U Bruxellesu održan regionalni summit „Europska kohezijska politika: Jačanje inovacija u europskim regijama“

29.11.2018, 10:02   /   Ispiši članak

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko - kninski župan Goran Pauk sudjelovao u raspravi o važnosti kohezijske politike i poticanju razvoja inovacija

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko - kninski župan Goran Pauk sudjelovao je u srijedu 28. studenog na regionalnom summitu "Europska kohezijska politika: Jačanje inovacija u europskim regijama" koja je održana u Bruxellesu.

Kohezijska politika pruža financijsku podršku članicama Europske unije s ciljem ekonomskog rasta i jačanja društvene kohezije. Na današnjem skupu predstavnici regija su primjerima iz prakse pokazali zašto je nužna provedba kohezijska politike u obliku u kojem je bila do sada. Sudionici su fokus stavili na kohezijsku politiku nakon 2020., osvrnuli se na trenutno stanje, ali i ključne izazove u financijskoj perspektivi od 2021. do 2027.

Županije provode brojne projekte koje za cilj imaju povećanjem proizvodnje i konkurentnosti hrvatskih poduzeća. Tu su i centri kompetencija kroz koje su strukovne škole postale bolje opremljene i bliže poslodavcima. Osim poboljšanja infrastrukturnih kapaciteta, ti projekti imaju pozitivan efekt koji je do sad bio gotovo nepostojeći, a to je povezivanje različitih javnosti. Provedbom navedenih projekata povezana je poslovna zajednica, obrazovne institucije, građani i jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave.“ kazao je predsjednik Pauk te istaknuo nekoliko projekata koji predstavljaju osnovu za poticanje razvoja inovacija u Šibensko - kninskoj županiji, kao što su AluTech, poduzetnički i regionalni razvojni centar ABC te inovacijski centar za prehrambenu industriju u Kninu. 

O ovim temama raspravljalo se kroz dvije panelne rasprave - Inovacije kroz suradnju te Razvoj regionalnih ekosistema kroz inovacije u kojoj je sudjelovao i predsjednik Pauk. U svom izlaganju osvrnuo se na trenutni pravni i financijski okvir za poticanje razvoja inovacija u Republici Hrvatskoj kroz pametnu specijalizaciju, istraživanja i razvojne strategije te Europske strukturne i investicijske fondove i operativne programe u RH.

Izvor fotografija: Hrvatska zajednica županija

  FOTO GALERIJA: U Bruxellesu održan regionalni summit „Europska kohezijska politika: Jačanje inovacija u europskim regijama“

  29.11.2018 10:09  

  Ključne riječi:  

 Pogledajte još vijesti:

Okupljanje žena aktivnih u lokalnoj i regionalnoj politici u Šibeniku

Edukacija za žene u lokalnoj i regionalnoj politici u Šibeniku nastavak je inicijative Hrvatske zajednice županije pokrenute početkom 2017. godine.
prije 6 sata

Otpočeo projekt PEPSEA

Početna konferencija projekta PEPSEA – Protecting the Enclosed Parts of the Sea in Adriatic from Pollution održana je u srijedu 22. svibnja 2019. godine u prostoru Code Hub-a Zadar. Organizator konferencije bila je Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA koja je ujedno i vodeći partner na projektu.
prije 8 sata

Međuresorna vježba „SIGURNOST 19“ održana u splitskim Divuljama

Župan Goran Pauk jučer je u Divuljama nazočio Međuresornoj vježbi „SIGURNOST 19“ koja je na najbolji način prikazala snagu, spremnost i koordiniranost vatrogasnih, vojnih i policijskih snaga te njihove tehnike u provedbi zadaća tijekom nadolazeće ljetne požarne sezone.
22.05.2019, 08:51