Arhiva novosti

 

Ispiši sadržaj

Ravnatelji osnovnih i srednjih škola iz Norveške u posjetu Šibensko-kninskoj županiji

Zamjenik župana Ante Tanfara i pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, znanost, kulturu i šport Diana Ercegović primili su danas u Uredu župana grupu ravnatelja osnovnih škola i vrtića iz Norveške na čelu s njihovom pročelnicom, koji su na studijskom putovanju u Republici Hrvatskoj. Cilj njihova posjeta Šibensko-kninskoj županiji je da se upoznaju s funkcioniranjem naše administracije na lokalnoj i regionalnoj razini, te mogućnošću uspostave međunarodne suradnje s nekom od naših škola. Pročelnica Ercegović upoznala je goste iz Norveške s ustrojem jedinica lokalne samouprave na području Šibensko-kninske županije te osnovnim obilježjima naše županije. U razgovoru između domaćina i gostiju razmijenila su se iskustva u funkcioniranju sustava odgoja i obrazovanja u predškolskim ustanovama i osnovnim školama.
23.04.2008, 14:49

Osma prezentacija proizvođača prehrambenih proizvoda Šibensko-kninske županije

U organizaciji HGK Županijske komore Šibenik u suradnji s HOK Obrtničkom komorom Šibensko-kninske županije i Udruženjem obrtnika Šibenik, danas je održana osma prezentacija proizvođača prehrambenih proizvoda Šibensko-kninske županije na prostoru etno sela DALMATI (ETNOLAND) u Pakovom Selu. Pokrovitelj i ovogodišnje prezentacije je Šibensko-kninska županija, a otvorio ju je Željko Šimunac, zamjenik župana. Na prezentaciji je sudjelovalo tridesetak proizvođača, koji su uz prehrambene proizvode izložili i suvenire, proizvode koji mogu upotpuniti ukupnu ponudu u trgovini i u turizmu.Cilj ove manifestacije je uz predstavljanje proizvođača, promovirati ponudu prehrambenih proizvoda i uspostaviti direktni kontakt između potražnje i ponude prehrambenih proizvoda u županiji, čime bi se olakšalo snabdijevanje hotela i restorana te istovremeno omogućio plasman proizvoda domaćih proizvođača u turističkoj ponudi županije. Želja je ŽK Šibenik podržati i potaknuti domaću proizvodnju hrane, posebice ekološki proizvedene hrane. Gost ovogodišnje manifestacije je ŽK Otočac koja će u suradnji s Udrugom kuhara Ličko-senjske županije svim sudionicima predstaviti gastronomsku ponudu Ličko-senjske županije.
18.04.2008, 14:45

Veleposlanik SAD-a nj.e. Robert Bradtke u Šibeniku

U službenom jednodnevnom posjetu Šibeniku, danas je boravio veleposlanik SAD-a nj. e. Robert A. Bradtke, zajedno sa suprugom gđom Marshom Barnes, i drugom tajnicom veleposlanstva Sarom Litke. Tom prigodom u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice „Juraj Šižgorić“ održan je sastanak na temu: Gospodarske prilike u Gradu Šibeniku. Nakon pozdravnih riječi gradonačelnice Šibenika Nedjeljke Klarić i šibensko-kninskog župana Gorana Pauka, veleposlaniku su prezentirani neki od aktualnih projekata Grada Šibenika. Direktor poduzeća Podi-Šibenik Jakov Terzanović prezentirao je projekt Gospodarske zone Podi, direktor Gradske čistoće Neven Rak je upoznao veleposlanika s projektom izgradnje Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Bikarac, direktor TEF-a d.d. u razgradnji Veselko Gulin s projektom sanacije TEF-a, dok je dogradonačelnik Tomislav Jukić prezentirao Projekt Šibenik.
18.04.2008, 14:26

Otvoreni radovi na cesti Laškovica – Roški slap

Šibensko-kninski župan Goran Pauk danas je otvorio radove na županijskoj cesti ŽC 6246 Laškovica-Roški slap. Riječ je o županijskoj cesti koja prolazi kroz NP „Krka“ u dužini od 2,4 km čija investicija iznosi 7 milijuna kuna. Investitor izgradnje su Hrvatske ceste, izvođač radova  su tvrtke Cetina Sinj i Asfaltna cesta Split koje su se zajednički javile na natječaj, dok će nadzor izvoditi tvrtka Armabeton. Rok izvedbe je 180 dana. Otvaranju radova nazočili su saborski zastupnik Ante Kulušić, šef ispostave Hrvatskih cesta Ispostave Šibenik Branko Kužina, gradonačelnik Skradina Nedjeljko Dujić, ravnatelja NP „Krka“ Željko Bulat, ravnatelja ŽUC-a Šibensko-kninske županije Ante Parata i predstavnici izvođača radova.
16.04.2008, 14:14

