Županu uručena Potvrda o razminiranosti područja istočno od naselja Gračac

05.11.2013, 17:10   /   Ispiši članak

Donacijom višom od pola milijun kuna dobrotvorne gala večere ''Večer za sigurne korake“ 2012. razminirano više od 52.000 m² Šibensko-kninske županije.

Sredstvima prošlogodišnje, jedanaeste dobrotvorne gala večere Američke gospodarske komore ''Večer za sigurne korake'', razminirano je više od 52.000 m² prostora istočno od naselja Gračac, u području grada Skradina. Organizator dobrotvorne večere je Američke gospodarska komora, a najveći donator projekta Vlada SAD-a.

Povodom završetka radova, ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Dražen Jakopec danas je u Skradinu službeno predao potvrdu o razminiranju navedenog područja direktorici Američke gospodarske komore, Andrei Doko Jelušić, zamjenici veleposlanika SAD-a u Hrvatskoj, Margaret Nardi i županu Goranu Pauku.

Ukupnu donaciju višu od 520.000 kn činila su sredstva prikupljena večerom i direktnim donacijama, uvećana od strane Vlade Sjedinjenih Američkih Država kroz ITF - Ustanova za unapređenje sigurnosti ljudi.

Tom prigodom župan Gorana zahvalio je Hrvatskoj organizaciji Američke gospodarske komore u Hrvatskoj na organizaciji dobrotvorne gala večere na kojoj su se prikupila sredstva za razminiranje dijela područja Grada Skradina.

 „Iskreno hvala vladi SAD-a i svim ostalim donatorima koji su svojim prilozima izrazili senzibilnost na problem miniranosti i tako pridonijeli smanjenju minsko-sumnjivog prostora u Šibensko-kninskoj županiji, a samim tim i sigurnosti lokalnog stanovništva, turista i svih posjetitelja naše turistički orijentirane županije.“, kazao je župan.

Zamjenica veleposlanika SAD-a u Hrvatskoj, gđa. Margaret Nardi na izvrsnom hrvatskom jeziku kazala je: „Zadovoljstvo nam je što smo na ovom projektu surađivali s prijateljima iz Američke gospodarske komore. Naše sudjelovanje dokazuje predanost američke Vlade pitanju razminiranja u Hrvatskoj i svijetu.  Američka Vlada je od 1999. g. donirala 30 milijuna američkih dolara za razminiranje Hrvatske, što je rezultiralo uklanjanjem preko 3.500 mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava na gotovo 16 četvornih kilometara prostora.“.

Razminirano područje obuhvaća oranice, voćnjake i maslinike koji pripadaju mještanima, uglavnom iz naselja Gračac, Skradin i Bićine. Ukupno 1303 osobe žive u Skradinu i 4 naselja u okolici, a od toga 168 osobe žive u neposrednoj blizini razminiranog područja. Mještani se bave poljoprivredom i stočarstvom, te velika većina njih ovisi o ovim prihodima. Sva polja oko projektnog prostora su već obrađena i postoji veliki interes mještana za kultivacijom i tog područja. Prostor se nalazi u blizini ceste i oranica gdje mještani svakodnevno prolaze. Razminiranje područja omogućiti će se i sigurno kretanje stanovnika i turista tijekom sezone.

  FOTO GALERIJA: Županu uručena Potvrda o razminiranosti područja istočno od naselja Gračac

  05.11.2013 17:57  

  Ključne riječi:   certifiat o razminiranju

 Pogledajte još vijesti:

Održana 4. proširena sjednica Gospodarskog vijeća Županijske komore Šibenik

Zamjenica župana Darija Puljić nazočila je danas na proširenoj sjednici Gospodarskog vijeća Županijske komore Šibenik koja se održala u Razvojnoj agenciji Šibensko - kninske županije.
19.07.2019, 14:28

Svečanom sjednicom obilježen Dan Općine Kijevo

Zamjenik župana Nikola Blažević nazočio je svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Kijevo, koja se jučer održala u kijevskom Domu kulture u povodu obilježavanja Dana Općine i blagdana Gospe od Karmela, zaštitnice Kijeva.
16.07.2019, 13:46

Župan Goran Pauk sudjelovao na sjednicama povjerenstava Europskog odbora regija

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk boravio je 10. i 11. srpnja u Bruxellesu na sastanku Povjerenstva za politiku teritorijalne kohezije i proračun EU-a (COTER), te Povjerenstva za socijalnu politiku, obrazovanje, zapošljavanje, istraživanje i kulturu (SEDEC), koji se održao u organizaciji Europskog odbora regija
12.07.2019, 14:24