Svečano otvorena dvodnevna radionica “Utvrđeni gradovi, otvorena društva” Regionalne mreže za upravljanje povijesnim zidinama i utvrdama u dobrima urbane svjetske baštine u Europi

05.03.2018, 12:02   /   Ispiši članak

Šibensko-kninska županija domaćin je radionice “Utvrđeni gradovi, otvorena društva” Regionalne mreže za upravljanje povijesnim zidinama i utvrdama u dobrima urbane svjetske baštine u Europi.

Sudionicima radionice prigodnim riječima su se obratili šibensko-kninski župan Goran Pauk, gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić, predstavnik Ministarstva kulture Tomislav Petrinec i predstavnica UNESCO-ova Regionalnog  ureda za znanost i kulturu Veronique Dauge.

„Šibensko-kninska županija idealan je odabir za održavanje ovog skupa na kojem sudjeluju eminentni stručnjaci iz područja kulture i zaštite kulturne baštine iz cijele Europe. Sjedište naše županije grad Šibenik, grad je iznimno bogate povijesti i kulturne baštine, okružen s četiri impresivne stoljetne tvrđave koje su ga svojevremeno branile od učestalih pokušaja neprijateljskih osvajanja, a danas su objekti divljenja i nezaobilazne postaje stotinama tisuća posjetitelja. Obnovljene su ili se obnavljaju uglavnom kroz projekte financirane sredstvima europskih fondova i vjerujem da će u vrlo skoroj budućnosti sve četiri zasjati u svom punom sjaju. Vjerujem i da će ova radionica doprinijeti unaprjeđenju znanja, planiranju održivog razvoja i razvoju strategija upravljanja kulturnom baštinom koju smo dobili u nasljeđe, a koju imamo obvezu čuvati za buduće generacije.“, kazao je župan Goran Pauk, poželjevši sudionicima konferencije uspješan i plodonosan rad i ugodan boravak u Šibensko-kninskoj županiji.

Radionica je usmjerena na unaprjeđenje znanja i razumijevanja sudionika u pogledu pristupa Povijesnom urbanom krajoliku (PUK), čime se promiče njegova provedba. Konkretno, posebna pažnja posvećena je specifičnostima primjene PUK-a u dobrima svjetske baštine u kojima su značajno prisutne povijesne zidine, utvrde i utvrđeni urbani prostori.

Na radionici sudjeluje 50ak sudionika iz 14 europskih zemalja: predstavnici gradskih vlasti utvrđenih gradova Republike Hrvatske, stručnjaci iz područja kulture i zaštite kulturne baštine, nositelji katedre UNESCO-a u području urbanog očuvanja i obnove te drugi nacionalni i međunarodni stručnjaci povezani s istom temom.

U radnom dijelu konferencije župan Goran Pauk održao je prezentaciju na temu europske politike i pronalaženje mogućnosti za kulturnu baštinu.

Radionica se održava u Konvencijskom centru u Solarisu u organizaciji Regionalnog ureda UNESCO-a za znanost i kulturu u Europi u suradnji s Ministarstvom kulture Republike Hrvatske i Hrvatskim povjerenstvom za UNESCO te Šibensko-kninskom županijom.

Sudionici radionice sutra će obići tvrđavu sv. Nikole, katedralu sv. Jakova i staru gradsku jezgru grada Šibenika.

 

  FOTO GALERIJA: Svečano otvorena dvodnevna radionica “Utvrđeni gradovi, otvorena društva” Regionalne mreže za upravljanje povijesnim zidinama i utvrdama u dobrima urbane svjetske baštine u Europi

  05.03.2018 12:03  

  Ključne riječi:  

 Pogledajte još vijesti:

„Policajac prijatelj pomagač“ – učenici Osnovne škole Jurja Šižgorića educirali se o prometnim pravilima

Policijska uprava provodi akciju kojom se djeca na edukativan način upoznaju s prometnim pravilima i ulogom policajaca.
22.03.2019, 15:03

U okviru projekta HERCULTOUR održana godišnja skupština međunarodne udruge HERA

Domaćin skupštine bila je Šibensko - kninska županija
21.03.2019, 08:56

Novo trajektno pristanište za Kaprijane od idućeg ljeta

Preko 85 posto projekta financirano sredstvima EU
20.03.2019, 15:16