Arhiva novosti

 

Ispiši sadržaj

Prva promocija studenata prvostupnika

Danas u Šibenskom kazalištu održana je prva promocija studenata prvostupnika, (baccalaureusa) struke, koji su studirali po bolonjskom procesu. U prepunom kazalištu pored brojnih profesora, predavača, članova obitelji i prijatelja prvostupnika, svečanoj promociji nazočio je i zamjenik župana Željko Šimunac. Diplomande, njih 129 prigodnim riječima pozdravili su dekan prof. Marko Radačić, zamjenik župana Željko Šimunac, gradonačelnik Grada Šibenika dr. Ante Županović i Otac biskup msgr. Ante Ivas. Zamjeni župana Željko Šimunac kazao je kako je primjena Bolonjskog procesa, kao najveća reforma našeg sustava visokoškolskog obrazovanja uvela Hrvatsku u obrazovne euro-standarde. Također je istaknuo da lokalna i regionalna zajednica u suradnji s Vladom RH i Ministarstvom provodi projekt razvoja stručnih studija u manjim sredinama, koji će izravno utjecati na zapošljavanje i gospodarski razvitak cijele Hrvatske, te na preobrazbu hrvatskog visokoškolskog sustava i njegova usklađivanja s europskim standardima, na način da naše visoko školstvo učinimo konurentnim na europskom tržištu. Šimunac je čestitao prvostupnicima, poželio im svako dobro, te da stečena znanja u ovoj visokoškolskoj ustanovi što prije primjene u praksi.
15.09.2009, 15:15

Dan sjećanja na poginule branitelje u skradinskom zaleđu

U organizaciji Grada Skradina i Župnog ureda Dubravice – Rupe, a u povodu Dana sjećanja na poginule branitelje u skradinskom zaleđu, šibensko-kninski župan Goran Pauk položio je vijenac i zapalio svijeću kod spomenkriža u Velikoj Glavi. Riječ je o tradicionalnom obilježavanju i sjećanju na herojski podvig hrvatskih branitelja u obrani Skradina i šireg šibenskog područja od srbočetničkog agresora. Vijence su položili izaslanstva udruga proizašlih iz Domovinskog rata, Grada Skradina, Grada Šibenika, vojske i društveno-političkog života, a u nazočnosti obitelji, rodbine, prijatelja i suboraca poginulih branitelja. Polaganju vijenaca prethodilo je postrojavanje pripadnika 2. bojne 113. brigade HV-a. Sveta misa zadušnica služena je u crkvi Gospe Fatimske u Dubravicama, a cijeli događaj zaokružen je tradicionalnim druženjem uz objed ispod masline.
14.09.2009, 11:05

Održana prva, konstituirajuća sjednica ŽOC-a

Danas u Uredu župana održana je prva, konstituirajuća sjednica Županijskog operativnog centra za provedbu plana intervencija kod iznenadnog onečišćenja mora u Šibensko-kninskoj županiji (ŽOC). ŽOC je novo tijelo odgovorno za provedbu postupaka i mjera predviđanja, sprječavanja, ograničavanja, spremnosti za i reagiranja po županijskom planu intervencija i za operativno sudjelovanje u provedbi Plana intervencija za područje djelovanja županijskog plana intervencija koje odgovara granicama županije i zamjenjuje dosadašnji Županijski operativni centar šibensko-kninske županije. U ŽOC ŠKŽ imenovani su: lučki kapetan Janes Lakoš za predsjednika, načelnik odjela za granice PUŠK Jadran Škugor, za zamjenika zapovjednika, dok su članovi Željko Šimunac, Darko Mikulandra, Boris Seljanovski, Željko Dulibić, Nebojša Makarin, Marijan Petković, Krešimir Bulat, Živana Belak Lambaša, Volimir Milošević, Darko Dukić, Milovan Kević, Danijela Erceg i Jadranka Fržop.
03.09.2009, 10:55

U Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ otvorena izložba natječajnih radova za idejno, arhitektonsko-urbanističko rješenje Pomorsko-putnog terminala – GAT VRULJE

