U Kninu održan sastanak na temu proglašenja Parka prirode Dinara

01.07.2019, 11:43   /   Ispiši članak

U petak, 28. lipnja 2019. godine, u gradskoj vijećnici u Kninu, održan je sastanak u vezi aktivnosti i postupka proglašenja Parka prirode Dinara. Sastanak je organiziralo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike na inicijativu Šibensko-kninske županije, Grada Knina, Općine Kijevo i drugih susjednih općina.

Sastanku su nazočili ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, pomoćnik ministra, Igor Krajtmajer, župan Šibensko - kninske županije, Goran Pauk, župan Splitsko-dalmatinske županije, Blaženko Boban, gradonačelnik Grada Knina Marko Jelić sa zamjenicima i suradnicima, gradonačelnici Grada Sinja i Grada Vrlike, načelnici Općina Kijevo, Civljane, Trilj, Hrvace i Otok, ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Šibensko-kninske županije, Damir Lučev, pročelnica Upravnog odjela za zaštitu okoliša i komunalne poslove Šibensko-kninske županije dr.sc. Sanja Slavica Matešić i ravnateljica Javne ustanove Priroda mr. sc. Anita Babačić Ajduk.

Šibensko-kninska županija i Općina Kijevo  još su 2010. godine sufinancirali izradu Stručne podloge za zaštitu Dinare, a koju je izradio Državni zavod za zaštitu prirode i time iskazali jasan stav oko zaštite ovog vrlo važnog područja. Stručna podloga za zaštitu Dinare kao zaštićenog područja u kategoriji parka prirode osnova je za pokretanje postupka proglašenja zaštite i na njoj se, između ostalog, temelji prijedlog akta o proglašenju zaštićenog područja, sukladno odredbama Zakona o zaštiti prirode.

Prema izrađenoj stručnoj podlozi Park prirode bi se protezao od sjevernoga Knina, od Crvene zemlje, do Trilja, preko teritorija navedenih općina i gradova, na području Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije. 

Zaštitom područja nastoje se očuvati prirodne značajke pojedinog područja. U kategoriji parka prirode to znači poticanje korištenja prostora na tradicionalan način u skladu s potrebom za očuvanjem njegovih najvrjednijih dijelova za budućnost. Iz tog je razloga upravljanje zaštićenim područjima složen i aktivan proces, unutar kojega je potrebno kontinuirano pratiti aktivnosti na tom području te ih, po potrebi, prilagođavati novonastalom stanju i saznanjima. Zaštita ovog područja u kategoriji parka prirode potencijalno ima pozitivne posljedice kako za stanovništvo, tako i za lokalno gospodarstvo u cijelosti, i to prvenstveno kroz revitalizaciju ekstenzivnog stočarstva, ali i drugih djelatnosti te kroz nove mogućnosti korištenja prostora

Nositelj projekta je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, stoga je ministar Ćorić otvorio raspravu i pozvao sve predstavnike jedinica lokalne samouprave na izjašnjenje o prihvatljivosti inicijative. U raspravi je velika većina predstavnika jedinica lokalne samouprave pozdravila ideju i istaknula razloge prihvatljivosti, kao i neki svoje razloge neprihvatljivosti.

Izložen je hodogram aktivnosti, od revizije stručne podloge za Park prirode Dinara, izrade geodetske podloge, potrebne izjave za Hrvatski sabor, stavljanja na javni uvid prijedloga i e - savjetovanje o nacrtu prijedloga Zakona o proglašenju Parka prirode Dinara, s tim da bi, pod uvjetom da su sve jedinice lokalne samouprave suglasne, zakon mogao biti usvojen sredinom 2020. godine.

Proglašenjem parka prirode ovo će područje dobiti priliku za razvoj u skladu s očuvanjem prirodnih i kulturnih vrijednosti, te će zaštita u kategoriji parka prirode znatno olakšati pristup strukturnim fondovima EU za poticanje djelatnosti u skladu s ciljevima očuvanja i osigurati  očuvanje dobrog stanja okoliša i samim time kvalitetu života i zdravlja ljudi na ovom području. 

  FOTO GALERIJA: U Kninu održan sastanak na temu proglašenja Parka prirode Dinara

  01.07.2019 12:14  

  Ključne riječi:  

 Pogledajte još vijesti:

Župan Goran Pauk sudjelovao na sjednicama povjerenstava Europskog odbora regija

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk boravio je 10. i 11. srpnja u Bruxellesu na sastanku Povjerenstva za politiku teritorijalne kohezije i proračun EU-a (COTER), te Povjerenstva za socijalnu politiku, obrazovanje, zapošljavanje, istraživanje i kulturu (SEDEC), koji se održao u organizaciji Europskog odbora regija
12.07.2019, 14:24

Osnovana Udruga Nikola Tesla Network – Mreža Nikola Tesla

Nakon potpisivanja Povelje o suradnji Nikola Tesla Network – Mreža Nikola Tesla, jučer je u Skradinu osnovana istoimena udruga čiji je cilj promicanje i zaštita digniteta imena i djela Nikole Tesle u Hrvatskoj i svijetu.
12.07.2019, 08:57

U Smiljanu potpisana Povelja o suradnji Nikola Tesla Network – Mreža Nikola Tesla

U sklopu trodnevne manifestacije povodom proslave 163. obljetnice rođenja velikog znanstvenika, jučer je u Memorijalnom centru Nikole Tesle u Smiljanu potpisana Povelja o suradnji Nikola Tesla Network – Mreža Nikola Tesla, čime je napravljen još jedan korak za formiranje prve europske kulturne rute s polazištem iz Hrvatske inspirirane ovim velikanom. Ispred Šibensko – kninske županije, koja je od početka podržala projekt, povelju je potpisala zamjenica šibensko – kninskog župana Darija Puljić.
10.07.2019, 09:14