#EPtalks: Škole ambasadori Europskog parlamenta u lokalnoj zajednici

  Datum objave: 15.05.2020, 08:50h

#EPtalks: Škole ambasadori Europskog parlamenta u lokalnoj zajednici

Župan Goran Pauk je istaknuo kako HZŽ od svog osnutka podupire i pomaže rad mladih. Naveo je kao primjere dobre praske suradnju sa savjetima mladih, potporu za projekt Oskar znanja koji nagrađuje najbolje srednjoškolce, te natjecanje Ideja godine za najbolje poduzetničke inicijative srednjoškolaca. Govoreći o ulaganju u škole istaknuo je da županije investiraju ne samo u materijalne uvjete, nego i europske projekte koji se provode u školama, kao i energetsku obnovu.  „U planovima  proračuna za 2019. godinu županije i Grad Zagreb ukupno su predvidjeli 4,5 mlrd kn za potrebe obrazovanja, što predstavlja 18 % ukupnih proračuna“, kazao je Pauk.  „Borimo se za decentralizaciju, odnosno za što izravnije upravljanje školama, a novost u ovoj godini je to što sada – prema uputama Ministarstva financija - svi troškovi vezani uz materijalna prava djelatnika u školama prolaze kroz naše proračune i kada sve to objedinimo vidjet ćemo da će se na razini svih županija i Grada Zagreba u obrazovanje u 2020. uložiti 11,4 milijarde kuna“, zaključio je predsjednik HZŽ-a Pauk.

Glavna tajnica HZŽ-a Melita Pavlek osvrnula se na utjecaj koronakrize na planirane komunikacijske projekte Zajednice, te istaknula kako za sada niti jedan nije ugašen, nego je prilagođen novim okolnostima. "I dalje brojne edukacije i natječaji idu planiranim tempom" , rekla je Pavlek te zaključila kako je "koronakriza za digitalizaciju uprave napravila ono što dio reformi nije uspio, a to je da je velik dio prebačen na digitalne kanale."

Voditelj EDIC-a Šibenik Goran Pauk govorio je o mogućnostima suradnje lokalnih škola s centrima poput njegovog te rekao da EU ima brojne programe namijenjene obrazovanju. Kao posebno važnu aktivnost izdvojio je rad na informiranju mladih. Rekao je da se iz osobnog iskustva uvjerio kako su mladi u Šibeniku svjesni koliko se puno grad promijenio i napredovao zahvaljujući provedbi europskih projekata i korištenju fondova. "Mladi često spominju fondove, žele raditi na projektima i to je jako pozitivno, ali istodobno ne znaju dovoljno o tome kako funkcionira EU i njezine institucije", rekao je Pauk.

Nakon rasprave, u suradnji s Forumom za slobodu održan je virtualni trening za srednjoškolske mentore o europskom programu škola ambasadora. Radionicu je vodila direktorica odgoja u Forumu, Eli Pijaca Plavšić.

Ciklus online susreta #EPtalks četvrtkom posvećen je utjecaju koronakrize i različitim izazovima koje je nametnula u svakodnevici, o čemu sa stručnjacima, eurozastupnicima, političarima, raspravljaju maturanti i profesori škola ambasadora Europskog parlamenta iz cijele Hrvatske.  Program Škola ambasador Europskog parlamenta provodi se od 2016. godine, s ciljem podizanja razine informiranosti mladih o Europskoj uniji, kao i svijesti o zajedničkim vrijednostima i pravima. Programom je do sada obuhvaćeno 50-tak gimnazija i strukovnih škola.

Videozapis rasprave bit će dostupan na YouTube kanalu Europskog parlamenta u Hrvatskoj.