Svečano otvorena dvodnevna radionica “Utvrđeni gradovi, otvorena društva” Regionalne mreže za upravljanje povijesnim zidinama i utvrdama u dobrima urbane svjetske baštine u Europi

05.03.2018, 12:02   /   Ispiši članak

Šibensko-kninska županija domaćin je radionice “Utvrđeni gradovi, otvorena društva” Regionalne mreže za upravljanje povijesnim zidinama i utvrdama u dobrima urbane svjetske baštine u Europi.

Sudionicima radionice prigodnim riječima su se obratili šibensko-kninski župan Goran Pauk, gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić, predstavnik Ministarstva kulture Tomislav Petrinec i predstavnica UNESCO-ova Regionalnog  ureda za znanost i kulturu Veronique Dauge.

„Šibensko-kninska županija idealan je odabir za održavanje ovog skupa na kojem sudjeluju eminentni stručnjaci iz područja kulture i zaštite kulturne baštine iz cijele Europe. Sjedište naše županije grad Šibenik, grad je iznimno bogate povijesti i kulturne baštine, okružen s četiri impresivne stoljetne tvrđave koje su ga svojevremeno branile od učestalih pokušaja neprijateljskih osvajanja, a danas su objekti divljenja i nezaobilazne postaje stotinama tisuća posjetitelja. Obnovljene su ili se obnavljaju uglavnom kroz projekte financirane sredstvima europskih fondova i vjerujem da će u vrlo skoroj budućnosti sve četiri zasjati u svom punom sjaju. Vjerujem i da će ova radionica doprinijeti unaprjeđenju znanja, planiranju održivog razvoja i razvoju strategija upravljanja kulturnom baštinom koju smo dobili u nasljeđe, a koju imamo obvezu čuvati za buduće generacije.“, kazao je župan Goran Pauk, poželjevši sudionicima konferencije uspješan i plodonosan rad i ugodan boravak u Šibensko-kninskoj županiji.

Radionica je usmjerena na unaprjeđenje znanja i razumijevanja sudionika u pogledu pristupa Povijesnom urbanom krajoliku (PUK), čime se promiče njegova provedba. Konkretno, posebna pažnja posvećena je specifičnostima primjene PUK-a u dobrima svjetske baštine u kojima su značajno prisutne povijesne zidine, utvrde i utvrđeni urbani prostori.

Na radionici sudjeluje 50ak sudionika iz 14 europskih zemalja: predstavnici gradskih vlasti utvrđenih gradova Republike Hrvatske, stručnjaci iz područja kulture i zaštite kulturne baštine, nositelji katedre UNESCO-a u području urbanog očuvanja i obnove te drugi nacionalni i međunarodni stručnjaci povezani s istom temom.

U radnom dijelu konferencije župan Goran Pauk održao je prezentaciju na temu europske politike i pronalaženje mogućnosti za kulturnu baštinu.

Radionica se održava u Konvencijskom centru u Solarisu u organizaciji Regionalnog ureda UNESCO-a za znanost i kulturu u Europi u suradnji s Ministarstvom kulture Republike Hrvatske i Hrvatskim povjerenstvom za UNESCO te Šibensko-kninskom županijom.

Sudionici radionice sutra će obići tvrđavu sv. Nikole, katedralu sv. Jakova i staru gradsku jezgru grada Šibenika.

 

  FOTO GALERIJA: Svečano otvorena dvodnevna radionica “Utvrđeni gradovi, otvorena društva” Regionalne mreže za upravljanje povijesnim zidinama i utvrdama u dobrima urbane svjetske baštine u Europi

  05.03.2018 12:03  

  Ključne riječi:  

 Pogledajte još vijesti:

Održana sjednica Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Šibensko-kninske županije

Uoči međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama, koji se obilježava 26. lipnja, održana je sjednica Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Šibensko-kninske županije.
21.06.2018, 13:12

Uoči Dana antifašizma i Dana državnosti Republike Hrvatske položeni vijenci i zapaljene svijeće kod Središnjeg križa na gradskom groblju Kvanj

Uoči obilježavanja 22. lipnja - Dana antifašističke borbe i 25. lipnja - Dana državnosti Republike Hrvatske, kod Središnjeg križa na gradskom groblju Kvanj polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana je počast poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata te svima onima koji su dali svoj život za stvaranje samostalne hrvatske države temeljene na demokratskim i antifašističkim načelima.
21.06.2018, 11:14

Župan primio nagrađenog učenika i profesora Prometno-tehničke škole

Šibensko-kninski župan Goran Pauk i pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, znanost, kulturu i sport Diana Ercegović primili su danas nagrađenog učenika Prometno-tehničke škole u Šibeniku Jakova Renka i njegovog mentora, profesora Davora Lakoša, povodom ostvarenog sjajnog uspjeha na 21. državnom natjecanju u sektoru prometa i logistike.
20.06.2018, 13:38