Arhiva novosti

 

Ispiši sadržaj

15. obljetnica smrti Dražena Petrovića

Povodom 15. godišnjice pogibije košarkaške legende Dražena Petrovića, jutros su u Šibeniku ispod koša gdje je Dražen počeo svoje prve košarkaške korake,položeni vijenci. Uz nazočnost djece-polaznika škole košarke „Dražen Petrović“, njihovih trenera i roditelja, djece KK Alkar Sinj i KK Split, vijence su položili šibensko-kninski župan Goran Pauk, gradonačelnica Grada Šibenika Nedjeljka Klarić te predstavnici OKK „Dražen Petrović“, KK „Osvit“, KK „Šibenik“ i Košarkaškog saveza Šibensko-kninske županije.
07.06.2008, 15:04

Održana sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća Šibensko-kninske županije

Danas u Uredu župana održana je sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća Šibensko-kninske županije na kojoj je prihvaćen zapisnik s prošle sjednice od 12. listopada 2008. godine kao i izvješće o radu GSV-a Šibensko-kninske županije za 2007. godinu. U cilju djelotvornog i efikasnog rada te zaštite i promicanja gospodarsko-socijalnih prava, GSV Šibensko-kninske županije na današnjoj sjednici usvojio je Program rada za 2008. godinu kao preduvjet za normalno funkcioniranje i rad GSV-a u Šibensko-kninskoj županiji. Socijalni partneri su suglasni da je potrebno pratiti i ocjenjivati utjecaj socijalne politike na socijalnu stabilnost i razvoj u Županiji. Pratiti i predlagati rješenja na području zapošljavanja, mirovinskog i zdravstvenog osiguranja. Pokretati inicijativu za decentralizaciju od centralnih tijela državne uprave na jedinice lokalne i regionalne samouprave. Poticati otvaranje i uređenje gospodarskih zona. Kontinuirano promicati ideju tripartitne suradnje socijalnih partnera na rješavanju gospodarskih i socijalnih pitanja i problema, te poticati mirna rješenja kolektivnih radnih sporova na području Županije. Pratiti i poticati sve mjere u razvoju malog i srednjeg poduzetništva u Županiji. Poticati obrazovni sustav potrebama gospodarstva tj. tržištu rada. Aktivno sudjelovati u radu regionalnog partnerstva. Na današnjoj sjednici članovi GSV-a imenovali su za predsjednika Željka Šimunca, zamjenika župana i dva dopredsjednika Marina Romana ispred HUP  i Gorana Matića UNI-CRO ispred sindikata.
03.06.2008, 14:49

U Solarisu XII. Nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu

Danas, u hotelu Ivan u Solarisu potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Damir Polančec otvorio je XII. Nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu, koje se već tradicionalno održava u Solarisu u organizaciji Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva. Osnovna tema ovogodišnjeg trodnevnog savjetovanja je „Razvoj ljudskih potencijala, ključ uspjeha“. Na samom početku, sudionicima savjetovanja (njih 610) prezentiran je kratki film o poduzetništvu. Pored potpredsjednika Vlade RH i ministra gospodarstva Damira Polančeca, prigodnim riječima sudionike Savjetovanja pozdravili su župan Goran Pauk i zamjenik gradonačelnice Grada Šibenika Tomislav Jukić. Župan je izrazio svoje zadovoljstvo što se ovo najveće okupljanje hrvatskih gospodarstvenika i poduzetnika održava baš u Šibensko-kninskoj županiji i Gradu Šibeniku, županiji koja posljednjih godina ide sigurnim koracima naprijed u jačanju gospodarstva. Uzlazni trend rasta razvijenosti i smanjenja nezaposlenosti argumentirao je podatkom da je u vremenu od 2003. do 2007. godine nezaposlenost pala sa 12 100 na 7 400 nezaposlenih osoba, dok se zapošljavanje u istom periodu povećalo s 25 800 na 30 000 zaposlenih osoba.„Na prošlogodišnjem savjetovanju o gospodarstvu naglasio sam napredak Šibensko-kninskog gospodarstva u protekle četiri godine i osvrnuo se na podatke Državnog zavoda za statistiku iz kojih je razvidan rast BDP u našoj županiji te sve veći udio rudarske, prerađivačke i građevinske djelatnost u bruto dodanoj vrijednosti. Rast gospodarstva u našoj županiji rezultat je jačanja poslovne infrastrukture koja je osnova razvoja gospodarstva. Ovdje želim istaknuti našu poduzetničku zonu Podi koja je prepoznata, vjerujem u prvom redu, radi svoje strateške pozicije, ali i cjenovne konkurentnosti ne samo od poduzetnika u Republici Hrvatskoj već i u inozemstvu. No, ono što nas posebno veseli je to što je najveća proizvodna hala u Hrvatskoj podignuta baš tu i to od domaćeg poduzetnika.“ - kazao je župan Pauk i zahvalio Vladi Republike Hrvatske na čelu s premijerom na svim projektima koji su realizirani uz njenu pomoć , te svim sudionicima savjetovanja zaželio uspješan rad i ugodan boravak u našoj županiji.
30.05.2008, 14:04

Župan Goran Pauk u službenim posjetu francuskom Senatu

Francuski senator Alain Gérard, predsjednik Skupine francusko-hrvatskog prijateljstva, danas je u Senatu ugostio izaslanstvo Šibensko-kninske županije predvođeno županom Goranom Paukom. Župan i njegovi suradnici u Senatu su održali sastanak s gosp. Gérardom i njegovim savjetnicima za gospodarstvo. Nakon sastanka upriličen je ručak u Senatu na kojem se pridružio i veleposlanik RH u Parizu Mirko Galić.
20.05.2008, 15:07

