Arhiva novosti

 

Ispiši sadržaj

Počela s radom prva katolička škola u Šibeniku

Jutros je u Šibeniku, započela s radom Katolička osnovna škola u sklopu Katoličkog centra sv. Mihovil. U nazočnosti učenika i njihovih roditelja, zatim nastavnika na čelu s ravnateljicom, sestrom Mandicom Starčević, župana Šibensko-kninske županije Gorana Pauka, gradonačelnice Grada Šibenika Nedjeljke Klarić, pripadnika HV-a, te brojnih svećenika, msr Ante Ivas, biskup šibenski, prigodnim obraćanjem, te blagoslovom, otvorio je školu. Otac biskup zahvalio je svima koji su mu pomogli u realizaciji ovog iznimnog projekta, čime je Šibenik postao prvi grad u Hrvatskoj s katoličkom školom. Zahvalio je i pojedinačno: roditeljima, koji su mu stalno davali poticaja u realizaciji ove njegove ideje, Vladi Republike Hrvatske koja je podržala projekt od samog početka, a posebno ministru znanosti, obrazovanja i športa prof.dr.sc. Draganu Primorcu, zatim županu i gradonačelnici, kao i privremenom ravnatelju vlč. Božidaru Škemberu, sestrama Franjevkama od Bezgrešne, inž. Zvonku Najevu, brojnim izvođačima, a posebice se zavalio Hrvatskoj vojsci na čelu s bojnikom Rajčićem, koji su pomogli da objekt bude pripreman za školsku godinu 2008/2009.
01.09.2008, 13:08

Obilježena prva godišnjica smrti vatrogasaca na otoku Kornatu

U povodu prve godišnjice smrti vatrogasaca poginulih na otoku Kornatu, župan Goran Pauk i njegov zamjenik Željko Šimunac, jučer su sudjelovali na svetoj misi u crkvi Gospe od Tarca, nakon koje su, zajedno s obiteljima poginulih vatrogasaca obišli mjesto stradavanja gdje su položili vijenac i zapalili svijeću. Vijence su položili i izaslanstva Ureda Predsjednika Republike Hrvatske, Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske, Vatrogasne zajednice Republike Hrvatske, te izaslanstva vatrogasnih postrojbi Hrvatske i inozemstva.
31.08.2008, 10:00

U Solarisu otvoreni Susreti djece hrvatskih branitelja

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor , kao pokroviteljica, otvorila je danas u šibenskom hotelskom naselju „Solaris“ „Susrete djece hrvatskih branitelja“. Uz potpredsjednicu Kosor, susrete djece pozdravili su zamjenik župana Ante Tanfara i gradonačelnica Šibenika Nedjeljka Klarić. Zamjenik župana Tanfara izrazio je zadovoljstvo što se susret djece hrvatski branitelja već nekoliko godina održava u Šibensko-kninskoj županiji, junačkoj županiji koja je, kao i mnoge druge, u Domovinskom ratu stvorila mnogo branitelja. Zaželio je djeci puno uspjeha u natjecanjima, te im poručio da čuvaju i grade ono što su stvorili njihovi očevi – hrvatski branitelji, jer njihova žrtva ne smije biti uzaludna.
26.08.2008, 13:42

Održana prezentacija Programa poticanja obrazovanja i obuke kadrova u ugostiteljstvu i turizmu

Želimir Kramarić, pomoćnik ministra turizma, danas je u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ prezentirao Program poticanja obrazovanja i obuke kadrova u ugostiteljstvu i turizmu. Prezentaciji su nazočili predstavnici Šibensko-kninske županije, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske gospodarske komore, hotelskih kuća, škola i veleučilišta. Osnovni cilj programa usmjeren je na podizanje kvalitete hrvatskog turizma kroz obrazovanje novih i stručno usavršavanje postojećih kadrova. Sredstva su namijenjena učenicima i studentima čije stipendije sufinanciraju gospodarski subjekti (hotelske kuće i turističke agencije), učenicima obrtničkih zanimanja čije stipendije sufinanciraju Hrvatska obrtnička komora odnosno županijske obrtničke komore i Županijama za srednje strukovne škole za uređenje kabineta za praktičnu nastavu. Provedbu Programa koordinira Ministarstvo turizma.
18.08.2008, 15:03

Izaslanstvo županije položilo vijence

U povodu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, župan Goran Pauk i njegovi zamjenici Željko Šimunac i Ante Tanfara položili su vijence i zapalili svijeće u spomen na poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata, kod Središnjeg križa na gradskom groblju Kvanj i kod Spomen obilježja hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata na Baldekinu. Vijence su položili izaslanstvo Grada Šibenika, izaslanstvo Ureda Državne uprave, predstavnici Udruga proizašlih iz Domovinskog rata, političkih stranaka, vojske i policije.
04.08.2008, 14:46

Ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović otvorio Opću bolnicu

U nazočnosti lokalnih čelnika , saborskih zastupnika s područje Šibensko-kninske županije, te brojnih uzvanika, ministar zdravstva i socijalne skrbi mr. Darko Milinović, dr. med., otvorio je ponovo samostalnu Opću bolnicu "Hrvatski ponos" u Kninu. Nakon hrvatske himne i minute šutnje za poginule hrvatske branitelje i prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana, pozdrave dobrodošlice okupljenim uzvanicima izrazili su šibensko-kninski župan Goran Pauk, gradonačelnica Grada Knina Josipa Rimac i v.d. ravnatelj OB "Hrvatski ponos" Oliver Ojdanić. Nakon pozdrava dobrodošlice prigodnim riječima nazočnima se obratio ministar Milinović i službeno otvorio OB "Hrvatski ponos", čije je prostorije blagoslovio fra. Petar Klarić, gvardijan i župnik samostana sv. Ante u Kninu.
31.07.2008, 16:11

