Zamjenik župana Nikola Blažević pozdravio polaznike Ljetne škole „Domovina“

22.07.2019, 07:57   /   Ispiši članak

Projekt Ljetna škola Domovina organizira Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a cilj mu je jačanje identiteta Hrvata i njihovih potomaka u iseljeništvu, poticanje globalnog umrežavanja, kulturna i znanstvena suradnja te jačanje edukativnog turizma u Hrvatskoj.

U Ljetnoj školi „Domovina“ sudjeluju 33 polaznika, potomci hrvatskih iseljenika u dobi od 18 do 30 godina iz Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Australije, Perua, Južnoafričke Republike i Argentine. Većina njih je prvi puta u Hrvatskoj i samo troje ih zna hrvatski jezik. Kroz bogato ispunjen program u trajanju od 16 dana polaznicima je omogućeno upoznavanje i doživljaj Hrvatske kroz specijalizirani edukativno – turistički sadržaj, koji je usmjeren na hrvatsku povijest, kulturu i običaje, ali i na suvremena pitanja i izazove koji su pred Republikom Hrvatskom.

Zamjenik župana Nikola Blažević pozdravio je potomke hrvatskih iseljenika u subotu, 30. srpnja u kraljevskom gradu Kninu, koji su kroz ovaj projekt i obilazak različitih dijelova Republike Hrvatske posjetili i Šibensko-kninsku županiju koja obiluje prirodnim ljepotama i kulturnom baštinom.

 „Iznimno mi je drago što ste došli upoznati Lijepu Našu odakle i potječu vaši korijeni. Očuvanje povijesne baštine od velike je važnosti za sve buduće naraštaje, te mi je drago, da vi mladi potomci hrvatskih iseljenika iz cijeloga svijeta jačate svijest o nedjeljivom hrvatskom narodu, neovisno o tome na kojoj strani svijeta živite.“ – kazao je Blažević polaznicima škole.

U našoj županiji posjetili su dva nacionalan parka, staru gradsku jezgru Šibenika, katedralu sv. Jakova i tvrđavu sv. Mihovila, Mauzolej Ivana Meštrovića u Otavicama, te grad Knin gdje im je na Kninskoj tvrđavi ministar obrane Damir Krstičević održao predavanje o Domovinskom ratu i stvaranju Hrvatske vojske a Klapa Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj“održala koncert.

  FOTO GALERIJA: Zamjenik župana Nikola Blažević pozdravio polaznike Ljetne škole „Domovina“

  22.07.2019 07:59  

  Ključne riječi:   Nikola Blažević / Ljetna škola Domovina

 Pogledajte još vijesti:

Obilježen Dan logoraša, Dan logora Knin i Prva razmjena logoraša u Tepljuhu

U Kninu i Tepljuhu jučer je obilježen Dan logoraša, Dan logora Knin i datum prve razmjene logoraša u Tepljuhu koja se dogodila u noći između 13. i 14. kolovoza 1991. godine. Tom prilikom slobodu su dočekala 54 hrvatska vojnika i policajca.
14.08.2019, 09:56

Župan Pauk i gradonačelnik Burić primili najtrofejnijeg izbornika Ivicu Tucka

Povodom osvajanja brončane medalje na Svjetskom prvenstvu u Gwangjuu u Južnoj Koreji, župan Goran Pauk i gradonačelnik Željko Burić primili su danas izbornika Hrvatske vaterpolske reprezentacije Ivicu Tucka.
07.08.2019, 12:45

Svečano obilježena 24. obljetnica VRO „Oluja“

Povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 24. obljetnice VRO „Oluja“ u Kninu je 5. kolovoza održana središnja svečanost na kojoj je prisustvovao župan Goran Pauk sa zamjenicima Darijom Puljić i Nikolom Blaževićem.
06.08.2019, 11:24