Zamjenik župana Nikola Blažević pozdravio polaznike Ljetne škole „Domovina“

22.07.2019, 07:57   /   Ispiši članak

Projekt Ljetna škola Domovina organizira Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a cilj mu je jačanje identiteta Hrvata i njihovih potomaka u iseljeništvu, poticanje globalnog umrežavanja, kulturna i znanstvena suradnja te jačanje edukativnog turizma u Hrvatskoj.

U Ljetnoj školi „Domovina“ sudjeluju 33 polaznika, potomci hrvatskih iseljenika u dobi od 18 do 30 godina iz Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Australije, Perua, Južnoafričke Republike i Argentine. Većina njih je prvi puta u Hrvatskoj i samo troje ih zna hrvatski jezik. Kroz bogato ispunjen program u trajanju od 16 dana polaznicima je omogućeno upoznavanje i doživljaj Hrvatske kroz specijalizirani edukativno – turistički sadržaj, koji je usmjeren na hrvatsku povijest, kulturu i običaje, ali i na suvremena pitanja i izazove koji su pred Republikom Hrvatskom.

Zamjenik župana Nikola Blažević pozdravio je potomke hrvatskih iseljenika u subotu, 30. srpnja u kraljevskom gradu Kninu, koji su kroz ovaj projekt i obilazak različitih dijelova Republike Hrvatske posjetili i Šibensko-kninsku županiju koja obiluje prirodnim ljepotama i kulturnom baštinom.

 „Iznimno mi je drago što ste došli upoznati Lijepu Našu odakle i potječu vaši korijeni. Očuvanje povijesne baštine od velike je važnosti za sve buduće naraštaje, te mi je drago, da vi mladi potomci hrvatskih iseljenika iz cijeloga svijeta jačate svijest o nedjeljivom hrvatskom narodu, neovisno o tome na kojoj strani svijeta živite.“ – kazao je Blažević polaznicima škole.

U našoj županiji posjetili su dva nacionalan parka, staru gradsku jezgru Šibenika, katedralu sv. Jakova i tvrđavu sv. Mihovila, Mauzolej Ivana Meštrovića u Otavicama, te grad Knin gdje im je na Kninskoj tvrđavi ministar obrane Damir Krstičević održao predavanje o Domovinskom ratu i stvaranju Hrvatske vojske a Klapa Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj“održala koncert.

  FOTO GALERIJA: Zamjenik župana Nikola Blažević pozdravio polaznike Ljetne škole „Domovina“

  22.07.2019 07:59  

  Ključne riječi:   Nikola Blažević / Ljetna škola Domovina

 Pogledajte još vijesti:

Radni posjet ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesne Bedeković Šibensko-kninskoj županiji

U okviru službenog posjeta Šibensko-kninskoj županiji ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku izv. prof. dr. sc. Vesna Bedeković danas je u Uredu župana održala radni sastanak sa županom Goranom Paukom i njegovim suradnicima te ravnateljima ustanova socijalne skrbi s područja Šibensko-kninske županije kojima je ministarstvo osnivač.
prije 13 sata

Svečano potpisan Ugovor za izgradnju Studentskog doma Palacin

Ugovor o izvođenju građevinskih i obrtničkih radova na izgradnji Studentskog doma Palacin vrijedan 68.584.392,25 kuna potpisali su danas na tvrđavi Barone v. d. dekanice Veleučilišta u Šibeniku mr. sc. Tanja Radić Lakoš i izvođači radova Lavčević d.d. i Lavčević-inženjering i d.o.o. iz Splita.
15.10.2019, 19:06

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU dodijelilo sredstva za energetsku obnovu Cvjetnog doma i Doma za starije i nemoćne osobe Knin

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić na tvrđavi Barone potpisao je danas 17 ugovora ukupne vrijednosti oko 100 milijuna kuna.
15.10.2019, 18:27