Vlada Republike Hrvatske konačno shvatila ishitrenost svojih odluka i ukinula dozvole za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika u Jadranu

29.09.2015, 09:46   /   Ispiši članak

Na 256. sjednici Vlade Republike Hrvatske koja je održana 23. rujna 2015. godine donesene su odluke o ukidanju dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu u istražnim prostorima ugljikovodika: "Sjeverni Jadran 08", "Srednji Jadran 10" i "Srednji Jadran 11".

Odlukama Vlade Republike Hrvatske od 2. siječnja 2015. godine dodijeljeno je 10 dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu. Tim odlukama je prethodilo prvo javno nadmetanje za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu koje je zaključeno 03. studenog 2014. godine. Sve to je odrađeno bez suglasnosti na granice predloženog istražnog prostora od strane jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave na čijem području se nalaze predloženi istražni prostori i prije provedbe Strateške procjene utjecaja okvirnog plana i programa na okoliš.

U samom postupku Strateške procjene utjecaja na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu Šibensko-kninska županija je više puta opetovano ukazivala na čitav niz propusta koji su napravljeni u samoj proceduri, kao i na nepostojanje Strategije upravljanja morskim okolišem i obalnim područjem koja će biti uz Strategiju održivog razvitka i Pomorsku strategiju krovni dokument na moru. Udaljenost granica istražnih prostora od 6 km od vanjske linije otoka, koja je kasnije izmijenjena na 10 km u potpunosti je bila neprihvatljiva obzirom na Nacionalni park Kornati koji predstavlja područje od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku. Kod izrade Okvirnog plana i programa te Strateške studije razmatrani su samo potencijalni pozitivni učinci eksploatacije ugljikovodika na proračun i pojedine industrijske grane, dok se nisu sagledali ekonomski negativni učinci koji su bili za očekivati poglavito u području različitih segmenata turizma i ribarstva.

Također, Županijska skupština Šibensko-kninske županije je na svojoj 12. sjednici održanoj 9. ožujka 2015. godine usvojila Zaključak o neprihvaćanju istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na istražnim poljima 8, 10 i 11 Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu. Zaključak je donesen zbog nepoštivanja niza važećih zakonskih odredbi, te proceduralnih i stručnih propusta i pogrešaka pri izradi Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu i Strateške studije o vjerojatno značajnom utjecaju na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu.

Vlada Republike Hrvatske konačno je shvatila ishitrenost svojih odluka u svezi istraživanja i eksploatacije ugljikovodika u Jadranu, posebice u istražnim prostorima 8, 10 i 11, te ih je u konačnici povukla, na naše veliko zadovoljstvo.

 

 

  FOTO GALERIJA: Vlada Republike Hrvatske konačno shvatila ishitrenost svojih odluka i ukinula dozvole za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika u Jadranu

  29.09.2015 09:52  

  Ključne riječi:  

 Pogledajte još vijesti:

Na tvrđavi sv. Niklole predstavljen jedinstveni slatki suvenir – tvrđava izlivena u raskošnoj bijeloj čokoladi

Povodom treće obljetnice uvrštenja Tvrđave sv. Nikole na UNESCO popis svjetske baštine, Javna ustanova Priroda Šibensko – kninske županije i Kraš predstavili su jedinstveni suvenir. Ručno rađena Tvrđava sv. Nikole izlivena u bijeloj čokoladi izrađena je u sklopu projekta „Hrvatska baština“, kojim naša najstarija konditorska industrija priprema obilježavanje 110. godišnjice postojanja. Ekskluzivni suvenir predstavljen je u jedinstvenom ambijentu tvrđave pred oko stotinjak uzvanika iz kulturnog i javnog života. Među njima bili su i župan Goran Pauk, te zamjenik gradonačelnika Šibenika Danijel Mileta, koji nisu krili ponos što je Šibenik dobio reprezentativni službeni suvenir
09.07.2020, 11:29

Otvoren obradni centra za metal i plastiku Šibensko-kninske županije u prostorijama Poduzetničkog inkubatora

Razvojna agencija Šibensko–kninske županije otvorenjem Centra za obradu metala i plastike Šibensko-kninske županije u Poduzetničkom inkubatoru PIN Šibenik simbolično je obilježila završetak svog Europskog projekta naziva Compete Plamet.
08.07.2020, 12:30

Projektu šibenske Industrijsko-obrtničke škole dodijeljeno je 30.7 milijuna kuna za projekt "Ars Mechanica za nove kompetencije"

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 03. srpnja 2020. godine održano je svečano potpisivanje i uručenje ugovora za poziv ‘Uspostava regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u (pod)sektorima: strojarstvo, elektrotehnika i računalstvo, poljoprivreda i zdravstvo’ iz Europskog socijalnog fonda.
07.07.2020, 14:24