Svečanom akademijom obilježena 20. obljetnica Šibensko-kninske županije

18.05.2017, 08:30   /   Ispiši članak

Svečanom akademijom u Šibenskom kazalištu obilježen je Dan Šibensko-kninske županije, na kojoj su uručene nagrade i priznanja zaslužnim pojedincima i udrugama u Šibensko-kninskoj županiji.

„Dan naše županije prilika je da s vremenskim odmakom rekapituliramo sve ono što je učinjeno s tendencijom podizanja životnog standarda građana Šibensko-kninske županije u proteklih dvadeset godina. Vjerujem da, kada bih nabrajao sve projekte koje je Županija u ovih dvadeset godina uspješno dovršila, one koji su u tijeku izvedbe i one koje planiramo u razumnom vremenu započeti, da bismo čitav dan proveli ovdje. Također, koristim ovu priliku kako bih ukazao i na rad mojih prethodnika jer dobar glas koji uživa Županija rezultat je kontinuiranog nastojanja svih županijskih administracija do sada. U proteklih dvadesetak godina napravljen je ogroman iskorak na svim vitalnim komponentama naše županije kao što su obrazovanje, zdravstvo, gospodarstvo, prometne infrastrukture, urbanističko planiranje, zatim i pomorstvo, izdavanje građevinskih dozvola i drugi poslovi koji su od neposredne važnosti za našu zajednicu. Podjednako nam je bitan svaki poljoprivrednik, ugostitelj, ribar i turistički djelatnik od Dinare pa do naših otoka. Tako treba i ostati“, kazao je župan Goran Pauk i naglasio kako sa 1600 studenata koji se školuju u našoj županiji postajemo i sve atraktivniji kao obrazovno središte.

„Već jedanaestu godinu, od kako sam na kormilu Županije, svakodnevno zajedno gradimo našu županiju i ulažemo kako u postojeću tako i u novu infrastrukturu. Naš rad prepoznat je i izvan granica naše županije, a o tome svjedoče brojne pohvale i priznanje koje dolaze sa svih strana. Zajedno s Vama spreman sam i dalje raditi na korist našoj županiji i snažno se zalagati za njezin ravnomjeran razvoj“, zaključio je župan Pauk, čestitao ovogodišnjim dobitnicima županijskih nagrada i priznanja, a svim žiteljima županije 20.-u obljetnicu Šibensko-kninske županije.

Iako nije bio u mogućnosti prisustvovati svečanoj akademiji, svoje čestitke poslao je i šibenski biskup Tomislav Rogić: „Šibensko-kninska županija danas i prije dvadeset godina, na dan svoga osnutka nije ista stvarnost. Tko bi i mogao uspoređivati početke i zadatke koji su se nametali tada i izazove pred kojima županija stoji danas, dvadeset godina poslije? Tko god to bio, morat će priznati sve ono što je učinjeno i sagledati velike uspjehe koji su ostvareni kroz ove godine. Ljepote Šibensko-kninske županije nikada nisu dovoljno opisane, oslikane, ni opjevane jer ih ima tako puno. Zaista nam je dobri Bog u svakom dijelu Lijepe naše podario tolika dobra i ljepote, a u Šibensko-kninskoj županiji obilato pokazao stvaralačku ljepotu od otoka do Zagore, od mora do slapova Krke. Ipak, najveće bogatstvo jesu ljudi, onaj čovjek koji stoljećima gradi, radi i traži svoju sreću. Neka svi Vaši napori budu usmjereni da našim ljudima omogućite, olakšate stvaranje obitelji i podizanje djece, te dostojnu treću dob.“, poručio je biskup Rogić u čestitki, a čestitkama se pridružio i biskup u miru, mons. Ante Ivas.

Prisutnima u prepunom Kazalištu, obratio se Ivica Poljičak, državni tajnik u ministarstvu kulture: koji je čestitao svim laureatima, dobitnicima ovogodišnjih priznanja županije.

