Vlada Republike Hrvatske sa županima raspravljala o prijedlogu novih statističkih regija

15.01.2019, 15:04   /   Ispiši članak

Na zajedničkom sastanku izdvojene dvije varijante kao konačni prijedlozi nove podjele

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković danas se u Banskim dvorima sastao s predstavnicima Hrvatske zajednice županija i Udruga općina i gradova, te predsjednicima nadležnih odbora Hrvatskoga sabora na temu prijedloga nove statističke klasifikacije prostornih jedinica u Republici Hrvatskoj (NUTS 2).

Sastanku su uz predsjednika Hrvatske zajednice županija i šibensko – kninskog župana Gorana Pauka prisustvovali i župani drugih hrvatskih županija kao i članovi Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, ministar financija Zdravko Marić i ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.

Premijer Plenković u uvodnom govoru naglasio je kako Vlada razmatra mogućnost nove podjele prostornih jedinica te kako je cilj ovog susreta konzultirati se sa županima koji su dobro upoznati s ovom tematikom te imaju iskustvo.

Ministrica Žalac prezentirala je prijedlog devet varijanti podjele prema NUTS klasifikaciji od čega su varijanta 1 i varijanta 6 konačni prijedlozi. Prema varijanti 1, Grad Zagreb bio bi izdvojen u zasebnu regiju dok bi jedinstvenu cjelinu činilo pet slavonskih županija te Bjelovarsko – bilogorska, Sisačko – moslavačka i Karlovačka županija. Pet županija na sjeveru, Koprivničko – križevačka, Zagrebačka, Međimurska i Krapinsko – zagorska također bi bile posebna regija dok bi jadranska Hrvatska bila jedinstvena statistička cjelina. Prema varijanti 6, Bjelovarsko – bilogorska županija bila bi pridružena sjeveru.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk pozdravio je Vladine prijedloge nove podjele kao kvalitetne i prihvatljive, naglasivši pritom kako ranija podjela iz 2012. godine nije bila kvalitetna što je rezultiralo gubitkom potpora, prije svega poduzetnicima.

Podsjetimo, lani je Europska komisija uputila svim državama članicama prijedlog za dostavljanje izmjena NUTS 2 podjele te je Institut za razvoj i međunarodne odnose za Vladu Republike Hrvatske izradio prezentaciju koja je danas prezentirana županima.

  FOTO GALERIJA: Vlada Republike Hrvatske sa županima raspravljala o prijedlogu novih statističkih regija

  15.01.2019 15:12  

  Ključne riječi:  

 Pogledajte još vijesti:

Šesti sastanak Vlade RH i župana: Razvijen je intenzivan dijalog s lokalnom i regionalnom samoupravom

Zadarska županija bila je domaćin šestog sastanka Vlade Republike Hrvatske i župana, održanog u petak 14. lipnja na Sveučilištu u Zadru.
14.06.2019, 23:45

Šibensko-kninski župan Goran Pauk: Revitalizacija Tvrđave sv. Nikole u Kanalu sv. Ante naš je životni projekt

Novinari ekskluzivno zavirili unutar zidina ponosnog morskog čuvara Šibenika UNESCO-ov biser će biti moguće posjetiti nakon subote
13.06.2019, 17:46

Potpisan ugovor za izgradnju Centra za gospodarenje otpadom Šibensko-kninske županije

Priča o sustavu gospodarenja otpadom na području Šibensko-kninske županije započela je još 2007. godine kada je Šibensko-kninska županija, kao županijski koordinator, pokrovitelj i sudionik projekta uspostave Centra za gospodarenje otpadom, potpisala s gradovima i općinama na području županije Glavni sporazum o regionalnom-županijskom centru za gospodarenje otpadom - Bikarac.
13.06.2019, 17:01