Ukrajinski veleposlanik Vasilj Kirilić u posjeti Šibensko-kninskoj županiji i gradu Šibeniku

06.08.2020, 15:16   /   Ispiši članak

NJ.E. Vasilja Kirilića, izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika Ukrajine u Republici Hrvatskoj primili su danas u Šibeniku župan Goran Pauk i gradonačelnik Šibenika Željko Burić.

Na susretu u uredu šibenskog gradonačelnika  razgovaralo se o brojnim poveznicama  Hrvatske i Ukrajine, povijesnom putu te provjerenom prijateljstvu dvaju naroda.

„Tri stvari se ne mogu skriti: ljubav, kašalj i siromaštvo. Volim Hrvatsku, stigao sam 24 siječnja. Osjećam se kao Hrvat i osjećam potrebu pronaći vezu za suradnjom“, riječima Ive Andrića, na tečnom hrvatskom jeziku, veleposlanik Kirilić iskazao je poštovanje i ljubav prema Hrvatskoj.  Zahvalio je domaćinima na srdačnom prijemu i gostoprimstvu te iskazao zanimanje za gospodarskim prilikama, poduzetničkoj klimi i turističkim rezultatima Šibenika i Županije te modelima suradnje s Europskom unijom, osobito u aspektu financiranja programa i projekata. 

Župan Goran Pauk upoznao je veleposlanika Kirilića s procesom reindustrijalizacije šireg šibenskog područja te značaju Europskih fondova u financiranju i realizaciji brojnih strateških projekata. 'EU fondovi su ključ uspješnosti, u gradove i općine Šibensko-kninske županije „slilo“ se oko milijardu i 700 milijuna europskih kuna, od čega je više od polovice te svote povukao grad Šibenik za svoje investicije' - kazao je župan te naglasio kako je u toj priči ključna kvaliteta pripreme projekta te dobra komunikacijska strategija.  Župan Pauk je iskazao interes za uspostavu suradnje s Ukrajinom, a osobito na području gospodarstva i poduzetništva.  

Gradonačelnik Burić, ukrajinskom veleposlaniku je predstavio put grada Šibenika od prijeratnog gospodarskog centra baziranog na teškoj industriji, u sredinu koja se nakon rata i uništenja industrijskih pogona premetnula u turistički biser Jadrana. Ipak, turizam je, dodao je, u posljednjih 6-7 godina poslužio kao premosnica kojom je grad uspio ući u fazu europske renesanse priskrbivši si  sredstva Europskih fondova za sve što mu je potrebno – od uređenja tvrđava i kulturno-povijesnih spomenika do ulaganja u znanost, školstvo, poduzetništvo i infrastrukturu. Da je tomu tako svjedoče i brojke. Šibenski gradski proračun „težio“ je prije sedam godina 160 milijuna kuna, a prijedlog za ovogodišnji, prije nastupa epidemiološke krize bio je 420 milijuna kuna. Sve ključne investicije, rezimirao je šibenski gradonačelnik, ostvarene su europskim novcem, a takav put želimo i Ukrajini.   

Ukrajinski veleposlanik  je na kraju susreta inicirao razmjenu kontakata i uspostavu gospodarske suradnje između Šibenika i Šibensko-kninske županije i pojedinih ukrajinskih gradova i regija te, izrazio želju za suradnjom na području kulture i područjem on-line obuke budućih ukrajinskih stručnjaka za EU fondove. 

  FOTO GALERIJA: Ukrajinski veleposlanik Vasilj Kirilić u posjeti Šibensko-kninskoj županiji i gradu Šibeniku

  06.08.2020 15:18  

  Ključne riječi:  

 Pogledajte još vijesti:

Župan Pauk sudjelovao na 8. sastanku Vlade sa županima i predstavnicima udruga gradova i općina

Premijer Plenković sa županima u Gospiću: Nastavljamo raditi na decentralizaciji
18.09.2020, 19:19

Župan obišao Luku otvorenu za javni promet u Pirovcu

Župan Goran Pauk, u pratnji pročelnice Upravnog odjela za pomorstvo, promet i otočni razvoj Jadranke Fržop, obišao je lučko područje Luke otvorene za javni promet Pirovac
17.09.2020, 15:26

Održana 18. sjednica Županijske skupštine Šibensko-kninske županije

Osamnaesta sjednica Županijske skupštine Šibensko-kninske županije održana je danas u dvorani Ivana Meštrovića u Drnišu.
15.09.2020, 13:30