Župan Goran Pauk primio ovogodišnje dobitnike nagrade “Hrvatski otočni proizvod“

23.08.2017, 13:20   /   Ispiši članak

Jutros su župan Goran Pauk i pročelnica Upravnog odjela za pomorstvo, promet i otočni razvoj Jadranka Fržop u Uredu župana primili ovogodišnje dobitnike nagrade “Hrvatski otočni proizvod“.

„Čestitam Vam na dobivenim priznanjima i zahvaljujem Vam na trudu i doprinosu koji dajete na području čuvanja i promociji tradicionalnih vrijednosti ovoga kraj“- kazao je župan Goran Pauk.

Odlukom o dodjeli prava uporabe oznake „Hrvatski otočni proizvod“ Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije u 2017. godine oznaku su dobila 73 otočna proizvođača za 141 proizvod i proizvodnu liniju.

Oznaku HOP za 2017. godinu iz Šibensko-kninske županije dobilo je 7 proizvođača za 12 proizvoda.  Oznaku su dobili: OPG Ljubica Adum ( suhe smokve u domaćem prošeku, lizac od suhih smokava, liker od crnih maslina/magunje ), OPG Sanja Šikić (rakija od smokava, liker mirta/gorki badem/višnja maraska), OPG Mario Šmit ( zlatni balzam smilja, uljni macerati –ulje cvijeća sv. Ante i ulje cvijeća naranče) , Muzej betinske brodogradnje (maketa betinske gajete, te drveni privjesci – bucel, planja, bigot, soha, radanča, paj), Turistička agencija Bisage (suveniri od drva masline), LIPA - obrt za izradu odjevnih povijesnih kostima, edukaciju i smještaj gostiju ( Pirovačka muška narodna nošnja), KUD klapa „Mela“ ( CD „Imala sam babu“ i „Po murterski“. Među nagrađenima su 3 nova proizvođača i sva tri su iz Murtera.

Temeljni cilj projekta je poticanje otočnih proizvođača u proizvodnji izvornih i autohtonih proizvoda te distribucija kvalitetnih otočnih proizvoda koji će biti prepoznati u Hrvatskoj i izvan nje. Autohtoni proizvodi su važan element identiteta Republike Hrvatske kojeg je potrebno njegovati, a posebno danas kada smo članica Europske unije. Iz proračuna županije u 2017. godini osigurana su sredstva u iznosu od 100.000,00 kuna za proizvođače HOP-a.

Projekt ima višestruke učinke, između ostalih i jedni od najvažnijih su gospodarski i demografski - otočni proizvođači kroz samozapošljavanje stvaraju proizvode natprosječne kvalitete stvarajući tako sebi i svojim obiteljima uvjete za opstanak i ostanak na hrvatskim otocima. Potrošači, s druge strane, susreću se s novim proizvodima u čiju se izvrsnost lako odmah uvjeriti.

Načelnik Općine Murter-Kornati Toni Turčinov najavio je i pozvao sve na 5. Festival hrvatskog otočnog proizvoda koji će se u organizaciji Šibensko-kninske županije održati  1. i 2. rujna 2017. godine u Murteru.

  FOTO GALERIJA: Župan Goran Pauk primio ovogodišnje dobitnike nagrade “Hrvatski otočni proizvod“

  23.08.2017 13:22  

  Ključne riječi:  

 Pogledajte još vijesti:

„Naše domaće, sada i ubuduće“

U hotelu Punta u Vodicama, održan je danas radni ručak s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem, kao i manifestacija “Naše domaće, sada i ubuduće“, kojom Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska poljoprivredna agencija i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju promovira hrvatske poljoprivredne proizvode te novosti u Programu ruralnog razvoja.
16.03.2018, 16:30

Župan Pauk na vježbi Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti

Prva kibernetička vježba Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti pod nazivom Kibernetički štit 2018. održana je danas u Ministarstvu obrane RH.
15.03.2018, 18:39

Župan primio prvog tajnika Veleposlanstva Japana

Prvi tajnik Veleposlanstva Japana u Republici Hrvatskoj g. Susumu Kiyosawa boravio je danas u službenom posjetu Šibensko-kninskoj županiji te se sastao sa županom Goranom Paukom. Župan je prvog tajnika upoznao sa gospodarskom situacijom u našoj županiji, njezinim potencijalima i strateškim ciljevima.
14.03.2018, 14:07