Održana 16. sjednica Županijske skupštine

Predsjednik Županijske skupštine Josip Odak pozdravio je nazočne vijećnike, te konstatirao da postoji kvorum za pravovaljano odlučivanje, nakon čega se pristupilo vijećničkim pitanjima. Vijećnik Duško Živković postavio je pitanje vezano za odlaganje splitskog komunalnog otpada na Bikarac,a vijećnik Goran Jurković je tražio da se rasprava o Bikarcu uvrsti u dnevni red, ali prijedlog nije prošao. Župan Pauk je odgovorio da je stav javnosti izrazito negativan pa ne bi bilo dobro nametnuti građanima takvo rješenje. Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja donijelo je odluku o osnivanju stručnog povjerenstva za procjenu mogućnosti izgradnje zajedničkog Regionalnog centra za gospodarene otpadom „Bikarac“ za Šibensko-kninsku i Splitsko-dalmatinsku županiju. U Povjerenstvo ispred Šibensko-kninske županije imenovani su Joško Bačelić, direktor gradske čistoće i Živana Lambaša Belak, v. d. pročelnica Upravnog odjela za zaštitu okoliša i komunalne poslove. Zadaća Povjerenstva, koje je do sada održalo dva sastanka, je utvrditi mogućnost izgradnje zajedničkog Regionalnog centra za ove dvije županije i o tome ministrici dostaviti mišljenje. Župan je mišljenja da je rasprava potrebna, ali tek nakon stručnog izvješća povjerenstva, te da na ovoj sjednici Županijske skupštine nije trenutak za raspravu. Prema njegovim saznanjima više je negativnih nego pozitivnih mišljenja o mogućnosti zbrinjavanja splitskog otpada na Bikarac, a konačnu odluku donjet će Skupštine ovih dviju županija. Na vijećničko pitanje Zorana Smolića kada će Prostorni plan Žutsko-sitske skupine otoka ugledati svjetlo dana, župan je odgovorio da je riječ o teškom planu kojeg služba ne može paralelno raditi s izmjenama PP, te da se čeka jedan dio inputa iz Ministarstva. Nakon vijećničkih pitanja jednoglasno je usvojen zapisnik s 15. sjednice Županijske Skupštine i usvojeno je 11 točaka dnevnog reda današnje Županijske skupštine.
15.04.2008, 14:32

Održana 36. sjednica Županijskog poglavarstva

Na današnjoj sjednici Županijskog poglavarstva prihvaćen je Godišnji obračun Proračuna Šibensko-kninske županije za razdoblje od 01. siječnja do 31. prosinca 2007. godine. Kako je izvijestila pročelnica Službe za proračun i financije Milica Bilušić, višak prihoda na dan 31. 12. 2007. godine iznosi 11. 801.805,15 kuna i rasporedit će se u Proračunu Županije za 2008. godinu. Također je donesena odluka o kriterijima za izračun i raspodjelu sredstava doznačenih iz Državnog proračuna za 2008. godinu u iznosu od 2.544.566 kuna. Šibensko-kninska županija 75 % navedenih novčanih sredstava raspoređuje gradovima i općinama koji nisu izravno korisnici pomoći iz Državnog proračuna. Poglavarstvo je donijelo odluku o osnivanju javne ustanove pod nazivom Zavod za prostorno uređenje Šibensko-kninske županije. Osnovnoj školi dr. Franje Tuđmana u Kninu dodijeljena su sredstva u iznosu od 212.045,64 kuna za hitnu sanaciju dijela krovišta školske zgrade oštećene uslijed jake olujne bure 23. siječnja 2008. godine. Sredstva će se isplatiti iz proračuna Županije s pozicije namijenjene za sanaciju i adaptaciju objekata osnovnih škola.
11.04.2008, 12:52

Otvorena cesta Miočić – Štikovo

Predsjednik Uprave Fonda za regionalni razvoj Republike Hrvatske mr. Danijel Žamboki i šibensko-kninski župan Goran Pauk u nazočnosti saborskih zastupnika Ante Kulušića i Tomislava Vrdoljaka, gradonačelnika Drniša Ante Dželalije, ravnatelja ŽUC-a Šibensko-kninske županije Ante Parata, predstavnika izvođača radova i njihovih suradnika svečano su pustili u promet dionicu ceste Miočić – Štikovo. Riječ je o županijskoj cesti ŽC 6082 dužine 5,4 km u koju je uloženo cca 7.000.000,00 kuna. Investitori su Županijska uprava za ceste Šibenik i Fond za regionalni razvoj Republike Hrvatske. Izvođač radova je poduzeće za ceste Split d.o.o., a stručni nadzor obavila je tvrtka KRAK d.o.o. iz Šibenika. Puštanjem u promet izgrađene dionice ceste Miočić – Štikovo od velikog je značaja, kako za Šibensko-kninsku tako i za Splitsko-dalmatinsku županiju, kazao je župan Pauk. Nakon svečanosti puštanja u promet dionice ceste Miočić – Štikovo, mr. Danijel Žamboki i župan Pauk sa suradnicima održali su radni sastanak na temu regionalni razvoj u Uredu župana.
10.04.2008, 13:20

Svečano potpisana Deklaracija o ruralnom turizmu

Na skupu Organizacijskog odbora „Eko-etno Hrvatska 2008.“ održanom u Benkovcu 09. travnja 2008. godine potpisana je Deklaracija o ruralnom turizmu. Deklaraciju su potpisali predstavnici devet županija, dvaju gradova, dviju općina te devet institucija, tvrtki i udruga, a svoje potpise najavile su još četiri županije. U ime Šibensko-kninske županije Deklaraciju je potpisao Željko Šimunac, zamjenik župana. Glavni cilj Deklaracije je potvrditi uvjerenje da se kontinuiranim i zajedničkim radom na razvoju ruralnih područja ova vrsta turizma može podići na razinu ravnopravnog i kvalitetnog turističkog proizvoda. Potpisivanje Deklaracije inicirali Hrvatski farmer d.d., konzorcij agroturizma i ruralnog turizma Istre "Ruralis" te Klub članova "Selo".
10.04.2008, 10:50