Župan primio mlade robotičare Marisu Perković i Benjamina Arona Balogha

03.11.2017, 14:59   /   Ispiši članak

Župan Goran Pauk primio je danas u svom uredu Marisu Perković i Benjamina Arona Balogha, učenike 3. razreda O Primošten, njihovu mentoricu i učiteljicu Amaliju Pancirov koji će predstavljati Hrvatsku na Svjetskom robotičkom natjecanju WER u Kini.

“Sretan sam što među našom djecom imamo ovako talentirane učenike i ambiciozne nastavnike bez čijeg dodatnog zalaganja bi ovaj uspjeh izostao. Stoga punu podršku dajemo školi čiji smo osnivači da nastavi s poticanjem interesa djece za ovakvim zanimanjima“, rekao je župan Goran Pauk te  istaknuo kako će se informatika kao obavezan predmet uvesti u 5. i 6. razredu osnovne škole, a Marisa i Benjamin su korak ispred i već su u nižim razredima osnovne škole shvatili nužnost digitalne tehnologije i njezinu primjenu.

U osnovnoj školi Primošten već dvije godine djeluje radionica malih robotičara pod vodstvom školske knjižničarke i učiteljice Amalije Pancirov, a dvoje učenika zaslužno je za nove uspjehe ove male ali vrlo kvalitetne informatičke radionice. Marisa Perković i Benjamin Aron Balogh koncem rujna ove godine postali su državni prvaci na Svjetskom natjecanju u robotici u Zagrebu kojeg je organizirao Institut za razvoj i inovativnost mladih. Pobjedu su odnijeli među konkurencijom od 60 ekipa sa ukupno 200 natjecatelja iz Hrvatske, BiH i Srbije što im je osiguralo sudjelovanje na natjecanju najboljih svjetskih robotičara WER koje se održava u Šangaju od 15. do 20. studenoga ove godine.

 “Na samom natjecanju zadatci su bili isti i za devetogodišnjake i za srednjoškolce tako da sam uistinu ponosna na rad i rezultat mojih učenika”, rekla je mentorica Amalija Pancirov, te najavila kako njihova škola priprema još nekoliko novih projekata za informatičko obrazovanje svojih učenika.

“Oduvijek sam razmišljao o promjenama u školskom programu i ponosan sam što je naša škola već odavno započela s modernizacijom programa. Naši učenici su svoje informatičko znanje čak pokazali i u britanskom veleposlanstvu na što sam jako ponosan”, kazao je ravnatelj škole Nediljko Marinov i istaknuo kako prostora za napredak u radu s djecom ima i dalje, te zahvalio Šibensko-kninskoj županiji na potporama koje školi pruža.

 “Na natjecanju smo imali 5 zadataka. Morali smo raditi programe, senzore i staze za robote”, ističe Benjamin.

“Ja sam bila zadužena uglavnom za stazu za robota dok je Benjamin bio na kompjuteru. Naš robot  pomoću senzora prati crtu kretanja, a pomoću motora neke stvari vrti i pomiče. Npr. most i vjetrenjaču”, dodaje Marisa.

Kakve će točno zadatke dobiti na međunarodnom natjecanju u Šangaju ne znaju, ali ih nestrpljivo iščekuju.

Budući da su troškovi odlaska mladih robotičara u Šangaj poprilični i da je interes djece u OŠ Primošten za programe robotičara i programere računala sve veći, što zahtjeva i nabavku novih računala i informatičke opreme, Županija je financijski pomogla u nabavi dva prijenosna računala sa iznosom od 8.5 tisuća kuna.  Pored toga, naglasila je pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, znanost, kulturu i šport Dijana Ercegović, Šibensko-kninska županija osigurala je 65 tisuća kuna za projektnu dokumentaciju za energetsku obnovu zgrade primoštenske osnovne škole. 

  FOTO GALERIJA: Župan primio mlade robotičare Marisu Perković i Benjamina Arona Balogha

  03.11.2017 15:02  

  Ključne riječi:   šibensko / kninska / županija / robotičari / primošten / osnovna / škola

 Pogledajte još vijesti:

U Zagrebu održana 18. sjednica Skupštine Hrvatske zajednice županija

Zajedničkim djelovanjem i poticanjem jedinica regionalne samouprave na gospodarski rast i tehnološki razvitak do društvenog napretka
12.12.2018, 13:30

Predsjednik i članovi Vlade Republike Hrvatske u Rijeci sa županima i predstavnicima Udruge gradova i općina

Na sastanku rasprava i o promjenama Zakona o sustavu državne uprave
11.12.2018, 14:56

Svečana primopredaja radova na energetskoj obnovi šibenske bolnice

Dovršen energetski projekt vrijedan 51 milijun kuna - postignute značajne uštede za bolnicu
10.12.2018, 15:26