Svečanom sjednicom Općinskog vijeća obilježena 135. obljetnica Općine Promina

23.07.2018, 14:10   /   Ispiši članak

Župan Goran Pauk i njegovi zamjenici Darija Puljić i Nikola Blažević nazočili su danas svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Promina, održanoj u Domu kulture u povodu obilježavanja Dana Općine i spomendana na pale branitelje i civile prominskog kraja u Domovinskom ratu.

„Kao župan, uvijek ističem kako mi je ravnomjeran razvoj naše županije izuzetno važan i sa svojim suradnicima radim i nastavit ću raditi na njemu. Ovaj kraj ima ogroman turistički, poljoprivredni i gospodarski potencijal koji u suradnji s općinskim vodstvom namjeravamo iskoristiti na dobrobit stanovnika prominskog kraja. Svake godine Županija iz Programa potpora u poljoprivredi financira poloprivrednike s područja Općine Promina koji su nakon rata među prvima krenuli u obnovu i podizanje nasada vinove loze pa sad na ovom području imamo i cijenjene vinare. Poljoprivrednici ovoga kraja su počeli sa značajnijim ulaganjima u podizanje nasada bajama, smilja, a u zadnje vrijeme zastupljeno je i  ovčarstvo.

Šibensko-kninska županija je putem svog prostornog plana otvorila mogućnost ulaganja u obnovljive izvore energije na području Općine Promina, a ovdje su planirani najveći prostori u Šibensko-kninskoj županiji u kojima će biti moguća proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora i to energije sunca. Šibensko-kninska županija i Općina Promina imaju jako dobru suradnju, a županija će i ubuduće u skladu sa svojim mogućnostima podupirati gospodarski, turistički i društveni  razvoj ovog područja.“, kazao je župan Goran Pauk i čestitao svim žiteljima prominskog kraja Dan njihove Općine i zahvalio im što čuvaju uspomenu na žrtvu njihovih sumještana u Domovinskom ratu.

Po žrtvama stradalim u obrani Domovine, a razmjerno broju stanovnika, Promina se  svrstava u red najteže stradalih područja Republike Hrvatske. Tijekom Domovinskog rata 23 prominska branitelja položila su svoj život za obranu Domovine, a 45 civila su mučki ubijeni samo zato što su ostali na svojim ognjištima.

Ove godine Općina Promina slavi 135. obljetnicu utemeljenja. Ustrojena je 1883. godine odlukom cara Franje Josipa. Djelovala je sve do 1963. godine kada je pripojena Općini Drniš. Status jedinice lokalne samouprave dobiva ponovno 1993. godine kad je osnovana Općina Oklaj. Kasnije je preimenovana u Općinu Promina koja se danas prostire na 140 km2 i devet naselja.

Obilježavanje Dana Općine Promina započelo je još u subotu predstavljanjem knjige „Promina, kulturno-povijesna baština“, autora Ante Jurice.  Danas je položeno cvijeće i zapaljene su svijeće kod spomen obilježja „Golubica“ u Oklaju. Održana je i sveta misa te mimohod od crkve do spomen-sobe  žrtvama Domovinskog rata.

  FOTO GALERIJA: Svečanom sjednicom Općinskog vijeća obilježena 135. obljetnica Općine Promina

  23.07.2018 14:14  

  Ključne riječi:  

 Pogledajte još vijesti:

Otvoren Simpozij agronoma u 2019. godini

Hrvatski i inozemni agronomski stručnjaci borave u Vodicama
19.02.2019, 11:13

Od monitoringa Ušća Krke do postava budućeg posjetiteljskog centra

Započela znanstvena istraživanja Ušća Krke u sklopu 2. faze projekta Turističke valorizacije Kanala sv. Ante u Šibeniku
18.02.2019, 07:42

Obilježen Dan sjećanja na 26. godišnjicu razaranja franjevačkog samostana i crkve u Donjem Karinu

Nikola Blažević, zamjenik šibensko - kninskog župana sudjelovao na obilježavanju
14.02.2019, 11:54