Danas u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“, župan Pauk otvorio je izložbu natječajnih radova za idejno, arhitektonsko – urbanističko rješenje Pomorsko-putnog terminala Gat Vrulje u Šibeniku. Ravnatelj Državne lučke uprave Šibenik, Marijan Petković kazao je da je na natječaj predano 6 radova dok je ocjenjivački sud prihvatio 5 radova za žiriranje. Uz nazočnost svih članova ocjenjivačkog suda u sastavu mr.sc. Ante Kuzmanić, Nedjeljka Klarić, Goran Pauk, mr.sc. Gustav Červar, Damir Lučev, Boris Fantulin i Ingrid Gojević, na svojoj sjednici od 29. srpnja 2009. godine jednoglasno je donio konačnu odluku. I. nagrada pripala je radu pod šifrom 03 u neto iznosu 80.000,00 kuna, autora Pere Puljiza i njegova tima, II. nagrada pripala je radu pod šifrom 01 u neto iznosu od 50.000,00 kuna, autora Emila Špirića, Vedrana Pedišića, Erica Velasco Farrera i Juana José Nunez Andrade. III. Nagrada pripala je radu pod šifrom 05 u neto iznosu od 35.000,00 kuna, autora Tonka Zaninovića i Krešimira Zmijanovića. Ravnatelj Petković kazao je da će realizacijom ovog projekta lučko područje Šibenika postati suvremena međunarodna luka. Također je kazao da će I faza, odnosno izgradnja infrastrukture biti gotova 2012. godine, kada će početi izgradnja terminala. U ovoj sadašnjoj situaciji prve faze radi se na aktivnostima dobivanja građevinske dozvole, te su u tijeku razgovori predstavnika Lučke uprave Šibenik, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Ministarstva financija sa predstavnicima Europske banke za obnovu i razvitak za potpisivanjem ugovora o zajmu 12 milijuna eura za izgradnju I faze. Ukupno se radovi procjenjuju na 23 mil. eura.
02.09.2009, 14:45

Župan Pauk primio izaslanstvo Policijske uprave Prešov

Župan Goran Pauk primio je jutros izaslanstvo Policijske uprave Prešov iz Republike Slovačke u sastavu: František Leško, načelnik PU Prešov, Marián Leško, načelnik odjela policije PU Prešov, Miroslav Vasil´ko, načelnik odjela prometne policije PU Prešov i Radovan Kyselica iz Veleposlanstva Slovačke Republike u RH, kao i njihove domaćine; načelnika PU Šibensko-kninske Ivicu Kostanića i njegova zamjenika Sandra Santinija.U sklopu međunarodne regionalne suradnje, izaslanstvo Policijske uprave Prešov u dvodnevnom je posjetu svojim kolegama iz PU Šibensko-kninske. Župan Pauk im je zaželio dobrodošlicu te pozdravio suradnju šibenske i prešovske policije. Kazao je da razumije prirodu policijskog posla jer je i sam obnašao dužnost načelnika PU Šibensko-kninske, te ga je interesirao ustroj slovačke policije. Načelnik PU Prešov, g. František Leškoje kazao da naša županija i njihova imaju dosta sličnosti, pri tom misleći na turizam. Naime u Okrugu Pešov nalaze se visoke Tatre, atraktivno skijalište s razvijenim zimskim turizmom. Inače Pešovski okrug podijeljen je na sedam područja koje pokrivaju 7 policijskih postaja. Središte Okruga je grad Pešov koji broji oko 100 000 stanovnika i pored policije ima i tzv. gradsku policiju, koju financira grad. Načelnik PU Šibensko-kninske g. Kostanić, zahvalio je županu na prijamu, te još jednom ukazao na potrebnu suradnju pešovske i šibenske policije imajući u vidu da se iz godine u godinu broj turista iz Slovačke povećava, te najavio moguću konkretizaciju ove suradnje za iduće ljeto. U znak sjećanja na ovaj prijam, župan Pauk načelniku PU Prešov F. Lešku poklonio je grb sv. Mihovila, zaštitnika policije i Grada Šibenika.
02.09.2009, 12:30