Održana 18. sjednica Županijske skupštine

Na današnjoj sjednici Županijske skupštine, predsjednik Skupštine Josip Odak pozvao je vijećnike da sukladno poslovniku mogu postavljati vijećnička pitanja. Vijećnik Duško Živković postavio je pitanje iz kojih razloga luka TEF nije u funkciji i vezano za nedozvoljeno izlovljavanje ribe u području NP Kornati. Župan Pauk je odgovorio da luka TEF nije u funkciji iz dva razloga, a ta su da je bivši ravnatelj Lučke uprave napravio sve radnje da se onemogući izvoz, a drugi razlog je brod "Serena" koji je privezan u luci TEF i čeka se skoro razrješenje tog problema. Vijećnika Ivicu Šimca je zanimalo kada će TEF biti čist tj. kada će biti uklonjena troska. Na što je župan odgovorio da je pitanje sanacije prostora TEF-a pojašnjeno na prethodnim sjednicama Županijske skupštine, te da će taj prostor biti saniran u dogledno vrijeme. Vijećnika Jozu Topića zanimalo je da li se vrši ispitivanje zagađenja zraka, te da li se sanacija prostora TEF-a provodi s adekvatnom tehnologijom, jer silikomanganska prašina zagađuje i zrak i more. Te se osvrnuo na brod "Serenu" kazavši da je bilo govora da će u luci TEF biti privezan do 15. svibnja. Župan je kazao da brod "Serena", zastave države Sierra Leone nitko nije želio u ovom akvatoriju, međutim odlukom Trgovačkog suda, tj. Rješenjem o određivanju privremene mjere zaustavljanja broda on je u Šibeniku ostao do danas tj. dok ne podmiri iznos od 570.000,00 eura Ministarstvu financija RH. Župan Pauk je kazao da se provode ispitivanja kakvoće zraka te je pozvao pročelnicu UO za zaštitu okoliša Živanu Lambaša Belak da nešto više kaže o tome. Pročelnica Lambaša je kazala da se provodi ispitivanje kakvoće zraka dugi niz godina, još od kada je TEF radio. Zavod za zaštitu zdravlja Split provodi analize ispitivanja kakvoće zdravlja i možemo se pohvaliti da imamo zrak I kategorije, dok na dva mjesta imamo kakvoću zraka II kategorije, te da u uzorcima nisu pronađeni floridi - odgovorila je pročelnica Lambaša. Vijećnika Zorana Smolića zanimalo je što Županija radi po pitanju negativnog demografskog trenda. Župan je odgovorio da je to problem s kojim se nažalost suočava cijela Republika Hrvatska, a Županija ulaže napore za poboljšanje kvalitete života svojih građana potičući razvoj gospodarskih, socijalnih, zdravstvenih i obrazovnih sustava.
30.07.2008, 15:31

Župan održao redovitu konferenciju za novinare

Župan Pauk, danas je održao redovitu konferenciju za novinare pod sloganom „Javnost ima pravo znati“ na kojoj je novinare izvijestio o odlukama donesenim na jutrošnjoj 39. sjednici Županijskog poglavarstva. Županijsko poglavarstvo dalo je suglasnost na Privremeni statut Opće bolnice „Hrvatski ponos“ Knin i imenovalo predsjednika i dva člana u Upravno vijeće opće bolnice. Za predsjednica Upravnog vijeća imenovana je Josipa Rimac, a članovi su Tomislav Vrdoljak i Nikola Kalat. Danas će biti predana kompletna dokumentacija za registraciju bolnice Trgovačkom sudu u Šibeniku, kazao je župan. Poglavarstvo je donijelo rješenje o izmjeni i dopuni Rješenja o imenovanju predsjednika i dva člana u Upravno vijeće Opće bolnice Šibensko-kninske županije, na način da se umjesto Anke Matić imenuje Branka Juričev Martinčev. Donesen je Zaključak o dodjeli potpora iz Proračuna županije, kojim se dodjeljuje financijska potpora Udruzi prvi hrvatski redarstvenik, Podružnica Šibensko-kninske županije, Knin u iznosu od 50.000,00 kuna za izgradnju kapelice – Križne postaje na brdu Gradina – Knin i 20.000,00 kuna Gradu Kninu za izdatke obilježavanja 5. kolovoza – Dana pobjede i domovinske zahvalnost. Po pitanju cestogradnje, župan je izvijestio javnost o završetku rekonstrukcije ceste za Jadriju u dužini od 1,7 km, te završetku rekonstrukcije ceste Srima – Vodice u dužini od 2 km i ceste Tisno-Jezera u dužini od 2,5 km. Bilo je govora o kapitalnim ulaganjima i većim investicijama na školskim zgradama čiji je osnivač Županija. Župan je kazao da je u tijeku postupak javne nabave za zamjenu dijela fasadnih stijena i prozora na zgradi O Vodice, za zamjenu dijela fasadnih stijena i sanaciji fasade na zgradi O dr. Franje Tuđmana u Kninu, za sanaciju krovišta i pročelja zgrade Glazbene škole Ivana Lukačića u Šibeniku i za sanaciju ravnih krovova na školskoj zgradi O Primošten. Riječ je o ukupnoj investiciji od 4 milijuna i 112 tisuća kuna.
28.07.2008, 14:32