Održan sastanak Stožera Civilne zaštite Šibensko-kninske županije

  Datum objave: 28.04.2020, 15:11h

Održan sastanak Stožera Civilne zaštite Šibensko-kninske županijeOdržan sastanak Stožera Civilne zaštite Šibensko-kninske županijeOdržan sastanak Stožera Civilne zaštite Šibensko-kninske županijeOdržan sastanak Stožera Civilne zaštite Šibensko-kninske županije

Stožer civilne zaštite Šibensko-kninske županije održao je još jedan u nizu radni sastanak na kojem je napravljena analiza stanja na području naše županije od početka pandemije koronavirusa.

Utvrđeno je da je epidemiološka slika zadovoljavajuća. Od 18. ožujuka, kada smo imali prvi slučaj zaraze COVID-19, do danas zaraženo je 86 osoba, a 38 se oporavilo. Većina oboljelih vezana su uz žarište na Murteru i OVB “Hrvatski ponos” Kninu. Oba žarišta su stavljena pod kontolu. U šibenskoj bolnici smo imali  jedan smrtni slučaj od COVID-19, pacijent star 91 godinu s Murtera, kronični bolesnik. Prosječna starosna dob oboljelih je 57 godina. Do danas je u ŠKŽ uzeto 1298 uzoraka. 

Što se tiče kršenja mjera samoizolacije, u policijskoj upravi je zaprimljeno 202 dojave, dok je provjerom na terenu utvrđeno da je bilo 38 kršenja navedenih mjera fizičkih osoba. Bilo je i 32 dojave o kršenju mjera za pravne osobe, a provjerom je utvrđeno da je bilo 4 prekršaja. Od tri uspostavljene karantene, još su dvije u funkciji. Jedna za vozače teretnih vozila, a druga za zdravstveno osoblje. I dalje se doprema zaštitna oprema svim zdravstvenim ustanovama na području županije. Iz vlastitih proračunskih sredstava dosada je utrošeno 250 tisuća kuna za nabavku zaštitne opreme za zdravstvene ustanove i ustanove socijalne skrbi na području županije. Istaknuto je da se radi o dostatnim količinama zaštitne opreme, te u tom dijelu nema poteškoća.

Stožer je razmotrio zahtjev Općine Ružić za djelomično ukidanje e-propusnice između Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije, te zaključio da još nije vrijeme za donošenje takve odluke.  

Odlukom Stožera CZ RH od jučer je počela prva faza popuštanja mjera zaštite od epidemije koronavirusa. Proradile su trgovine, osim trgovačkih centara, te radnje koje se bave uslužnim djelatnostima, osim onih u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima. Građani se ponovo mogu koristiti javnim gradskim prijevozom, uz pridržavanje mjera fizičke udaljenosti i nošenja zaštitnih maski.

Stožer putem e-maila komunicira sa građanima i odgovara na sve upite i traženja. Ukupno do danas, putem e-maila je zaprimljeno više od 2300, a odaslano 2962 mailova, što pokazuje izuzetnu dinamiku rada Stožera jer svaki upit i svaki odgovor zahtjeva koordinirani rad svih članova Stožera i poseban angažman.