Župan Pauk na regionalnom forumu "Mediteran, klimatske promjene i prirodne katastrofe: dogovor Europske unije i Europski fond solidarnosti“

01.12.2017, 14:53   /   Ispiši članak

Danas je u splitskom Centru za kulturu, u organizaciji Ureda Europskog parlamenta održan regionalni forum pod nazivom "Mediteran, klimatske promjene i prirodne katastrofe: dogovor Europske unije i Europski fond solidarnosti". Izlaganje o iskustvu borbe s požarima na šibensko-kninskom području održao je župan Goran Pauk.

„Opća percepcija je da je prostor Šibensko-kninske županije posebno ugrožen i da su požari intenzivniji, s većim štetama i površinama, te dugotrajniji nego što je to u drugim priobalnim županijama. Ovogodišnje ljeto je bilo posebno teško, ali najvažnije je istaknuti da je prošlo  bez ljudskih žrtava, uz ogromni angažman vatrogasaca, vojske i građana. Od 1. lipnja do 30. rujna imali smo ukupno 844 vatrogasne intervencije, od kojih je 529 bilo intervencija požara otvorenog prostora. Najveći broj požara je bio u kategoriji do 10 ha, što ukazuje na brze i uspješne intervencije. U razdoblju od 1994. – 2012. prosječno je zabilježeno 518 požara otvorenog prostora po godini, a nakon 2012. godine taj broj požara raste.“, kazao je župan u svom današnjem izlaganju.

Od rujna 2016. godine na području Šibensko-kninske županije implementiran je projekt HOLISTIC koji je sufinanciran iz predpristupnog fonda EU – program IPA jadranska prekogranična suradnja 2007. – 2013., u okviru kojeg su provedene brojne edukacije i podizanje svijesti građana o rizicima i opasnostima od požara.

„Opći cilj projekta Holistic su prevencija i ublažavanje prirodnih rizika s posebnim naglaskom na rizike od požara i potresa. U okviru projekta, postavljen je napredni sustav videonadzora zaštite od šumskih požara. Riječ je o sustavu videonadzora s detekcijom dima u vidljivom dijelu spektra. Nakon detaljne analize područja, na ukupno tri lokacije postavljene su kamere koje se prate u Županijskom vatrogasnom centru Šibensko-kninske županije. Ovaj pilot projekt već je pokazao dobre rezultate: veći broj dojava građana u periodu kad je dozvoljeno paljenje korova u poljima te kraće vrijeme izlaska na intervenciju. Zbog toga je nužno nastaviti provedbu ovakvih i sličnih projekata.“, naglasio je župan Pauk.

Regionalni forum održan je u organizaciji Ureda Europskog parlamenta, na kojem je uvodno izlaganje održao splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, a na njemu su sudjelovali zastupnici Republike Hrvatske u Europskom parlamentu: Dubravka Šuica, Željana Zovko i Ivica Tolić; zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Split, Ivan Kovačević; predstavnica Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Karmen Maričić; klimatolog Instituta za oceanografiju i ribarstvo, Ivica Vilibić, te predstavnici građanskih inicijativa.

 

 

  FOTO GALERIJA: Župan Pauk na regionalnom forumu "Mediteran, klimatske promjene i prirodne katastrofe: dogovor Europske unije i Europski fond solidarnosti“

  01.12.2017 14:57  

  Ključne riječi:  

 Pogledajte još vijesti:

Pobjednici foto natječaja „Volim svoju županiju“ nagrađeni u Šibeniku

Treće izdanje foto natječaja „Volim svoju županiju“ u organizaciji Hrvatske zajednice s 2835 prijavljenih fotografija izazvalo je najveći interes dosad.
24.05.2018, 12:27

Šibensko-kninskoj županiji dodijeljeno više od 50 milijuna kuna za financiranje tri projekta zaštite prirodnih vrijednosti

Danas su u Drnišu potpisani ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte unutar Poziva na dostavu projektnih prijedloga Promicanje održivog razvoja prirodne baštine u okviru Operativnog programa“Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“
22.05.2018, 15:13

Dogus Grupa i INA šibenskoj bolnici donirali 200.000,00 kuna za kupnju dječjeg gastroskopa

Predsjednik Uprave INA-e Zoltán Áldott i glavni izvršni direktor tvrtke D-Marin Burak Baykan uručili su danas ravnateljici Opće bolnice Šibensko-kninske županije, dr. Sanji Jakelić donaciju u iznosu od 200.000,00 kuna. Taj će iznos biti utrošen za kupnju gastroskopa za potrebe odjela pedijatrije.
22.05.2018, 14:05