Dječji vrtić Smilje dobio veliki komplet tradicijskih drvenik igračaka iz Marije Bistrice

  Datum objave: 29.04.2016, 19:10h

Dječji vrtić Smilje dobio veliki komplet tradicijskih drvenik igračaka iz Marije BistriceDječji vrtić Smilje dobio veliki komplet tradicijskih drvenik igračaka iz Marije BistriceDječji vrtić Smilje dobio veliki komplet tradicijskih drvenik igračaka iz Marije BistriceDječji vrtić Smilje dobio veliki komplet tradicijskih drvenik igračaka iz Marije BistriceDječji vrtić Smilje dobio veliki komplet tradicijskih drvenik igračaka iz Marije BistriceDječji vrtić Smilje dobio veliki komplet tradicijskih drvenik igračaka iz Marije BistriceDječji vrtić Smilje dobio veliki komplet tradicijskih drvenik igračaka iz Marije BistriceDječji vrtić Smilje dobio veliki komplet tradicijskih drvenik igračaka iz Marije BistriceDječji vrtić Smilje dobio veliki komplet tradicijskih drvenik igračaka iz Marije BistriceDječji vrtić Smilje dobio veliki komplet tradicijskih drvenik igračaka iz Marije BistriceDječji vrtić Smilje dobio veliki komplet tradicijskih drvenik igračaka iz Marije BistriceDječji vrtić Smilje dobio veliki komplet tradicijskih drvenik igračaka iz Marije Bistrice

Veliki komplet tradicijskih drvenih dječjih igračaka uručili su ravnateljici vrtića Gorani Rakić  krapinsko- zagorski župan  Željko Kolar i župan Šibensko- kninske županije Goran Pauk.

„Ponosni smo na naše svetište Mariju Bistricu, na naše licitarsko srce i ove igračke koje su  uvrštene na UNESCO- vu reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine. Najveća nam je nagrada i zadovoljstvo kada dođemo u vrtiće diljem Lijepe naše i kada vidimo koliko se ove tradicijske igračke sviđaju djeci.“, kazao je župan Kolar.

„Župan Željko Kolar je naš dragi gost u županiji i gradu Šibeniku koji je odlučio darovati ove prekrasne igračke jednom šibenskom vrtiću i time razveseliti djecu, a mi smo izabrali upravo ovaj vrtić jer ste najbolji i imate najbolje tete.“, kazao je župan Pauk zahvalivši kolegi Kolaru.

Mališani DV Smilje svojim gostima su otpjevali pjesmu „Šibenik je to“ i uručili im prigodni poklon koji su sami izradili sa svojim tetama u vrtiću.

„Hvala vam što ste nam poklonili svoju baštinu i svoje korijene, ovu lijepu pjesmu.“, kazala je Mirjana Drobina iz Etnografskog muzeja Zagreb.

Događaju su prisustvovali i zamjenik gradonačelnika Šibenika Danijel Mileta, direktor Radija Kaj Drago Gradečak, predstavnik Narodnih novina Josip Radeljak koji je djeci uručio veliki paket bojica i crtaćeg pribora i voditeljica vrtića Vlasta Stamičar.

Uručenjem tradicijskih drvenih igračka, proizvedenih u Mariji Bistrici, nastavlja se hrvatski odgojno-obrazovni projekt Dajmo djeci korijene i krila, kojega zajedno provode Etnografski muzej iz Zagreba i Radio Kaj. Širom Hrvatske, od Zagorja, Međimurja, Podravine i Prigorja, preko Zagreba, Slavonskog Broda, Vukovara, Rijeke i Dubrovnika, djeca se u vrtićima, zahvaljujući projektu Dajmo djeci korijene i krila,  upoznaju s hrvatskom kulturnom baštinom i hrvatskim tradicijskim vrijednostima.

Do sada je projektom obuhvaćeno 58 vrtića širom Hrvatske, a projekt trajno podržavaju tvrtke Narodne novine i Janaf, te jedinice lokalne samouprave na svom području. Podjelu drvenih igračaka u Šibeniku omogućila je Krapinsko-zagorska županija koja je ove godine županija partner na 8. sajmu agroturizma Šibensko-kninske županije koji će se održati u Skradinu 30. travnja i 1. svibnja.