„Nalazimo se u hramu kulture Šibensko-kninske županije, HNK u Šibeniku. 17. svibnja naoko izgleda neprepoznatljiv, ali uvjeren sam da vrijeme ispred nas daje za pravo da će taj datum biti itekako prepoznatljiv. Bilo je zagovornika da teritorijalni ustroj RH bude drukčiji. Na sreću, danas možemo posvjedočiti da ovaj pristup sa županijama ima svoju snažnu budućnost. Naročito me veseli što su gradovi Šibensko-kninske županije predvodnici u povlačenju sredstava iz EU fondova i što sudjeluju u EU projektima. Po tomu smo postali prepoznatljivi. Svi imamo zavičaj, bilo to selo, zaseok, ili grad, ali sve nas spaja naša Županija.“,  rekao je Poljičak čestitavši ovogodišnjim laureatima.

Nagradu Šibensko-kninske županije dobili su: maestro Dušan Šarac zbog iznimnog doprinosa u očuvanju tradicijske baštine, kulturnoj i turističkoj promociji šibenskog kraja, te unapređenju kulturnog života  Šibensko-kninske županije, don Stipe Perkov zbog višegodišnjeg rada i iznimno značajnog doprinosa u kulturi i očuvanju kulturne baštine Šibenske biskupije i Šibensko-kninske županije, te gospodin  Ante Radić, predsjedniku Udruženja obrtnika Šibenik zbog iznimnog doprinosa u promociji obrtništva i poduzetništva, te aktivnog sudjelovanja u nizu gastro događaja kojima se promovira Šibensko-kninsku županiju u Domovini i inozemstvu. Grb Šibensko-kninske županije dodijeljen je Ligi protiv raka Šibensko-kninske županije zbog dugogodišnjeg humanitarnog djelovanja, organiziranja niza stručnih  predavanja i radionica, te aktivnog sudjelovanja u Nacionalnim programima ranog otkrivanja karcinoma; Udruzi Lions klub „Luca“ zbog petnaestogodišnjeg humanitarnog rada i niza  humanitarnih projekata kojima se  pomoglo potrebitim građanima ili ustanovama na području Šibensko-kninske županije; Ekološkoj udruzi „Krka“ iz Knina zbog iznimnog doprinosa u zaštiti okoliša, poticanja i promocije ekološkog turizma s ciljem poboljšanja kvalitete života i održivog razvoja na području Šibensko-kninske županije, te Muzeju grada Šibenika zbog iznimnog doprinosa u unapređenju muzejske djelatnosti i očuvanja arheološke kulturne baštine na području Šibensko-kninske županije.

U ime nagrađenih riječi zahvale uputio je don Stipe Perkov, a svečanost su uveličali učenici glazbene škole „Ivana Lukačića“.

  FOTO GALERIJA: Svečanom akademijom obilježena 20. obljetnica Šibensko-kninske županije

  18.05.2017 08:32  

  Ključne riječi:   Svečana akademija / 20 godina ŠKŽ / župan Goran Pauk

 Pogledajte još vijesti:

Održana sjednica Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Šibensko-kninske županije

Uoči međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama, koji se obilježava 26. lipnja, održana je sjednica Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Šibensko-kninske županije.
21.06.2018, 13:12

Uoči Dana antifašizma i Dana državnosti Republike Hrvatske položeni vijenci i zapaljene svijeće kod Središnjeg križa na gradskom groblju Kvanj

Uoči obilježavanja 22. lipnja - Dana antifašističke borbe i 25. lipnja - Dana državnosti Republike Hrvatske, kod Središnjeg križa na gradskom groblju Kvanj polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana je počast poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata te svima onima koji su dali svoj život za stvaranje samostalne hrvatske države temeljene na demokratskim i antifašističkim načelima.
21.06.2018, 11:14

Župan primio nagrađenog učenika i profesora Prometno-tehničke škole

Šibensko-kninski župan Goran Pauk i pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, znanost, kulturu i sport Diana Ercegović primili su danas nagrađenog učenika Prometno-tehničke škole u Šibeniku Jakova Renka i njegovog mentora, profesora Davora Lakoša, povodom ostvarenog sjajnog uspjeha na 21. državnom natjecanju u sektoru prometa i logistike.
20.06.2018, 13:38