Župan Pauk sudjelovao na svečanoj obljetnici 15. godišnjice Saveza vojvodstava Republike Hrvatske u Varšavi

Župan Pauk sudjelovao na svečanoj obljetnici 15. godišnjice Saveza vojvodstava Republike Hrvatske u Varšavi

29.11.2017, 17:27   /   Ispiši članak

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk sudjelovao je u utorak 28. listopada na svečanoj obljetnici 15. godišnjice Saveza vojvodstava Republike Hrvatske u Varšavi.

Suradnja poljskih vojvodstava i hrvatskih županija započela je prije sedam godina kada je tadašnji maršalekmazovjeckog vojvodstva Jacek Protas prvi puta pozvao predstavnike županija da rasprave o kreiranju zajedničkih politika. Šest zajedničkih gospodarskih foruma i niz pojedinačnih sporazumaizmeđu županija i vojvodstava kasnije, poljsko-hrvatsko prijateljstvo i dalje je čvrsto, a zajednički projekti u budućnosti utjecat će na perspektivu kohezijske politike u Europi.

Da županije i vojvodstva streme ka istom cilju potvrdio je i predsjednik Saveza vojvodstava RP Olgierd Geblewicz pozvavši predsjednika Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninskog župana Gorana Pauka na svečano obilježavanje 15. godišnjice osnutka Saveza. Predsjedniku Pauku ovom je prilikom uručio i posebno priznanje za doprinos razvoju poljskih regija.

Geblewicz se osvrnuo na povijest razvoja jedinica lokalne i regionalne samouprave u Poljskoj:  „Sjećam se dana kada smo obilježavali desetu godišnjicu osnutka i sjećam se ciljeva koje smo tada zacrtali. Danas, pet godina kasnije, u godini u kojoj sam postao predsjednik Saveza, moram istaknuti da sam neizmjerno ponosan i sretan zbog posla koji smo napravili. Lokalna i regionalna samouprava je prva razina neposrednog odabira građana te zbog toga nosi veliku odgovornost rada na njihovu boljitku. Puno je prostora za napredak, ali i mi smo spremni ići dalje, još intenzivnije nego do sada“.

O problemima koje dijele jedinice lokalne i regionalne samouprave diljem Europe govorio je predsjednik Pauk ističući važnost povezivanja i suradnje u trenucima suočavanja sa sličnim izazovima:

„Prateći razvoj poljskih regija jasno možemo vidjeti koliko ste truda uložili u ravnomjeran razvoj svih dijelova zemlje, zbog čega Hrvatska zajednica županija u vama vidi uzor – postavili ste ljestvicu vrlo visoko i velika mi je čast što nas upravo vi pratite u zauzimanju pozicije unutar Europske unije. Nastavno na zaključke našeg posljednjeg Foruma, pozivam vas da sada, uoči planiranja nove financijske perspektive u Europi, više no ikad ujedinimo snage u kreiranju kohezijske politike i stvaranja snažnih, konkurentnih regija koje će biti nositelji europskog razvoja“.

U travnju 2018. godine očekuje nas VII. Forum poljskih i hrvatskih regija, a izaslanstvo Saveza vojvodstava Republike Poljske najavilo je svoj dolazak i na svečano obilježavanje 15. godišnjice Hrvatske zajednice županija u svibnju 2018. 

  FOTO GALERIJA: Župan Pauk sudjelovao na svečanoj obljetnici 15. godišnjice Saveza vojvodstava Republike Hrvatske u Varšavi

  29.11.2017 17:41  

  Ključne riječi:  

 Pogledajte još vijesti:

Obilježen Dan logoraša i logora Knin i prve razmjene logoraša kod Tepljuha

U Kninu i Tepljuhu jučer je obilježen Dan logoraša srpskih koncentracijskih logora kao spomen na prvu razmjenu zatočenika u Tepljuhu koja se dogodila u noći između 13. i 14. kolovoza 1991. godine, kojom prilikom je pušteno na slobodu 54 hrvatska vojnika i policajca. Bila je to još jedna prigoda da se bivši logoraši susretnu i odaju počast stradalima te se prisjete kalvarije koju su prošli u kninskim zatvorima.
14.08.2018, 13:57

Uz vatromet i zabavu otvoreno 4. međunarodno ribolovno natjecanje „TUNA FEVER –ROGOZNICA 2018“

Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristijan Staničić sinoć je u Rogoznici svečano otvorio četvrto po redu međunarodno kvalifikacijsko natjecanje u Big Game ribolovu pod nazivom „TUNA FIVER –ROGOZNICA 2018“.
09.08.2018, 08:36

Potpisan ugovor o suradnji s predstavnicima županijskih savjeta mladih

Hrvatska zajednica županija je u srpnju potpisala Ugovor o suradnji s predstavnicima Koordinacije županijskih savjeta mladih Republike Hrvatske kako bi se intenzivirala suradnja jedinica regionalne samouprave i mladih.
08.08.2018, 08:00