Župan Pauk na plenarnom zasjedanju Europskog odbora regija u Bruxellesu

10.04.2019, 17:48   /   Ispiši članak

Lokalni čelnici pokreću inicijativu za integraciju migranata i raspravljaju o temeljnim pravima i vrijednostima EU-a

Integracija migranata i poštovanje temeljnih prava i vrijednosti EU-a u svim državama članicama bit će središnje teme dviju rasprava koje će se održati na plenarnom zasjedanju Europskog odbora regija (COR) 10. i 11. travnja.

Uz župana Šibensko-kninske županije i predsjednika Hrvatske zajednice županija Gorana Pauka, hrvatsko izaslanstvo čine Danijel Marušić, župan Brodsko-posavske županije, zatim Valter Flego, potpredsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Istarske županije te Matija Posavec, župan Međimurske županije. 

Dimitris Avramopoulos, povjerenik EU-a za migracije, unutarnje poslove i građanstvo, sudjelovat će u pokretanju OR-ove nove inicijative "Gradovi i regije za integraciju ", a Koen Lenaerts, predsjednik Suda Europske unije, i Frans Timmermans, prvi potpredsjednik Europske komisije, razmotrit će čime su ugrožena temeljna prava i vrijednosti EU-a.

GLEDAJTE #CoRplenary UŽIVO – Dokumenti s plenarnog zasjedanja dostupni su ovdje

10. travnja, 13:00 sati, „Predvorje Paweł Adamowicz“: inauguracijska svečanost

Plenarnom zasjedanju prethodit će svečanost u čast Paweła Adamowicza , gradonačelnika Gdanjska i člana OR-a od 2011., ubijenog u siječnju ove godine. Jedna od prostorija glavne zgrade Odbora bit će preimenovan u uspomenu na njegov život i rad. Predsjedniku Karl-Heinzu Lambertzu na svečanosti će se pridružiti obitelj g. Adamowicza i njegova nasljednica, gradonačelnica Aleksandra Dulkiewicz. G. Adamowicz bio je gradonačelnik Gdanjska od 1998. sve do svoje nasilne smrti, a od 2011. i član Europskog odbora regija.

10. travnja, 15:00 sati: pokretanje inicijative „Gradovi i regije za integraciju migranata“ – #Regions4Integration

Nakon što je od 2015. godine iznio cijeli niz preporuka o svim aspektima Europskog migracijskog programa, Europski odbor regija sada želi posvetiti veću pozornost integraciji – aspektu migracija u kojem ključnu ulogu imaju lokalne i regionalne vlasti – i osigurati platformu u okviru koje regije, gradovi i manje zajednice mogu razmjenjivati svoja iskustva i pozitivne priče.

Glavni govornik na pokretanju inicijative bit će povjerenik Avramopoulos , a pridružit će mu se Valeria Mancinelli, gradonačelnica Ancone i dobitnica Svjetske nagrade za gradonačelnike za 2018., i Annika Tännström , čelnica švedske regije Västra Götaland.

10. travnja, 17:00 sati: rasprava o budućem proračunu EU-a

Dok se čelnici EU27 sastaju kako bi raspravili o najnovijem razvoju situacije u pogledu Brexita, članovi OR-a će zajedno s Jeanom Arthuisom , predsjednikom Odbora za proračune Europskog parlamenta, ocijeniti kako se odvijaju pregovori o proračunu EU-a za razdoblje 2021. – 2027. i kakve će financijske posljedice po njega imati Brexit.

11. travnja, 10:30 sati: temeljna prava i vrijednosti EU-a

Predsjednik Suda Europske unije Koen Lenaerts i prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans istaknut će neke od glavnih problema i pitanja s kojima se Europska unija suočava u pogledu poštovanja temeljnih prava i vrijednosti EU-a i izdvojiti ona pitanja povezana s temeljnim pravima koja su od posebnog značaja za lokalne i regionalne čelnike. Njima će se pridružiti direktor Agencije Europske unije za temeljna prava Michael O'Flaherty i predstavnica vodeće europske organizacije za ljudska prava Domenica Ghidei Biidu , potpredsjednica Europske komisije protiv rasizma i nesnošljivosti pri Vijeću Europe.

Druga mišljenja koja će se usvojiti tijekom plenarnog zasjedanja OR-a:

„Europski semestar i kohezijska politika: usklađivanje strukturnih reformi s dugoročnim ulaganjima“ , izvjestitelj: Rob Jonkman (NL/ECR)

„Napredak u provedbi strategije EU-a za šume“ , izvjestitelj: Ossi Martikainen (FI/ALDE)

Praktične informacije:

Mjesto: Europski parlament – zgrada Paul-Henri Spaak, vijećnica

Datum: srijeda, 10. travnja, 15:00 – 18:00; četvrtak, 11. travnja, 9:00 – 13:00

Popratni materijali: dnevni red plenarnog zasjedanja, dokumenti medijski program

Plenarno zasjedanje uživo će se prenositi na internetskim stranicama OR-a.

Kontakt: PresseCdr@cor.europa.eu

Izvor: Europski odbor regija 

  FOTO GALERIJA: Župan Pauk na plenarnom zasjedanju Europskog odbora regija u Bruxellesu

  10.04.2019 17:57  

  Ključne riječi:  

 Pogledajte još vijesti:

Župan Goran Pauk sudjelovao na sjednicama povjerenstava Europskog odbora regija

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk boravio je 10. i 11. srpnja u Bruxellesu na sastanku Povjerenstva za politiku teritorijalne kohezije i proračun EU-a (COTER), te Povjerenstva za socijalnu politiku, obrazovanje, zapošljavanje, istraživanje i kulturu (SEDEC), koji se održao u organizaciji Europskog odbora regija
12.07.2019, 14:24

Osnovana Udruga Nikola Tesla Network – Mreža Nikola Tesla

Nakon potpisivanja Povelje o suradnji Nikola Tesla Network – Mreža Nikola Tesla, jučer je u Skradinu osnovana istoimena udruga čiji je cilj promicanje i zaštita digniteta imena i djela Nikole Tesle u Hrvatskoj i svijetu.
12.07.2019, 08:57

U Smiljanu potpisana Povelja o suradnji Nikola Tesla Network – Mreža Nikola Tesla

U sklopu trodnevne manifestacije povodom proslave 163. obljetnice rođenja velikog znanstvenika, jučer je u Memorijalnom centru Nikole Tesle u Smiljanu potpisana Povelja o suradnji Nikola Tesla Network – Mreža Nikola Tesla, čime je napravljen još jedan korak za formiranje prve europske kulturne rute s polazištem iz Hrvatske inspirirane ovim velikanom. Ispred Šibensko – kninske županije, koja je od početka podržala projekt, povelju je potpisala zamjenica šibensko – kninskog župana Darija Puljić.
10.07.2019, 09:14