Svečanom sjednicom Županijske skupštine obilježen Dan Šibensko-kninske županije

17.05.2018, 17:57   /   Ispiši članak

Svečanom sjednicom Županijske skupštine u šibenskom kazalištu obilježen je Dan Šibensko-kninske županije, te su uručene nagrade i priznanja zaslužnim pojedincima i udrugama u Šibensko-kninskoj županiji.

„Ove se godine obilježava četvrt stoljeća od uspostave županija kao jedinica područne (regionalne) samouprave. Te ratne 1993. godine osnovana je i Šibenska županija koja je obuhvaćala područje bivših općina Šibenik i Drniš. Nakon oslobodilačke vojno-redarstvene operacije Oluja u kolovozu 1995. oslobođen je cijeli teritorij Šibenske županije i stvoreni su uvjeti za priključenje našoj županiji njenog prirodnog geopolitičkog prostora nekadašnje Općine Knin koja je bila u sastavu Zadarske županije. Novim zakonom o teritorijalnom ustrojstvu Republike Hrvatske u veljači 1997. godine nastala je Šibensko-kninska županija. Njena županijska skupština konstituirana je 17. svibnja u Kninu i zato ovaj dan slavimo kao Dan Šibensko-kninske županije.“, objasnio je župan. „U ovih četvrt stoljeća svi moji prethodnici i ja, odnosno sve županijske administracije, dali smo sve od sebe kako bi ova ratom napaćena županija napredovala i kako bi svi njezini žitelji osjetili taj napredak. S ponosom mogu istaknuti kako smo svi skupa napravili jako dobar posao. U proteklih dvadeset i pet godina napravljen je ogroman iskorak na svim vitalnim komponentama naše županije kao što su obrazovanje, zdravstvo, gospodarstvo, prometna infrastruktura, urbanističko planiranje, zatim i pomorstvo, izdavanje građevinskih dozvola i drugi poslovi koji su od neposredne važnosti za našu zajednicu.“, kazao je župan Goran Pauk i svim žiteljima Šibensko-kninske županije čestitao Dan županije.

Osim župana, prigodnim su se govorima prisutnima obratili i predsjednik Županijske skupštine Šibensko-kninske županije Nediljko Dujić; izaslanik Predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović; izaslanica Predsjednika Hrvatskog sabora, saborska zastupnica Branka Juričev Martinčev; izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske, državni tajnik u Ministarstvu kulture Ivica Poljičak i šibenski biskup mons. Tomislav Rogić.

„Briga za čovjeka, obitelj, egzistenciju i svakovrsni napredak neka vas ne umori, nego ispuni. Ljepote Šibensko-kninske županije neka vas nadahnjuju, a marljivost i želja za uspjehom i općim dobrom budu vaša misao vodilja. Ipak najveće bogatstvo jesu ljudi, oni koji rade, grade i traže sreću. Neka svi vaši napori budu usmjereni da tom našem čovjeku omogućite stvaranje obitelji, podizanje djece i dostojanstvenu treću dob. U tim nastojanjima, zazivam Božji blagoslov i zagovor svetog Mihovila.. Neka svaka sljedeća proslava u godinama što dolaze bude na radost svih žitelja ove županije.“,poručio je biskup mons. Tomislav Rogić.

Županijska skupština Šibensko-kninske županije, na 6. sjednici održanoj 11. svibnja 2018. godine  donijela je Odluku o dodjeli nagrada i priznanja Šibensko-kninske županije u 2018. godini. Tako je Nagrada Šibensko-kninske županije danas dodijeljena mr.sc. Josipu Ćuzeli zbog višegodišnjeg rada i ostvarenih iznimnih rezultata značajnih za doprinos u kulturi i očuvanju kulturne baštine Šibensko-kninske županije i Šibenskoj narodnoj glazbi povodom 170-e obljetnice utemeljenja, te iznimnog doprinosa u očuvanju i promicanju hrvatske glazbene kulture u zemlji i inozemstvu.

Grb Šibensko-kninske županije dodijeljen je 93. Zrakoplovnoj bazi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane zbog iznimnog doprinosa  u obrani Šibensko-kninske županije od požara, sigurnosti ljudi, materijalnih i prirodnih dobara, te sigurnom odvijanju turističke sezone u 2017. godini. Dr.sc. Marijani Borić Grb je dodijeljen zbog iznimnog rada i doprinosa istraživanjima i afirmaciji života i djela Fausta Vrančića.

Laguna Trade d.o.o. Rogoznica Grb je zaslužila zbog iznimnog doprinosa u razvoju nautičkog turizma i kontinuiranog investicijskog ciklusa u podizanju kvalitete usluga Marine Frapa.

Plaketa Šibensko-kninske županije dodijeljena je Memorijalnom centru Faust Vrančić u Prvić Luci, zbog iznimnog doprinosa promociji hrvatske kulturne baštine, a posebice nasljeđa glasovitog Šibenčanina Fausta Vrančića; Udruzi KAMPANEL 1861 iz Unešića, zbog desetogodišnjeg rada i provedbe projekta „Oživimo i očuvajmo Zagoru“, te organiziranja manifestacija u svrhu očuvanja, revitalizacije i promocije Zagore kao turističke destinacije te Udruzi „ZvoniMir“ iz Knina, zbog iznimnog doprinosa razvoju civilnog društva i pomoći najugroženijim skupinama i pojedincima sa svrhom poboljšanja kvalitete života stanovnika i razvoja zajednice u kojoj djeluju.

Svečanost dodjele svojim je nastupom uveličala klapa Gimnazijalke i  učenici Glazbene škole Ivana Lukačića.

 

  FOTO GALERIJA: Svečanom sjednicom Županijske skupštine obilježen Dan Šibensko-kninske županije

  17.05.2018 18:03  

  Ključne riječi:  

 Pogledajte još vijesti:

Pobjednici foto natječaja „Volim svoju županiju“ nagrađeni u Šibeniku

Treće izdanje foto natječaja „Volim svoju županiju“ u organizaciji Hrvatske zajednice s 2835 prijavljenih fotografija izazvalo je najveći interes dosad.
24.05.2018, 12:27

Šibensko-kninskoj županiji dodijeljeno više od 50 milijuna kuna za financiranje tri projekta zaštite prirodnih vrijednosti

Danas su u Drnišu potpisani ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte unutar Poziva na dostavu projektnih prijedloga Promicanje održivog razvoja prirodne baštine u okviru Operativnog programa“Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“
22.05.2018, 15:13

Dogus Grupa i INA šibenskoj bolnici donirali 200.000,00 kuna za kupnju dječjeg gastroskopa

Predsjednik Uprave INA-e Zoltán Áldott i glavni izvršni direktor tvrtke D-Marin Burak Baykan uručili su danas ravnateljici Opće bolnice Šibensko-kninske županije, dr. Sanji Jakelić donaciju u iznosu od 200.000,00 kuna. Taj će iznos biti utrošen za kupnju gastroskopa za potrebe odjela pedijatrije.
22.05.2018, 14:05