Za sustav navodnjavanja „Donje polje- Jadrtovac“ 80,4 milijuna kuna bespovratnih sredstava

20.12.2019, 14:54   /   Ispiši članak

U Svetom Martinu na Muri, u sklopu Dana poljoprivrede, ribarstva i šumarstva, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, uz nazočnost ministrice poljoprivrede Marije Vučković i ravnateljice Agencije za plaćanje u poljoprivredi Matilde Copić , županu Goranu Pauku, uručio je Ugovor o dodjeli 80,4 milijuna kuna bespovratnih sredstava za projekt sustav navodnjavanja „Donje polje-Jadrtovac“.

„Šibensko-kninska županija projekt navodnjavanja priprema već 10 godina, projekt je kompleksan, inovativan jer koristimo izvor vode koji je jedan dio godine slan, pa pratimo parametre već godinama, navodnjavamo površine nastale melioracijom krša - površina kojih ima sve više kod nas, a o potencijalu i kapacitetu takvog tla u smislu gospodarenja vodom malo se zna. Stoga smo proveli i Pilot projekt navodnjavanja drvenastih kultura uzgajanih na osvojenim krškim površinama. Rezultati tog projekta itekako će nam pomoći u racionalnijem korištenju vode za postizanje vrhunskih rezultata proizvodnje. Navodnjavane površine su veličine 300 ha, radi se o ekološkoj proizvodnji, a kapacitet sustava omogućava navodnjavanje još 50 ha budućih nasada na tom području.“ –kazao je župan Goran Pauk i zahvalio na potpori.

Prigodnim govorima nazočnima su se obratili predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković i direktorica Svjetske banke za Hrvatsku Elisabetta Capannelli. Sudionicima su se obratiti i nagrađivani poljoprivrednici u 2019. godini u kategorijama: za najboljeg mladog poljoprivrednika Zvonimir Kalić; za najbolji OPG Mirko Bačani, te za najuzorniju seosku ženu Svetlana Bastalić. 

Danas su svečano potpisani i  uručeni ugovori za projekte navodnjavanja iz Mjere 4 Programa ruralnog razvoja RH 2014-2020 za 8 projekata ukupne vrijednosti 309.500.000,00 mil. kn, a navodnjavat će se ukupno 3.307 ha. Bespovratna sredstva dobile su Vukovarsko-srijemska županija za 3 projekta, Osječko-baranjska za 2 projekta, te Virovitičko-podravska, Zadarska i Šibensko-kninska županija po 1 projekt.

Konferencija je okupila dionike u poljoprivredi, šumarstvu, ribarstvu i ruralnom prostoru, koji raspravljaju o budućnosti hrvatske poljoprivrede, zelenim tehnologijama i pametnim selima, a pred gotovo 650 sudionika iz cijele Hrvatske predstavljeni su projekti digitalizacije ribarstva i poljoprivrede - e-poljoprivredna iskaznica i e-Savjetnik uskoro su u službi poljoprivrednika.

  FOTO GALERIJA: Za sustav navodnjavanja „Donje polje- Jadrtovac“ 80,4 milijuna kuna bespovratnih sredstava

  20.12.2019 14:55  

  Ključne riječi:  

 Pogledajte još vijesti:

Troje laureata Suncokreta ruralnog turizma iz Šibensko-kninske županije

Zamjenica župana Šibensko-kninske županije Darija Puljić, nazočila je jučer svečanoj dodjeli nagrada Suncokret ruralnog turizma Hrvatske, održanoj u zagrebačkom hotelu Academia. Natječaj za dodjelu ove nacionalne godišnje nagrade organizira Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“, a nagrada se dodjeljuje već sedmu godinu. Komisija sastavljena od stručnjaka u turizmu nekoliko je mjeseci obilazila terene po cijeloj Hrvatskoj i između 150 nominiranih, po jasno razrađenim kriterijima, u sedam kategorija, odabrala najbolje.
prije 3 sata

Župan i lovoovlaštenici potpisali ugovore o financijskoj potpori razvoja lovstva

Župan Goran Pauk danas je s lovoovlaštenicima zajedničkih/državnih lovišta na području Šibensko-kninske županije potpisao Ugovore o dodjeli subvencija za razvoj i unapređenje lovstva. Devetnaest Ugovora o financijskoj potpori projektima u području razvoja i unapređenja lovstva potpisano je prema županovoj Odluci o rasporedu sredstava za razvoj i unapređenje lovstva, a za njih je u proračunu Šibensko-kninske županije osiguran ukupan iznos od 244.600,00 kn.
28.01.2020, 12:55

Trećaši s Murtera posjetili Županiju

Župan Goran Pauk i pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, znanost, kulturu i sport Sanja Kumanović Stipaničev primili su jutros u Uredu župana učenike trećih razreda Osnovne škole Murterski škoji.
22.01.2020, 13:01