Stožer civilne zastite ŠKŽ na konferenciji za novinare: Epidemiološka situacija je zadovoljavajuća, ali još nije vrijeme za opuštanje

30.04.2020, 12:09   /   Ispiši članak

Stožer civilne zaštite Šibensko-kninske županije održao je danas konferenciju za novinare na kojoj je javnost upoznata s epidemiološkom situacijom u našoj županiji, kao i s mjerama zaštite koje su i dalje na snazi.

„Na području naše županije danas nema novooboljelih i možemo reći da je epidemiološka situacija zadovoljavajuća. Do danas je na području Šibensko-kninske županije  89 oboljelih osoba, većina kojih je vezana za jedno od dva žarišta: ono na otoku Murteru i u Općoj i veteranskoj bolnici u Kninu. Od ukupnog broja oboljelih imamo 44 oporavljene osobe. Na žalost u šibenskoj bolnici smo imali jedan slučaj sa smrtnim ishodom: riječ je o 91-godišnjem kroničnom bolesnikom s Murtera, a jedna zaražena osoba s područja naše županije, 78-godišnjakinja, preminula je u KBC-u Dubrava.” , kazao je župan Goran Pauk.

Do danas je u Šibensko-kninskoj županiji uzeto 1370 uzoraka. Prosječna starosna dob oboljelih je 57 godina. Među oboljelima je i četvero djece.

„U ovom trenutku možemo kazati da je epidemiološka situacija u našoj županiji zadovoljavajuća. Spriječili smo širenje virusa na opću populaciju što je jako važno. Zdravstveni djelatnici pojačano se testiraju, a oni koji su još pod mjerama liječenja ili samoizolacije s njima su pri kraju. Trudimo se doći do situacije da bolnica može normalno funkcionirati. Želim naglasiti kako se na početku druge faze borbe protiv Covida-19 ne smijemo vratiti na staro ponašanje. Potrebno je i dalje poštivati preporuke Stožera: ne smijemo odmah i istodobno konzumirati sve što nam je dostupno.“, kazala je dr. Ankica Parat Baljkas, voditeljica Odjela epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije.

Odlukom Stožera civilne zaštite RH od ponedjeljka je počela prva faza popuštanja mjera zaštite od  epidemije koronavirusa. Proradile su trgovine (osim trgovačkih centara), te radnje koje se bave uslužnim djelatnostima, osim onih u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima. Građani se ponovo mogu koristiti javnim gradskim prijevozom, uz pridržavanje mjera fizičke udaljenosti i nošenja zaštitnih maski.

„Od ponedjeljka, 4. svibnja počinje druga faza popuštanja mjera zaštite od zaraznih bolesti. Pred nama je produženi vikend i s obzirom na broj upita koji je dobio županijski Stožer, vidimo da se naši građani opuštaju i htjeli bi otići na otoke ili u vikendice, zato naglašavam da je i dalje potreban oprez; neophodno je održavati razmak te imati na umu da je virus i dalje prisutan i da moramo spriječiti njegovo širenje.”, naglasio je župan Goran Pauk.

Načelnik Policijske uprave šibensko-kninske Ivica Kostanić podsjetio je da je još uvijek na snazi zabrana održavanja svih organiziranih događaja te svih okupljanja s više od pet ljudi.

„Policija će u dane produženog vikenda pojačano nadzirati lokacije u blizini Nacionalnog parka Krka, miljevačkog platoa, Roškog slapa, vidikovca uz Visovac, većih plaza, parkova I igrališta. Pojačan nadzor se provodi u  skladu s uputama nacionalnog Stožera civilne zaštite. Jako je važno ograničiti kontakte i mobilnost kao najznačajnije faktore širenja koronavirusa, jer samo na taj način možemo zaštiti sebe i druge.”, zaključio je načelnik PU šibensko-kninske Ivica Kostanić.

  Ključne riječi:  

 Pogledajte još vijesti:

Izaslanstvo Šibensko-kninske županije odalo počast hrvatskim braniteljima uoči Dana državnosti

Uoči Dana državnosti Republike Hrvatske župan Goran Pauk i njegovi zamjenici, Nikola Blažević, Darija Puljić i Anja Šimpraga, podno Središnjeg križa na gradskom groblju Kvanj položili su vijenac i zapaliti svijeće u spomen na poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu.
29.05.2020, 12:29

U Kninu održan javni uvid u Prijedlog Zakona o proglašenju Parka prirode Dinara

Na današnji Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj, u Kninu je održan javni uvid u Prijedlog Zakona o proglašenju Parka prirode Dinara. Prijedlog zakona izradilo je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, a njime će se zaštiti masiv Dinare (Dinara, Troglav i Kamešnica), izvorišni dio i gornji tok rijeke Cetine te krška polja (Hrvatačko, Paško i Vrličko) uz Cetinu u kategoriji parka prirode.
22.05.2020, 15:09

Potpisan ugovor o izgradnji cikloturističkog vidikovca Vrelo Cetine

Župan Goran Pauk, vlasnik građevinskog obrta Spahija gradnja g. Ivan Spahija i g. Lino Jajac, nadzor nad izvođenjem radova, potpisali su danas Ugovor o izgradnji Cikloturističkog vidikovca s odmorištem Vrelo Cetine.
21.05.2020, 12:05