Svečano otvorena dvodnevna radionica “Utvrđeni gradovi, otvorena društva” Regionalne mreže za upravljanje povijesnim zidinama i utvrdama u dobrima urbane svjetske baštine u Europi

05.03.2018, 12:02   /   Ispiši članak

Šibensko-kninska županija domaćin je radionice “Utvrđeni gradovi, otvorena društva” Regionalne mreže za upravljanje povijesnim zidinama i utvrdama u dobrima urbane svjetske baštine u Europi.

Sudionicima radionice prigodnim riječima su se obratili šibensko-kninski župan Goran Pauk, gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić, predstavnik Ministarstva kulture Tomislav Petrinec i predstavnica UNESCO-ova Regionalnog  ureda za znanost i kulturu Veronique Dauge.

„Šibensko-kninska županija idealan je odabir za održavanje ovog skupa na kojem sudjeluju eminentni stručnjaci iz područja kulture i zaštite kulturne baštine iz cijele Europe. Sjedište naše županije grad Šibenik, grad je iznimno bogate povijesti i kulturne baštine, okružen s četiri impresivne stoljetne tvrđave koje su ga svojevremeno branile od učestalih pokušaja neprijateljskih osvajanja, a danas su objekti divljenja i nezaobilazne postaje stotinama tisuća posjetitelja. Obnovljene su ili se obnavljaju uglavnom kroz projekte financirane sredstvima europskih fondova i vjerujem da će u vrlo skoroj budućnosti sve četiri zasjati u svom punom sjaju. Vjerujem i da će ova radionica doprinijeti unaprjeđenju znanja, planiranju održivog razvoja i razvoju strategija upravljanja kulturnom baštinom koju smo dobili u nasljeđe, a koju imamo obvezu čuvati za buduće generacije.“, kazao je župan Goran Pauk, poželjevši sudionicima konferencije uspješan i plodonosan rad i ugodan boravak u Šibensko-kninskoj županiji.

Radionica je usmjerena na unaprjeđenje znanja i razumijevanja sudionika u pogledu pristupa Povijesnom urbanom krajoliku (PUK), čime se promiče njegova provedba. Konkretno, posebna pažnja posvećena je specifičnostima primjene PUK-a u dobrima svjetske baštine u kojima su značajno prisutne povijesne zidine, utvrde i utvrđeni urbani prostori.

Na radionici sudjeluje 50ak sudionika iz 14 europskih zemalja: predstavnici gradskih vlasti utvrđenih gradova Republike Hrvatske, stručnjaci iz područja kulture i zaštite kulturne baštine, nositelji katedre UNESCO-a u području urbanog očuvanja i obnove te drugi nacionalni i međunarodni stručnjaci povezani s istom temom.

U radnom dijelu konferencije župan Goran Pauk održao je prezentaciju na temu europske politike i pronalaženje mogućnosti za kulturnu baštinu.

Radionica se održava u Konvencijskom centru u Solarisu u organizaciji Regionalnog ureda UNESCO-a za znanost i kulturu u Europi u suradnji s Ministarstvom kulture Republike Hrvatske i Hrvatskim povjerenstvom za UNESCO te Šibensko-kninskom županijom.

Sudionici radionice sutra će obići tvrđavu sv. Nikole, katedralu sv. Jakova i staru gradsku jezgru grada Šibenika.

 

  FOTO GALERIJA: Svečano otvorena dvodnevna radionica “Utvrđeni gradovi, otvorena društva” Regionalne mreže za upravljanje povijesnim zidinama i utvrdama u dobrima urbane svjetske baštine u Europi

  05.03.2018 12:03  

  Ključne riječi:  

 Pogledajte još vijesti:

Šibensko-kninska županija od države na korištenje dobila otočić Školjić u kanalu sv. Ante

U travnju ove godine župan Goran Pauk i ministar državne imovine Goran Marić potpisali su ugovor o dodjeli na korištenje bivše vojne nekretnine Minerska Šibensko-kninskoj županiji, a početkom ovoga tjedna potpisan je i dodatak tom ugovoru kojim Šibensko-kninska županija na korištenje dobiva i otočić Školjić za uređenje kojega već postoji spreman idejni projekt.
prije 2 sata

Sjećanje na 17. rujna 1991. godine

U sklopu obilježavanja 27. obljetnice Spomendana Rujanskog rata, župan Goran Pauk, njegovi zamjenici Darija Puljić i Nikola Blažević te predsjednik Županijske skupštine Nediljko Dujić, položili su vijenac i zapalili svijeće kod kapelice Marinku Kardumu na šibenskom mostu.
17.09.2018, 14:18

Župan Goran Pauk na konferenciji o otpadu: „Uspješno gospodarenje otpadom je osnovni element suvremenog života“

Konferencija „Primjena ciljeva upravljanja otpadom – mogućnosti i izazovi“ u organizaciji časopisa Komunal i Centra za razvoj i marketing održana je u petak, 14. rujna u Zagrebu.
14.09.2018, 18:14