Druga godišnjica kornatske tragedije

U povodu obilježavanja druge godišnjice korntske tragedije, jučer je ispred crkvice Gospe od Tarca održana komemoracija i molitva za 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnoga koji su stradali prilikom gašenja požara na otoku Kornatu i molitva za jedinog preživjelog vatrogasca Franu Lučića. Nakon komemoracije, paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca podno Velog vrha na mjestu stradavanja, pijetet stradalim vatrogascima odale su njihove obitelji, kolege vatrogasci iz svih krajeva Hrvatske, predstavnici državnih i lokalnih čelnika, prijatelji i sugrađani. U ime Šibensko-kninske županije vijence su položili župan Goran Pauk i njegov zamjenik Zoran Smolić. U ime predsjednika Republike Hrvatske vijence je položio njegov savjetnik Borislav Vučković, u ime Sabora RH vijence su položili saborski zastupnici Ante Kulušić, Nedjeljka Klarić, Brankica Crljenko, Ana Lovrin i Ingrid Antičević Marinović, u ime Vlade RH vijence su položili ministri Božidar Kalmeta i Tomislav Karamarko. Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor, u subotu je obišla grobove stradalih vatrogasaca i položila vijence. Sinoć u Tisnom kod Karavaja održan je prigodni program pod nazivom Sjećanje na 30. kolovoz 2007., kojem je nazočio i šibensko-kninski župan Goran Pauk. Jučer ujutro ispred Vatrogasnog doma u Šibeniku, župan Pauk je skupa s obiteljima poginulih vatrogasaca, predstavnicima JVP Grada Šibenika, Županijske vatrogasne zajednice i izaslanstvom Grada Šibenika položio vijenac i zapalio svijeću ispred kipa sv. Florijana kod ploče na kojoj su uklesana imena poginulih vatrogasaca, pripadnika JVP Grada Šibenika: Dina Klarića, Ivice Crvelina, Marinka Kneževića i Ivana Marinovića.
31.08.2009, 08:41

Predsjednik Županijske skupštine Josip Odak održao konferenciju za novinare

Danas u Uredu župana, predsjednik Županijske skupštine Josip Odak, u nazočnosti župana Gorana Pauka i tajnika Županijske skupštine Dane Maretića, održao je tiskovnu konferenciju na kojoj je novinare izvijestio o odgovoru Ministarstva uprave na upit o istodobnom obnašanju dužnosti općinskog načelnika i člana Županijske skupštine, a vezano za načelnika Općine Primošten g. Stipe Petrine. Kako je poznato javnosti, g. Petrina je na sjednici Županijske skupštine ometao njen rad, pri tom vrijeđajući predsjedateljicu i tajnika. G. Petrina smatra da kao načelnik Općine Primošten može biti i član Županijske skupštine. Iz odgovora Ministarstva uprave, kojeg potpisuje ministar Davorin Mlakar, jasno je da Stipe Petrina ne može istodobno obnašati funkciju načelnika Općine Primošten i člana Županijske skupštine. Isti odgovor iz Ministarstva uprave dobio je i g. Petrina. Predsjednik Županijske skupštine g. Odak kazao da je da je sada posve jasno da na slijedećoj sjednici Županijske skupštine Stipe Petrina može doći kao građanin i pod uvjetima koji su utvrđeni Poslovnikom Skupštine. Župan Pauk je iščitao izjave podrške predstavnika oporbenih stranaka Petrini, pri tom je kazao da je neprihvatljivo takvo ponašanje oporbenih vijećnika. Mišljenja je, da su oporbeni vijećnici dužni veliku ispriku javnosti, jer sumnja u ispriku onoga koji je prouzročio ovakvo stanje, a trebao bi.
27.08.2009, 13:29

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo potpisao 13 ugovora za projekte u Šibensko-kninskoj županiji iz područja zaštite okoliša i energetske učinkovitosti

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo, u nazočnosti ministrice zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marine Matulović Dropulić i župana Gorana Pauka, potpisao je danas je u Uredu župana s predstavnicima gradova i općina 13 ugovora za ulaganja u programe i projekte zaštite okoliša i energetsku učinkovitost. Riječ je o 12 ugovora za ulaganja u programe i projekte zaštite okoliša i jednog za energetsku učinkovitost, za koje je Fond odobrio bespovratna sredstva financijske pomoći u iznosu od 1.673.506,77 kuna. Ugovori su potpisani sa predstavnicima gradova Vodica u visini od 244.972,00 kn za nabavu komunalne opreme (56.028,00 kn) i sanaciju divljih odlagališta (188.944,00 kn), Knina  za nabavu komunalne opreme u visini od  95.760,00 kn i Skradina za nabavu komunalne opreme u visini od 244.196,35 kn, te predstavnicima općina Biskupija u visini od 256.505,22 kn za sanaciju divljih odlagališta (216.000,00 kn) i nabavu komunalne opreme (40.505,22 kn), Ervenika u visini od 344.330,00 kn za sanaciju divljih odlagališta (263.200,00 kn) i nabavu komunalne opreme (81.130,00 kn), Kijeva u visini od 128.208,40 kn za sanaciju divljih odlagališta (87.986,40 kn) i nabavu komunalne opreme (40.222,00 kn), Kistanje za nabavu komunalne opreme u visini od 97.142,50 kn, Murter za projekt energetski učinkovite javne rasvjete u visini od 80.757,17 kn i Primošten za nabavu komunalne opreme u visini od 181.635,13 kn.
26.08.2009, 14:48