Ministar turizma Damir Bajs u posjetu Šibensko-kninskoj županiji

Jutros je u Uredu župana održan sastanak s ministrom turizma Damirom Bajsom, državnim tajnikom Ivom Mujom, pomoćnikom ministra u Upravi za turističku politiku i tržište Želimirom Kramarićem kojem su, pored predstavnika medija, nazočili zamjenik župana Željko Šimunac kao domaćin, gradonačelnica Grada Šibenika Neda Klarić, zamjenici gradonačelnice Tomislav Jukić i Tomislav Ninić, direktor Ureda TZ Šibensko-kninske županije Šime Vlašić, direktor Ureda TZ Grada Šibenika, Goran Bulat, predsjednik HOK-Županijske komore Šibenik Ante Mihić, viša stručna suradnica u HGK –Županijske komore Šibenik Jagoda Vlahov i pomoćnica predstojnice Ureda državne uprave u Šibensko-kninskoj županiji Barka Erak. Sastanak je otvorio zamjenik župana Šimunac, te tom prigodom zahvalio ministru što je 2. pripremni sastanak za turističku sezonu 2008 sazvao upravo u Šibeniku. Naglasio je kako je u turizmu naša županija ostvarila znatan pomak i da je iznad hrvatskog prosjeka u tom pogledu. Ono po čemu županija zauzima primat u turističkoj sferi jest nautički turizam, a projekt megamarine u Mandalini još više će osnažiti ovaj važni segment ponude. Šimunac je naglasio kako posebnu pažnju treba posvetiti razvoju ruralnog turizma koji se temelji na atraktivnim prirodnim turističkim prostorima zaobalne Hrvatske te selektivnim oblicima turizma koji su do sada nedovoljno iskorišteni, a imaju velike potencijale u arheološkom, speološkom, izletničkom i gastronomskom turizmu baziranom na proizvodnji domaće hrane. „Stoga mi u Županiji razvijamo programe koji potiču i razvoj ruralnih krajeva, gdje nam je za cilj, uz diverzifikaciju turističke ponude razvoj ruralnih krajeva i zadržavanje seoskog stanovništva na svom imanju“ - naglasio je Šimunac.
20.05.2008, 14:01

Zamjenik župana Željko Šimunac na potpisivanju ugovora za dodatne timove medicinske pomoći tijekom turističke sezone 2008.

Danas u Ministrastvu turizma, zamjenik župana Željko Šimunac nazočio je potpisivanju Ugovora za dodatne timove medicinske pomoći. S obzirom na očekivana povećanja broja gostiju koji posjećuju Hrvatsku tijekom turističke sezone, ministar turizma, Damir Bajs i ministar zdravstva i socijalne skrbi, mr. Darko Milinović, dr. med. potpisali su Sporazum o suradnji u dijelu svojih nadležnosti, s ciljem zajedničkog djelovanja u stvaranju preduvjeta za kvalitetne medicinske usluge, kako turistima, tako i domicilnom stanovništvu. Ugovore za dodatne timove medicinske pomoći tijekom turističke sezone 2008. godine potpisale su  osam  županija: Istarska, Primorsko-goranska, Ličko-senjska, Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska, Dubrovačko-neretvanska i Karlovačka županija, čije će potrebe i ove godine , kao i niz godina ranije  financirati Ministarstvo turizma u iznosu od 1.25 milijuna kuna. Potpisivanjem Sporazuma o suradnji želi se pomoći i lokalnoj zajednici kako se ne bi, radi povećanog broja gostiju, smanjila razina usluge koja se pruža domicilnom stanovništvu.
19.05.2008, 15:24

Izaslanstvo Šibensko-kninske županije u Quimperu

Izaslanstvo Šibensko-kninske županije predvođeno županom Goranom Paukom danas je posjetilo francuski grad Quimper, gdje su održali sastanak u Gospodarskoj i industrijskoj komori Quimper Cornouaille s potpredsjednikom komore i stručnjacima za ribarstvo. U popodnevnim satima susrest će se s gradonačelnikom Quimpera g. Bernardom Poignantom, a zatim će posjetit ribarsku luku Le Guilvinec i ribarski pogon koji se bavi preradom ribe. U večernjim satima posjetit će Halieutici gdje će ih primiti gradonačelnica Le Guilvineca Hélène Tanguy.
19.05.2008, 13:23

Održana II. smotra folklora Šibeniče, ti si stina.

U subotu na Trgu Republike Hrvatske u Šibeniku održana je II. Smotra folklora Šibensko-kninske na kojoj je nastupilo 11 kulturno umjetničkih društava i udruga. Ovo je druga godina za redom kako se održava Smotra folklora, a u povodu obilježavanja 17. svibnja Dana Šibensko-kninske županije. Ove godine pored kulturno umjetničkih društava i udruga s područja naše županije nastupili su i dva gostujuća: Folklorno društvo „Otočac“ iz Otočca i Kulturno umjetničko društvo „Lisinski“ iz Vinkovaca. Prigodnim riječima II. Smotru folklora otvorio je Šibensko-kninski župan Goran Pauk, naglasivši kako je održavanje ovakve manifestacije jedan od načina da se oživotvori i ovjekovječi tradicijska baština ovoga kraja i sačuvaju od zaborava djela naših predaka i bogatstvo narodnog stvaralaštva naše Županije i drugih krajeva Lijepe naše.
19.05.2008, 10:04