Svečanom sjednicom Županijske skupštine obilježen Dan Šibensko-kninske županije

17.05.2018, 17:57   /   Ispiši članak

Svečanom sjednicom Županijske skupštine u šibenskom kazalištu obilježen je Dan Šibensko-kninske županije, te su uručene nagrade i priznanja zaslužnim pojedincima i udrugama u Šibensko-kninskoj županiji.

„Ove se godine obilježava četvrt stoljeća od uspostave županija kao jedinica područne (regionalne) samouprave. Te ratne 1993. godine osnovana je i Šibenska županija koja je obuhvaćala područje bivših općina Šibenik i Drniš. Nakon oslobodilačke vojno-redarstvene operacije Oluja u kolovozu 1995. oslobođen je cijeli teritorij Šibenske županije i stvoreni su uvjeti za priključenje našoj županiji njenog prirodnog geopolitičkog prostora nekadašnje Općine Knin koja je bila u sastavu Zadarske županije. Novim zakonom o teritorijalnom ustrojstvu Republike Hrvatske u veljači 1997. godine nastala je Šibensko-kninska županija. Njena županijska skupština konstituirana je 17. svibnja u Kninu i zato ovaj dan slavimo kao Dan Šibensko-kninske županije.“, objasnio je župan. „U ovih četvrt stoljeća svi moji prethodnici i ja, odnosno sve županijske administracije, dali smo sve od sebe kako bi ova ratom napaćena županija napredovala i kako bi svi njezini žitelji osjetili taj napredak. S ponosom mogu istaknuti kako smo svi skupa napravili jako dobar posao. U proteklih dvadeset i pet godina napravljen je ogroman iskorak na svim vitalnim komponentama naše županije kao što su obrazovanje, zdravstvo, gospodarstvo, prometna infrastruktura, urbanističko planiranje, zatim i pomorstvo, izdavanje građevinskih dozvola i drugi poslovi koji su od neposredne važnosti za našu zajednicu.“, kazao je župan Goran Pauk i svim žiteljima Šibensko-kninske županije čestitao Dan županije.

Osim župana, prigodnim su se govorima prisutnima obratili i predsjednik Županijske skupštine Šibensko-kninske županije Nediljko Dujić; izaslanik Predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović; izaslanica Predsjednika Hrvatskog sabora, saborska zastupnica Branka Juričev Martinčev; izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske, državni tajnik u Ministarstvu kulture Ivica Poljičak i šibenski biskup mons. Tomislav Rogić.

„Briga za čovjeka, obitelj, egzistenciju i svakovrsni napredak neka vas ne umori, nego ispuni. Ljepote Šibensko-kninske županije neka vas nadahnjuju, a marljivost i želja za uspjehom i općim dobrom budu vaša misao vodilja. Ipak najveće bogatstvo jesu ljudi, oni koji rade, grade i traže sreću. Neka svi vaši napori budu usmjereni da tom našem čovjeku omogućite stvaranje obitelji, podizanje djece i dostojanstvenu treću dob. U tim nastojanjima, zazivam Božji blagoslov i zagovor svetog Mihovila.. Neka svaka sljedeća proslava u godinama što dolaze bude na radost svih žitelja ove županije.“,poručio je biskup mons. Tomislav Rogić.

Županijska skupština Šibensko-kninske županije, na 6. sjednici održanoj 11. svibnja 2018. godine  donijela je Odluku o dodjeli nagrada i priznanja Šibensko-kninske županije u 2018. godini. Tako je Nagrada Šibensko-kninske županije danas dodijeljena mr.sc. Josipu Ćuzeli zbog višegodišnjeg rada i ostvarenih iznimnih rezultata značajnih za doprinos u kulturi i očuvanju kulturne baštine Šibensko-kninske županije i Šibenskoj narodnoj glazbi povodom 170-e obljetnice utemeljenja, te iznimnog doprinosa u očuvanju i promicanju hrvatske glazbene kulture u zemlji i inozemstvu.

Grb Šibensko-kninske županije dodijeljen je 93. Zrakoplovnoj bazi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane zbog iznimnog doprinosa  u obrani Šibensko-kninske županije od požara, sigurnosti ljudi, materijalnih i prirodnih dobara, te sigurnom odvijanju turističke sezone u 2017. godini. Dr.sc. Marijani Borić Grb je dodijeljen zbog iznimnog rada i doprinosa istraživanjima i afirmaciji života i djela Fausta Vrančića.

Laguna Trade d.o.o. Rogoznica Grb je zaslužila zbog iznimnog doprinosa u razvoju nautičkog turizma i kontinuiranog investicijskog ciklusa u podizanju kvalitete usluga Marine Frapa.

Plaketa Šibensko-kninske županije dodijeljena je Memorijalnom centru Faust Vrančić u Prvić Luci, zbog iznimnog doprinosa promociji hrvatske kulturne baštine, a posebice nasljeđa glasovitog Šibenčanina Fausta Vrančića; Udruzi KAMPANEL 1861 iz Unešića, zbog desetogodišnjeg rada i provedbe projekta „Oživimo i očuvajmo Zagoru“, te organiziranja manifestacija u svrhu očuvanja, revitalizacije i promocije Zagore kao turističke destinacije te Udruzi „ZvoniMir“ iz Knina, zbog iznimnog doprinosa razvoju civilnog društva i pomoći najugroženijim skupinama i pojedincima sa svrhom poboljšanja kvalitete života stanovnika i razvoja zajednice u kojoj djeluju.

Svečanost dodjele svojim je nastupom uveličala klapa Gimnazijalke i  učenici Glazbene škole Ivana Lukačića.

 

  FOTO GALERIJA: Svečanom sjednicom Županijske skupštine obilježen Dan Šibensko-kninske županije

  17.05.2018 18:03  

  Ključne riječi:  

 Pogledajte još vijesti:

Župan Pauk izabran za potpredsjednika Međunarodnog koordinacijskog odbora "Venecijanski obrambeni sustav 16. i 17. stoljeća"

Suradnja Italije, Hrvatske i Crne Gore na promociji zajedničkog kulturnog dobra pod zaštitom UNESCO - a
17.01.2019, 11:16

U Zagrebu održana sjednica Radne skupine za odnose s javnošću Hrvatske zajednice županija

Uoči izbora za Europski parlament institucije aktivno rade na osvještavanju građana o važnosti sudjelovanja
17.01.2019, 08:38

Vlada Republike Hrvatske sa županima raspravljala o prijedlogu novih statističkih regija

Na zajedničkom sastanku izdvojene dvije varijante kao konačni prijedlozi nove podjele
15.01.2019, 15:04