U Strasbourgu počela 35. plenarna sjednica Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti

06.11.2018, 13:16   /   Ispiši članak

U Strasbourgu je danas započelo 35. zasjedanje Kongresa lokalnih i regionalnih Vlasti Vijeća Europe na kojem kao voditelj hrvatske delegacije sudjeluje i predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk.

Zasjedanje je započelo uvodnim obraćanjem predsjednice Gudrun Mosler-Törnström koja je upoznala prisutne s dnevnim redom. Tako će u ova tri dana plenarne sjednice biti riječi o aktivnostima Kongresa u razdoblju od 2016. do 2018. godine,  Europskom tjednu lokalne demokracije, glasačkom pravu na lokalnim razinama, lokalnim izborima u Nizozemskoj, Sloveniji i Litvi, izazovima pograničnih regija, itd. Bilo je ovo posljednje obraćanje Gudrun Mosler-Tornstorm kao predsjednice Kongresa s obzirom da je na današnjoj sjednici odabran novi predsjednik. Većinom glasova na dvogodišnji je mandat izabran Anders Knape, predsjednik švedske udruge lokalnih i regionalnih jedinica.

„Nikad ne smijemo zaboraviti da je naša primarna zadaća biti zaštitnici ljudi koji žive u našim općinama, gradovima i regijama. Stoga ćemo kao članovi Kongresa nastaviti na našem najvažnijem zadatku - praćenju lokalnih i regionalnih izbora i nadgledanju provedbe Europske povelje o lokalnoj samoupravi. Pritom je iznimno važno da svi članovi Kongresa budu uključeni u rasprave koji se tiču svih jedinica lokalne i regionalne samouprave u Europi kako bi se zajednički nadvladali svi izazovi i donijela najbolja rješenja za naše građane“, istaknuo je.

Kao i na svim prethodnim sjednicama, dodanu vrijednost sjednici dali su mladi delegati od 16 do 30 godina iz 40 zemalja koji su koji su aktivno sudjelovali u raspravi s ostalim članovima Kongresa. Republiku Hrvatsku je na 35. plenarnoj sjednici Kongresa predstavljao i mladi delelegat Danijel Javorić Barić.

Uz predsjednika Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninskog župana Gorana Pauka, na plenarnoj sjednici sudjeluju međimurski župan Matija Posavec, zamjenica karlovačkog župana Vesna Hajsan-Dolinar, gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić i gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek.

  FOTO GALERIJA: U Strasbourgu počela 35. plenarna sjednica Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti

  06.11.2018 13:18  

  Ključne riječi:  

 Pogledajte još vijesti:

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović u posjetu Šibensko – kninskoj županiji

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović sa suradnicima boravi u četverodnevnom posjetu Šibensko-kninskoj županiji.
13.11.2018, 16:44

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović u posjetu Šibensko – kninskoj županiji

Župan Goran Pauk i suradnici održali radni sastanak s pučkom pravobraniteljicom na temu zaštite ljudskih prava na području Šibensko - kninske županije
13.11.2018, 15:21

Šibensko-kninska županija domaćin druge sjednice 2. saziva Savjeta Vlade za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Druga sjednica 2. saziva Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske održava se 10. i 11. studenoga u Solarisu.
10.11.2018, 14:29