U pogon pušten uređaj za pročišćavanje otpadnih voda za grad Drniš

05.06.2018, 12:38   /   Ispiši članak

Svečanim prerezivanjem vrpce danas je u Drnišu u pogon pušten uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, čime je ujedno završen i IPA pojekt „Unaprjeđenje vodoopskrbnog i kanalizacijskog sustava s uređajem za pročišćavanje otpadnih voda za grad Drniš“.

Vrpcu je prerezao  izaslanik Predsjednika Vlade ministar zaštite okoliša i energetike dr.sc. Tomislav Ćorić uz asistenciju generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića, župana Gorana Pauka i gradonačelnika Drniša Josipa Begonje.

„Želim čestitati svima koji su sudjelovali u pripremi i realizaciji ovog velikog i važnog projekta čija realizacija uvelike doprinosi zaštiti jednog od najsjajnijih bisera u nizu hrvatskih prirodnih ljepota, rijeke Krke kao i rijeke Čikole.“, kazao je ministar Tomislav Ćorić prilikom današnje svečanosti .

Svečanosti otvorenja prisustvovali su i državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac, predsjednik Županijske skupštine Šibensko-kninske županije Nediljko Dujić i direktor tvrtke Rad d.o.o. Drniš za javnu vodoopskrbu i javnu odvodnju Davor Jakelić. Uređaj je pri puštanju u pogon blagoslovio fra Damir Čikara.

„Zaista nema boljeg načina za obilježavanje Svjetskog dana zaštite okoliša nego upravo na ovaj način, puštanjem u pogon pročistača otpadnih voda za Grad Drniš čime ćemo bitno smanjiti pritisak na okoliš na ovom području. Vodni resurs osnova je održavanja života, a posebno kad govorimo o vodoopskrbi. Važnost realizacije ovog projekta nije samo za Grad Drniš već i za cijelu županiju i šire. Ovaj opsežan i zahtjevan projekt nije bilo moguće provesti bez tijesne suradnje Ministarstva, Hrvatskih voda, Grda Drniša, Rada d.o.o. stoga čestitam svima skupa na izvrsno odrađenom poslu.“, kazao je župan Goran Pauk.

Projekt je obuhvatio rekonstrukciju sustava vodoopskrbe u duljini cca 4.6 km., kao i izgradnju i rekonstrukciju kanalizacijskog sustava duljine cca 7 km, mapiranje i inspekciju postojećih kanalizacijskih cijevi (cca  1,3 km) te izgradnju glavnog kolektora do UPOV-a (0,8 km).

Ukupna vrijednost ove investicije iznosi cca. 6.450.000,00 € od čega je iz IPA IIIb osigurano  4.041.319,00 €.

Glavni ciljevi ovog projekta su: očuvati i poboljšati kakvoću podzemnih voda te zaštititi izvorišta pitke vode; osigurati kvalitetniju i sigurniju vodoopskrbu za 9.000 stanovnika te smanjiti gubitke vode u vodoopskrbnom sustavu; priključiti novih 3.800 stanovnika na sustav javne odvodnje te osigurati cjelovit tretman otpadnih voda; doprinijeti očuvanju Nacionalnog parka Krka; osigurati bolje uvjete za gospodarski razvoj i investicije te povećati mogućnost zapošljavanja.

Nakon svečanosti puštanja u pogon počistača otpadnih voda, ministar Ćorić je u pratnji župana Pauka, gradonačelnika Begonje i direktora tvrtke Drnišplast d.d. Josipa Dičaka obišao i pogone tvrtke Drnišplast d.d.

  FOTO GALERIJA: U pogon pušten uređaj za pročišćavanje otpadnih voda za grad Drniš

  05.06.2018 12:41  

  Ključne riječi:  

 Pogledajte još vijesti:

Održana sjednica Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Šibensko-kninske županije

Uoči međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama, koji se obilježava 26. lipnja, održana je sjednica Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Šibensko-kninske županije.
21.06.2018, 13:12

Uoči Dana antifašizma i Dana državnosti Republike Hrvatske položeni vijenci i zapaljene svijeće kod Središnjeg križa na gradskom groblju Kvanj

Uoči obilježavanja 22. lipnja - Dana antifašističke borbe i 25. lipnja - Dana državnosti Republike Hrvatske, kod Središnjeg križa na gradskom groblju Kvanj polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana je počast poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata te svima onima koji su dali svoj život za stvaranje samostalne hrvatske države temeljene na demokratskim i antifašističkim načelima.
21.06.2018, 11:14

Župan primio nagrađenog učenika i profesora Prometno-tehničke škole

Šibensko-kninski župan Goran Pauk i pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, znanost, kulturu i sport Diana Ercegović primili su danas nagrađenog učenika Prometno-tehničke škole u Šibeniku Jakova Renka i njegovog mentora, profesora Davora Lakoša, povodom ostvarenog sjajnog uspjeha na 21. državnom natjecanju u sektoru prometa i logistike.
20.06.2018, 13:38