Vlada Republike Hrvatske sa županima raspravljala o prijedlogu novih statističkih regija

15.01.2019, 15:04   /   Ispiši članak

Na zajedničkom sastanku izdvojene dvije varijante kao konačni prijedlozi nove podjele

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković danas se u Banskim dvorima sastao s predstavnicima Hrvatske zajednice županija i Udruga općina i gradova, te predsjednicima nadležnih odbora Hrvatskoga sabora na temu prijedloga nove statističke klasifikacije prostornih jedinica u Republici Hrvatskoj (NUTS 2).

Sastanku su uz predsjednika Hrvatske zajednice županija i šibensko – kninskog župana Gorana Pauka prisustvovali i župani drugih hrvatskih županija kao i članovi Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, ministar financija Zdravko Marić i ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.

Premijer Plenković u uvodnom govoru naglasio je kako Vlada razmatra mogućnost nove podjele prostornih jedinica te kako je cilj ovog susreta konzultirati se sa županima koji su dobro upoznati s ovom tematikom te imaju iskustvo.

Ministrica Žalac prezentirala je prijedlog devet varijanti podjele prema NUTS klasifikaciji od čega su varijanta 1 i varijanta 6 konačni prijedlozi. Prema varijanti 1, Grad Zagreb bio bi izdvojen u zasebnu regiju dok bi jedinstvenu cjelinu činilo pet slavonskih županija te Bjelovarsko – bilogorska, Sisačko – moslavačka i Karlovačka županija. Pet županija na sjeveru, Koprivničko – križevačka, Zagrebačka, Međimurska i Krapinsko – zagorska također bi bile posebna regija dok bi jadranska Hrvatska bila jedinstvena statistička cjelina. Prema varijanti 6, Bjelovarsko – bilogorska županija bila bi pridružena sjeveru.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk pozdravio je Vladine prijedloge nove podjele kao kvalitetne i prihvatljive, naglasivši pritom kako ranija podjela iz 2012. godine nije bila kvalitetna što je rezultiralo gubitkom potpora, prije svega poduzetnicima.

Podsjetimo, lani je Europska komisija uputila svim državama članicama prijedlog za dostavljanje izmjena NUTS 2 podjele te je Institut za razvoj i međunarodne odnose za Vladu Republike Hrvatske izradio prezentaciju koja je danas prezentirana županima.

  FOTO GALERIJA: Vlada Republike Hrvatske sa županima raspravljala o prijedlogu novih statističkih regija

  15.01.2019 15:12  

  Ključne riječi:  

 Pogledajte još vijesti:

Počelo s radom reciklažno dvorište u Drnišu

Čak 85% troškova projekta financirano bespovratnim sredstvima EU
18.04.2019, 15:09

Održan preventivni projekt „Dan kao san“

Edukativno - preventivni program u organizaciji Policijske uprave i Grada Šibenika održan u prostorijama Hrvatskog narodnog kazališta Šibenik
18.04.2019, 13:34

Ivan Bujas iz Šibensko-kninske županije odlazi na profesionalno i jezično usavršavanje u Liege (Belgija)

Eurodyssee – program razmjene mladih Skupštine europskih regija
18.04.2019, 13:31