U Drnišu otvoren 4. Međunarodni festivala pršuta

01.09.2017, 14:44   /   Ispiši članak

Župan Goran Pauk danas je kao izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića prisustvovao svečanom otvorenju 4. Međunarodnog festivala pršuta u Drnišu

Međunarodni festival pršuta održava se već 4. godinu za redom u Drnišu s ciljem promoviranja i revitalizacije ove svjetski poznate autohtone  dalmatinske delicije. Zahvaljujući provedenom procesu standardizacije i certifikacije „Drniškog pršuta“ i dobivanjem oznake kvalitete pršutarska proizvodnja ima značajan gospodarski potencijal u razvoju ruralnog kraja županije, pogotovo što današnja proizvodnja pršuta zadovoljava tek trećinu potražnje na domaćem tržištu. Proizvodnja pršuta tako bi mogla u budućnosti postati jedna od bitnih karika u razvoju gospodarstva ne samo u našoj županiji već i u ostatku Dalmacije.

„Potražnja za pršutom  je velika. Tržište je tu i smatram da je ovo prigoda koja se ne smije propustiti. Potrebno se organizirati, uvesti standarde i zajednički istupiti na tržištu. Pršut je proizvod visoke vrijednosti koje ima svoje tržište i cijenu, a uz postojanu kvalitetu proizvoda i odgovarajuću prezentaciju ima siguran plasman na domaća i strana tržišta. Također, ovaj proizvod obogaćuje turističku ponudu ovoga kraja“, kazao je župan Goran Pauk i napomenuo kako mu je čast što Šibensko-kninska županija stručno i financijski sudjeluje u ovom projektu od samog početka. Župan je također zaželio svim izlagačima i proizvođačima mnogo uspjeha u budućem radu. 

Pozdravnim riječima prisutnima su se obratili gradonačelnik Grada Drniša Josip Begonja, Zvonimir Marin predsjednik Udruge proizvođača drniškog pršuta, Milan Antolović izaslanik župana Istarske županije, Božica Marković u ime predsjednika Hrvatske gospodarske komore Luke Burilovića i državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonći Glavina. 

Svečanosti otvorenja prisustvovali su i državni tajnik u Ministarstvu branitelja Ivan Vukić, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Andrija Mikulić i pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba Ivica Lovrić. U ime predsjednika Hrvatskog sabora svečanosti je prisustvovala saborska zastupnica Branka Juričev Martinčev, a nazočni su bili i gradonačelnici gradova i načelnici općina sa područja Šibensko-kninske županije te brojni uzvanici u gosti. 

Program ovogodišnjeg festivala obogaćen je i prezentacijom drugih autohtonih dalmatinskih delicija. Proizvođači i izlagači prisutnima će predstaviti i ostale domaće namirnice kao što su domaći sirevi i mliječni proizvodi, med, krušni proizvodi, maslinovo ulje, suhe smokve, pripravci od ljekovitog bilja, te ručno izrađeni suveniri i nakit. 

Ove godine po prvi puta u sklopu festivala održat će se i Međunarodno ocjenjivanje vina – Dionizijana 2017. 

Prvi dan festivala završit će u večernjim satima nastupom klape „Maslina“, a drugog dana festivala, u subotu 02. rujna, uz bogati kulturno-zabavni program održat će se i natjecanje u ručnom rezanju pršuta. Festival će biti zaključen u večernjim satima nakon proglašenja pobjednika među izlagačima pršuta i vina i prigodnih nastupa ansambla „Bonaca“ i KUD-a „Sveti Ilija“ iz Kljaka. 

Festival je organiziran pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, a jedan od suorganizatora je i Šibensko-kninska županija.

  FOTO GALERIJA: U Drnišu otvoren 4. Međunarodni festivala pršuta

  01.09.2017 14:44  

  Ključne riječi:  

 Pogledajte još vijesti:

Razmjena iskustava Šibensko-kninske županije i Primorsko-goranske županije o pomorskom dobru i koncesijama

Predstavljeni su i programi kojima se odjel koristi u radu; GIS granica pomorskog dobra i aplikacija Koncesea.
prije 23 sata

Osigurani besplatni školski obroci za 828 učenika Šibensko-kninske županije

Posredstvom Fonda europske pomoći za najpotrebitije, u sklopu natječaja „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva (školska godina 2017./2018.)“, Šibensko–kninska županija osigurala je besplatne školske obroke za 828 učenika osnovnih škola.
16.01.2018, 12:41

Prezentirana Studija izvodljivosti Razvoja širokopojasne infrastrukture

Danas je u multimedijalnoj dvorani šibenske Gradske knjižnice prezentirana Studija izvodljivosti Razvoja širokopojasne infrastrukture sljedeće generacije bespovratnim sredstvima fondova Europske unije. Studija koju je u sklopu prve faze projekta izradila tvrtka Lator d.o.o. sadrži analizu demografskih, gospodarskih i društvenih aspekata implementacije projekta, analizu mogućih tehničkih rješenja u projektu te procjenu investicijskih troškova projekta i potrebnih udjela bespovratnih sredstava iz EU fondova.
12.01.2018, 14:53