnih nepovoljnih okolnosti, na financijsku situaciju Županije, povoljno je utjecalo dobro gospodarenje i  racionalno trošenje sredstava u prethodnoj godini, tako da će preneseni višak iz 2019. godine, u velikoj mjeri ublažiti efekte očekivanog pada prihoda. Kako bismo u novonastaloj situaciji omogućili nesmetan rad županijskih službi i nastavak provođenja onih aktivnosti i projekata koji su već ugovoreni, izvršili smo rezanje, smanjenje ili odgodu troškova koji se financiraju iz izvornih županijskih sredstava, gdje god je to bilo moguće.“, objasnio je župan.

„Odustalo se od isplate  uskrsnice, regresa i božićnice za djelatnike županije i javnih ustanova, provođenja projekata i aktivnosti čije se održavanje nije moglo organizirati zbog epidemioloških mjera.

Smanjeni su izdaci za državne i županijske manifestacije, obilježavanje spomendana i reprezentaciju, donacije udrugama, pripremu i provedbu EU projekata,te plaće dužnosnika na period od tri mjeseca. Sredstva su preusmjerena na povećanje poticaja u gospodarstvu i razvoj  poljoprivrede. Povećana su interventna sredstva u zdravstvu kao potpora u aktivnostima za borbu  protiv virusa Covid-19, a  povećana je proračunska rezerva kao i sredstva za unapređenje sustava zaštite i spašavanja.

Ovakav Proračun je maksimalno realan u datim okolnostima; usmjeren  na razvoj i poticanje gospodarstva, ali također i na brigu o zdravlju građana naše županije.”, naglasio je župan Goran Pauk.