Svečano otvoren Interpretacijski centar katedrale sv. Jakova „Civitas Sacra“

13.05.2019, 17:50   /   Ispiši članak

Civitas Sacra, odnosno interpretacijski centar katedrale sv. Jakova, danas je svečano otvorio svoja vrata u palači Galbiani.

Projekt vrijedan više od 36 milijuna kuna, za koji je šibenska kreativna agencija Kocka iz EU fondova izvukla 31 milijun kuna, završen je nakon 32 mjeseca koliko je trebalo od prijave projekta do realizacije. Interpretacijski centar blagoslovio je biskup šibenski mons. Tomislav Rogić.

Svečanom otvorenju, uz brojne uzvanike i goste nazočio je župan Goran Pauka sa svojim suradnicima. Svečanom otvorenju je nazočio i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, biskup u miru Ante Ivas, dubrovački biskup Mate Uzinić, otpravnik poslova nuncijature u Republici Hrvatskoj mons. Janusz Stanislaw Blachowiak, generalni vikar Zadarske nadbiskupije mons. Josip Lenkić i gradonačelnik Šibenika Željko Burić.

Na svečanosti otvorenja, generalni vikar Šibenske biskupije don Marinko Mlakić naglasio je kako je centar uređen s ciljem da predstavi katedralu u svoj njezinoj umjetničkoj i duhovnoj ljepoti. 

Gradonačelnik Željko Burić istaknuo je kako je Interpretacijski centar katedrale sv. Jakova "Civitas Sacra" novi sadržaj u ponudi grada Šibenika koji se diči svojom poviješću i prirodnim ljepotama. 

Biskup mons. Tomislav Rogić istaknuo je kako je završen projekt koji je od velikog značaja za naš grad, Biskupiju pa i šire.

"Civitas Sacra stoji pred ljudima kao plod ustrajnog rada i zalaganja na dobrobit grada Šibenika", istaknuo je biskup. 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković kazao je ovom prigodom kako je uz potporu Vlade RH, a posredstvom fondova Europske unije, realiziran niz projekata sakralne baštine. 

"Napravili smo iskorak koji se na početku korištenja europskih sredstava činio zahtjevan, ali Šibenik je od danas bogatiji za veliku kulturnu ponudu, učinili ste da vam grad bude bolje brendiran i prepoznat kao važno kulturno središte Hrvatske", poručio je premijer. 

Civitas Sacra, posvećen interpretaciji značaja katedrale sv. Jakova, UNESCO-ova spomenika, kroz likovni postav i interpretacijske elemente posjetiteljima želi pokazati kako su Šibenčani svoju katedralu izgradili u velikom zajedništvu, kroz žrtvu i odricanje uvijek stavljajući u prvi plan dobro zajednice u kojoj se živi i koja na taj način postaje ‘živa Crkva’.

U prizemlju centra nalaze se recepcija i suvenirnica, galerijski prostor za povremene izložbe te dvorana za skupove i konferencije. Na međukatu, prvom i drugom katu uređen je likovni postav s restauriranim umjetnima iz riznice Šibenske biskupije, među kojima se izdvajaju djela Jurja Dalmatinca, Nikole Firentinca, Nikole Vladanova, Blaža Jurja Trogiraninma i Jurja Petrovića. Također, posjetitelji će moći vidjeti bogatu riznicu liturgijskog ruha, posuđa, matrikule, misale i evanđelistar iz 11. stoljeća. Prikazan je i ugovor koji je Juraj Dalmatinac potpisao prilikom početka rada na katedrali, kao i zrno koje je oštetilo kupolu katedrale u napadu JNA u rujnu 1991. godine.

Na posljednjem katu bit će smješten restorana, a direktno je u samom centru zaposleno 18 ljudi. U ponedjeljak i utorak ulaz će biti besplatan za sve posjetitelje.

 

Izvor fotgrafija: Šibenska biskupija

  FOTO GALERIJA: Svečano otvoren Interpretacijski centar katedrale sv. Jakova „Civitas Sacra“

  13.05.2019 19:00  

  Ključne riječi:  

 Pogledajte još vijesti:

Izaslanstvo Šibensko-kninske županije odalo počast hrvatskim braniteljima uoči Dana državnosti

Uoči Dana državnosti Republike Hrvatske župan Goran Pauk i njegovi zamjenici, Nikola Blažević, Darija Puljić i Anja Šimpraga, podno Središnjeg križa na gradskom groblju Kvanj položili su vijenac i zapaliti svijeće u spomen na poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu.
prije 9 sata

U Kninu održan javni uvid u Prijedlog Zakona o proglašenju Parka prirode Dinara

Na današnji Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj, u Kninu je održan javni uvid u Prijedlog Zakona o proglašenju Parka prirode Dinara. Prijedlog zakona izradilo je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, a njime će se zaštiti masiv Dinare (Dinara, Troglav i Kamešnica), izvorišni dio i gornji tok rijeke Cetine te krška polja (Hrvatačko, Paško i Vrličko) uz Cetinu u kategoriji parka prirode.
22.05.2020, 15:09

Potpisan ugovor o izgradnji cikloturističkog vidikovca Vrelo Cetine

Župan Goran Pauk, vlasnik građevinskog obrta Spahija gradnja g. Ivan Spahija i g. Lino Jajac, nadzor nad izvođenjem radova, potpisali su danas Ugovor o izgradnji Cikloturističkog vidikovca s odmorištem Vrelo Cetine.
21.05.2020, 12:05