Svečano obilježena 24. obljetnica VRO „Oluja“

06.08.2019, 11:24   /   Ispiši članak

Povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 24. obljetnice VRO „Oluja“ u Kninu je 5. kolovoza održana središnja svečanost na kojoj je prisustvovao župan Goran Pauk sa zamjenicima Darijom Puljić i Nikolom Blaževićem.

Proslava je započela u ranim jutarnjim satima budnicom Orkestra Hrvatske vojske ulicama grada Knina, nakon čega su kod spomenika hrvatske pobjede „Oluja 95“ zajednički vijenac položili dužnosnici RH. 

U sjećanje i zahvalu svim poginulim hrvatskim braniteljima u borbi za slobodu i neovisnost, a povodom 24. obljetnice VRO Oluja, 12 kadeta Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ i 12 policijskih službenika položila su po jednu crvenu ružu na spomenik hrvatske pobjede ”Oluja 95”. U znak zahvalnosti svijeće su na spomenik položila i 24 hrvatska branitelja.

Molitvu za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje u Domovinskom ratu predvodio je vojni ordinarij u RH mons. Jure Bogdan.

Nakon zvonjave crkvenih zvona na kninskoj tvrđavi podignuta je hrvatska zastava kao i prije 24. godine, a sinovi poginulih hrvatskih branitelja Pere Eranović i Krešimir Šimić pročitali su  241. ime poginulih i nestalih pripadnika u VRO Oluja.

Svečanost je nastavljena letačkim programom akro grupe „Krila Oluje“ koja je ove godine obilježila 15. obljetnicu osnutka. Krila Oluje svojim letom iznad Kninske tvrđave izvela su formaciju pod nazivom “missing man” kojim su odali počast preminulom pripadniku Hrvatske vojske, skupniku Josipu Briškom.

Predvođeni svečanim postrojem hrvatskih branitelja i povijesnih postrojbi, Hrvatske vojske i MUP-a, uzvanici uputili su se u mimohodu prema crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta, gdje je služena koncelebrirana misa za Domovinu koju je predvodio zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić.

Svečano obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 24. obljetnice VRO Oluja upotpunjeno je vojno-akrobatskim ceremonijalnim programom Počasno-zaštitne bojne na Trgu dr. Ante Starčevića te izloženim taktičko-tehničkim zborom vojne opreme i naoružanja Hrvatske vojske na ulicama grada Knina. Održan je i mimohod motocikala te starodobnih vojnih vozila, predstavljene su i brojne braniteljske zadruge, a za sve građane i posjetitelje Knina organizirana je podjela vojničkog graha.

Proslava u sjećanje na dane ponosa i slave završila je koncertom Mladena Grdovića, Jasmina Stavrosa i Zlatka Pejakovića i spektakularnim vatrometom.

  FOTO GALERIJA: Svečano obilježena 24. obljetnica VRO „Oluja“

  06.08.2019 11:27  

  Ključne riječi:  

 Pogledajte još vijesti:

Obilježen Dan logoraša, Dan logora Knin i Prva razmjena logoraša u Tepljuhu

U Kninu i Tepljuhu jučer je obilježen Dan logoraša, Dan logora Knin i datum prve razmjene logoraša u Tepljuhu koja se dogodila u noći između 13. i 14. kolovoza 1991. godine. Tom prilikom slobodu su dočekala 54 hrvatska vojnika i policajca.
14.08.2019, 09:56

Župan Pauk i gradonačelnik Burić primili najtrofejnijeg izbornika Ivicu Tucka

Povodom osvajanja brončane medalje na Svjetskom prvenstvu u Gwangjuu u Južnoj Koreji, župan Goran Pauk i gradonačelnik Željko Burić primili su danas izbornika Hrvatske vaterpolske reprezentacije Ivicu Tucka.
07.08.2019, 12:45

U Kninu potpisani ugovori vrijedni 8,5 milijuna kuna

Jučer su u Kninu ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić i jedanaest predstavnika tvrtki potpisali ugovore namijenjene potpori poduzetništvu na kninskom i benkovačkom području za čiju je provedbu osigurano 8,5 milijuna kuna iz europskih fondova.
06.08.2019, 09:54