Županu uručena Potvrda o razminiranosti područja istočno od naselja Gračac

05.11.2013, 17:10   /   Ispiši članak

Donacijom višom od pola milijun kuna dobrotvorne gala večere ''Večer za sigurne korake“ 2012. razminirano više od 52.000 m² Šibensko-kninske županije.

Sredstvima prošlogodišnje, jedanaeste dobrotvorne gala večere Američke gospodarske komore ''Večer za sigurne korake'', razminirano je više od 52.000 m² prostora istočno od naselja Gračac, u području grada Skradina. Organizator dobrotvorne večere je Američke gospodarska komora, a najveći donator projekta Vlada SAD-a.

Povodom završetka radova, ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Dražen Jakopec danas je u Skradinu službeno predao potvrdu o razminiranju navedenog područja direktorici Američke gospodarske komore, Andrei Doko Jelušić, zamjenici veleposlanika SAD-a u Hrvatskoj, Margaret Nardi i županu Goranu Pauku.

Ukupnu donaciju višu od 520.000 kn činila su sredstva prikupljena večerom i direktnim donacijama, uvećana od strane Vlade Sjedinjenih Američkih Država kroz ITF - Ustanova za unapređenje sigurnosti ljudi.

Tom prigodom župan Gorana zahvalio je Hrvatskoj organizaciji Američke gospodarske komore u Hrvatskoj na organizaciji dobrotvorne gala večere na kojoj su se prikupila sredstva za razminiranje dijela područja Grada Skradina.

 „Iskreno hvala vladi SAD-a i svim ostalim donatorima koji su svojim prilozima izrazili senzibilnost na problem miniranosti i tako pridonijeli smanjenju minsko-sumnjivog prostora u Šibensko-kninskoj županiji, a samim tim i sigurnosti lokalnog stanovništva, turista i svih posjetitelja naše turistički orijentirane županije.“, kazao je župan.

Zamjenica veleposlanika SAD-a u Hrvatskoj, gđa. Margaret Nardi na izvrsnom hrvatskom jeziku kazala je: „Zadovoljstvo nam je što smo na ovom projektu surađivali s prijateljima iz Američke gospodarske komore. Naše sudjelovanje dokazuje predanost američke Vlade pitanju razminiranja u Hrvatskoj i svijetu.  Američka Vlada je od 1999. g. donirala 30 milijuna američkih dolara za razminiranje Hrvatske, što je rezultiralo uklanjanjem preko 3.500 mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava na gotovo 16 četvornih kilometara prostora.“.

Razminirano područje obuhvaća oranice, voćnjake i maslinike koji pripadaju mještanima, uglavnom iz naselja Gračac, Skradin i Bićine. Ukupno 1303 osobe žive u Skradinu i 4 naselja u okolici, a od toga 168 osobe žive u neposrednoj blizini razminiranog područja. Mještani se bave poljoprivredom i stočarstvom, te velika većina njih ovisi o ovim prihodima. Sva polja oko projektnog prostora su već obrađena i postoji veliki interes mještana za kultivacijom i tog područja. Prostor se nalazi u blizini ceste i oranica gdje mještani svakodnevno prolaze. Razminiranje područja omogućiti će se i sigurno kretanje stanovnika i turista tijekom sezone.

  FOTO GALERIJA: Županu uručena Potvrda o razminiranosti područja istočno od naselja Gračac

  05.11.2013 17:57  

  Ključne riječi:   certifiat o razminiranju

 Pogledajte još vijesti:

Izaslanstvo Šibensko-kninske županije odalo počast hrvatskim braniteljima uoči Dana državnosti

Uoči Dana državnosti Republike Hrvatske župan Goran Pauk i njegovi zamjenici, Nikola Blažević, Darija Puljić i Anja Šimpraga, podno Središnjeg križa na gradskom groblju Kvanj položili su vijenac i zapaliti svijeće u spomen na poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu.
prije 9 sata

U Kninu održan javni uvid u Prijedlog Zakona o proglašenju Parka prirode Dinara

Na današnji Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj, u Kninu je održan javni uvid u Prijedlog Zakona o proglašenju Parka prirode Dinara. Prijedlog zakona izradilo je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, a njime će se zaštiti masiv Dinare (Dinara, Troglav i Kamešnica), izvorišni dio i gornji tok rijeke Cetine te krška polja (Hrvatačko, Paško i Vrličko) uz Cetinu u kategoriji parka prirode.
22.05.2020, 15:09

Potpisan ugovor o izgradnji cikloturističkog vidikovca Vrelo Cetine

Župan Goran Pauk, vlasnik građevinskog obrta Spahija gradnja g. Ivan Spahija i g. Lino Jajac, nadzor nad izvođenjem radova, potpisali su danas Ugovor o izgradnji Cikloturističkog vidikovca s odmorištem Vrelo Cetine.
21.05.2020, 12:05