Na gatu Vrulje gradit će se pomorsko-putnički terminal vrijedan 64 milijuna kuna

  Datum objave: 01.07.2020, 14:06h

Na gatu Vrulje gradit će se pomorsko-putnički terminal vrijedan 64 milijuna kunaNa gatu Vrulje gradit će se pomorsko-putnički terminal vrijedan 64 milijuna kunaNa gatu Vrulje gradit će se pomorsko-putnički terminal vrijedan 64 milijuna kunaNa gatu Vrulje gradit će se pomorsko-putnički terminal vrijedan 64 milijuna kunaNa gatu Vrulje gradit će se pomorsko-putnički terminal vrijedan 64 milijuna kunaNa gatu Vrulje gradit će se pomorsko-putnički terminal vrijedan 64 milijuna kuna

Ugovor su supotpisali  Josip Bilaver, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture  i mr.sc. Čedo Petrina, ravnatelj Lučke uprave Šibenik. Ukupna investicija procijenjena je na oko 64 milijuna kuna, dok prihvatljivi troškovi projekta iznose oko 32,2 milijuna kuna. Preostali dio troškova vezanih uz izgradnju PPT  koji nisu prihvatljivi za financiranje posredstvom  EU fondova, kao i infrastrukturni radovi u teretnom dijelu luke Šibenik, bit će financirani putem  kredita vrijednog  20 milijuna eura.

„Ovaj projekt pripremila je Lučka uprava Šibenik, a izgradnjom putničkog terminala na gatu strani će promet biti odvojen od domaćeg. Unutar terminala bit će i odvojeni punktovi za putnike koji podliježu carini i graničnoj kontroli. Na primjeru ovog ugovora vidimo prednosti našeg članstva u Europskoj uniji, a ugovor potpisujemo danas, baš na dan pristupanja Hrvatske Europi .“,kazao je na tvrđavi Barone državni tajnik Bilaver.

Ravnatelj Lučke uprave mr.sc. Čedo Petrina, istaknuo je kako je u pripremi i projekt modernizacije lučkog područja vrijedan 182 milijuna kuna,  od čega će  92 milijuna kuna biti uloženo u obnovu teretnog dijela Luke Šibenik.

„Izgradnjom PPT riješit će se međunarodni granični prijelaz prema Schengenskim uvjetima te radni prostor u kojem će biti objedinjene sve službe vezane za pomorski promet kao što su lučka kapetanija, carina, policija, lučka uprava. Te službe će biti smještene u dijelu zgrade namijenjenom međunarodnom pomorskom prometu. Dio zgrade namijenjen domaćem pomorskom prometu omogućit će poboljšanje kvalitete usluge u linijskom prometu prema otocima  i u njemu će biti prostorije prikladne za kupnju karata i smještaj putnika do polaska linija te komercijalni sadržaji.“,kazao je ravnatelj Lučke uprave Šibenik.

Na svečanosti potpisivanja i uručenja ugovora kojoj su prisustvovali i Ivan Malenica, ministar uprave, Jadranka Fržop, pročelnica šibensko-kninskog županijskog Upravnog odjela za pomorstvo, promet i otočni razvoj, Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika Šibenika te predstavnici županijske i lučke uprave  precizirano je da će dogradnja gata Vrulje - zgrada PPT za domaći i međunarodni pomorski promet,  odnosno pomorski granični prijelaz srednje kategorije s uređenjem prometnih površina i instalacija, činiti  posljednju fazu ranije započetog Projekta modernizacije infrastrukture luke Šibenik. Taj projekt je podijeljen u tri faze,  a za prvu i drugu fazu koje su dovršene, odnosno izgradnju vezova za međunarodni i domaći pomorski promet  uporabna dozvola je izdana 2015. godine . Cilj trećeg dijela projekta je nadogradnja infrastrukture kojom se unapređuje upravljanje i sigurnost prometa, kontrola pomorskog prometa i pratećih aktivnosti.

Riječi zahvale Ministarstvu mora uputila je Jadranka Fržop naglasivši kako grad Šibenik napokon dobiva sadržaj kojega zaslužuje kao pomorski grad, dok je dogradonačelnik Danijel Mileta podsjetio na činjenicu kako Šibenik posljednjih godina u suradnji sa resornim Ministarstvom intenzivno radi na uređenju obalne infrastrukture.