Za sustav navodnjavanja „Donje polje- Jadrtovac“ 80,4 milijuna kuna bespovratnih sredstava

20.12.2019, 14:54   /   Ispiši članak

U Svetom Martinu na Muri, u sklopu Dana poljoprivrede, ribarstva i šumarstva, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, uz nazočnost ministrice poljoprivrede Marije Vučković i ravnateljice Agencije za plaćanje u poljoprivredi Matilde Copić , županu Goranu Pauku, uručio je Ugovor o dodjeli 80,4 milijuna kuna bespovratnih sredstava za projekt sustav navodnjavanja „Donje polje-Jadrtovac“.

„Šibensko-kninska županija projekt navodnjavanja priprema već 10 godina, projekt je kompleksan, inovativan jer koristimo izvor vode koji je jedan dio godine slan, pa pratimo parametre već godinama, navodnjavamo površine nastale melioracijom krša - površina kojih ima sve više kod nas, a o potencijalu i kapacitetu takvog tla u smislu gospodarenja vodom malo se zna. Stoga smo proveli i Pilot projekt navodnjavanja drvenastih kultura uzgajanih na osvojenim krškim površinama. Rezultati tog projekta itekako će nam pomoći u racionalnijem korištenju vode za postizanje vrhunskih rezultata proizvodnje. Navodnjavane površine su veličine 300 ha, radi se o ekološkoj proizvodnji, a kapacitet sustava omogućava navodnjavanje još 50 ha budućih nasada na tom području.“ –kazao je župan Goran Pauk i zahvalio na potpori.

Prigodnim govorima nazočnima su se obratili predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković i direktorica Svjetske banke za Hrvatsku Elisabetta Capannelli. Sudionicima su se obratiti i nagrađivani poljoprivrednici u 2019. godini u kategorijama: za najboljeg mladog poljoprivrednika Zvonimir Kalić; za najbolji OPG Mirko Bačani, te za najuzorniju seosku ženu Svetlana Bastalić. 

Danas su svečano potpisani i  uručeni ugovori za projekte navodnjavanja iz Mjere 4 Programa ruralnog razvoja RH 2014-2020 za 8 projekata ukupne vrijednosti 309.500.000,00 mil. kn, a navodnjavat će se ukupno 3.307 ha. Bespovratna sredstva dobile su Vukovarsko-srijemska županija za 3 projekta, Osječko-baranjska za 2 projekta, te Virovitičko-podravska, Zadarska i Šibensko-kninska županija po 1 projekt.

Konferencija je okupila dionike u poljoprivredi, šumarstvu, ribarstvu i ruralnom prostoru, koji raspravljaju o budućnosti hrvatske poljoprivrede, zelenim tehnologijama i pametnim selima, a pred gotovo 650 sudionika iz cijele Hrvatske predstavljeni su projekti digitalizacije ribarstva i poljoprivrede - e-poljoprivredna iskaznica i e-Savjetnik uskoro su u službi poljoprivrednika.

  FOTO GALERIJA: Za sustav navodnjavanja „Donje polje- Jadrtovac“ 80,4 milijuna kuna bespovratnih sredstava

  20.12.2019 14:55  

  Ključne riječi:  

 Pogledajte još vijesti:

Župani o aktualnim pitanjima: Digitalizacija i daljnji rad na decentralizaciji

Na sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija raspravljalo se o aktualnim pitanjima vezanim uz digitalizaciju, jačanju kapaciteta javne uprave, utjecaju poreznih izmjena na proračune jedinica regionalne samouprave te problematiku javnog linijskog prijevoza.
prije 8 sata

U povodu Dana grada Šibenika i blagdana sv. Mihovila položeni vijenci i zapaljene svijeće

Vijenac je položilo i izaslanstvo Šibensko- kninske županije na čelu sa županom Goranom Paukom
28.09.2020, 10:16

Svečano obilježen Dan Općine Murter-Kornati

Zamjenik župana Šibensko-kninske županije Nikola Blažević, u subotu 26. Rujna, prisustvovao je svečanoj sjednici Općine Murter-Kornati upriličenoj u povodu obilježavanja Dana općine i njezinog zaštitnika sv. Mihovila.
27.09.2020, 17:49