Župan Pauk sudjelovao je na konferenciji Smart islands 2018

19.10.2018, 17:23   /   Ispiši članak

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk sudjelovao je danas na konferenciji Smart islands koja je održana u Hvaru.

Dan ranije konferencija je održana u Krku s ciljem da inspirira razvoj lokalnih jedinica samouprave i pokaže da se održivim gospodarenjem u jedinstvenim okolinama, poput otoka, može postići željeni efekt za društvenu zajednicu u cjelini. Konferencija je okupila velik broj predstavnika hrvatskih županija, gradova, općina i poduzeća koji su imali prilike upoznati se s najboljim rješenjima u samoodrživosti i ravnoteži ruralnih i urbanih sredina. Tijekom današnjeg programa prisutni su bili upoznati s dva primjera održivosti otoka u Danskoj. Jedan od njih je Samso, otok poznat kao „danski otok obnovljive energije“ jer je tamo u samo deset godina napravljen prelazak na obnovljive izvore energije. Za to je posebno zaslužno dobro mapiranje potreba u suradnji s lokalnim zajednicama i građanima. Drugi primjer je otok Bornholm kojeg je hrvatska delegacija u sklopu studijskog putovanja posjetila krajem kolovoza, a predstavlja odličan primjer ravnoteže između urbanih i ruralnih područja.

U sklopu programa održana je i panel diskusija „Smart islands – urban/rural planning, mobility and well being“ na kojoj je sudjelovao i predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk.

„Kod promišljanja o konceptu pametnih otoka ključ razvoja leži u spajanju lokalnih inicijativa i resursa s institucionalnim okvirom podrške na županijskoj, nacionalnoj i europskoj razini. U tom smislu, odnosno kako bi i naši otoci postali pametni, potrebno je definiranje prioriteta za sve nacionalne otoke. Na prvom mjestu to su prometna povezanost, gospodarski razvoj i samoodrživost kao preduvjeti ostanka mladih obitelji na otocima“, rekao je župan Goran Pauk. Skrenuo je pozornost na to kako je prostor na našim otocima ugrožen neplanskom gradnjom duž obalne linije i često narušenom fizionomijom starih naselja u otočnom i obalnom dijelu s tipično kraškim i mediteranskim područjima. „Ako želimo održivo koristiti naše otoke prije svega je potrebno kroz prostorne planove utvrditi kriterije i mjere korištenja područja otoka i mjere poboljšanja kvalitete prostora i okoliša. Potrebno je sačuvati preostalu prirodnu obalu od izgradnje, a fokus staviti na podizanje kvalitete izgrađenog okoliša“, zaključio je. Uz župana Pauka, u panel diskusiji su sudjelovali Maja Kostelac, državna tajnica u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, Winni Grosboll, gradonačelnica Bornholma i Steffen Domsgaard, predsjednik Danskog vijeća ruralnih područja.

  FOTO GALERIJA: Župan Pauk sudjelovao je na konferenciji Smart islands 2018

  19.10.2018 17:25  

  Ključne riječi:  

 Pogledajte još vijesti:

Obilježen Dan logoraša, Dan logora Knin i Prva razmjena logoraša u Tepljuhu

U Kninu i Tepljuhu jučer je obilježen Dan logoraša, Dan logora Knin i datum prve razmjene logoraša u Tepljuhu koja se dogodila u noći između 13. i 14. kolovoza 1991. godine. Tom prilikom slobodu su dočekala 54 hrvatska vojnika i policajca.
14.08.2019, 09:56

Župan Pauk i gradonačelnik Burić primili najtrofejnijeg izbornika Ivicu Tucka

Povodom osvajanja brončane medalje na Svjetskom prvenstvu u Gwangjuu u Južnoj Koreji, župan Goran Pauk i gradonačelnik Željko Burić primili su danas izbornika Hrvatske vaterpolske reprezentacije Ivicu Tucka.
07.08.2019, 12:45

Svečano obilježena 24. obljetnica VRO „Oluja“

Povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 24. obljetnice VRO „Oluja“ u Kninu je 5. kolovoza održana središnja svečanost na kojoj je prisustvovao župan Goran Pauk sa zamjenicima Darijom Puljić i Nikolom Blaževićem.
06.08.2019, 11:24