Radni posjet ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesne Bedeković Šibensko-kninskoj županiji

17.10.2019, 16:06   /   Ispiši članak

U okviru službenog posjeta Šibensko-kninskoj županiji ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku izv. prof. dr. sc. Vesna Bedeković danas je u Uredu župana održala radni sastanak sa županom Goranom Paukom i njegovim suradnicima te ravnateljima ustanova socijalne skrbi s područja Šibensko-kninske županije kojima je ministarstvo osnivač.

Tema sastanka bila je važnost i uloga ustanova socijalne skrbi u lokalnoj zajednici te suradnja između jedinica lokalne i regionalne samouprave i ministarstva.  Ministrica je upoznala župana s uvođenjem pet mjera zaštite i poboljšanja sustava socijalne skrbi.  Prva mjera je uvođenje tehničke i fizičke zaštite u centrima za socijalnu skrb u cilju poboljšanja sigurnosnih mjera kako djelatnika tako i korisnika centara. Druga mjera je dobivanja statusa službene osobe za sve socijalne radnike i stručne radnike u sustavu socijalne skrbi.  

Po odredbama novog kaznenog zakona, koji treba stupiti na snagu 1. siječnja 2020. godine,  socijalni radnici i svi stručni radnici u sustavu socijalne skrbi dobivanjem statusa službene osobe postižu da se svaka prijetnja i svaki napad na njih kao službenu osobu tretira kao kazneno djelo i kao takvo se procesuira i sankcionira“, kazala je ministrica Bedeković.

Treća mjera je sustavno  stručnog usavršavanja socijalnih radnika kroz pet modula koji će kroz niz tema ojačati kompetencije radnika i ravnatelja centara za socijalnu skrb. Četvrta mjera tiče se zaštite i sigurnog obavljanja posla na terenu i o njoj se još razgovara. Peta mjera je jačanje međuresorne suradnje na nacionalnoj razini s ciljem promptnog reagiranja.

Razgovaralo se i o prostornim uvjetima centara za socijalnu skrb na području naše županije. Dugogodišnji problem Centra u Šibeniku je taj što radi na četiri lokacije. U tom smislu ministrica je najavila da će održati sastanak s gradonačelnikom Šibenika kako bi pronašli rješenje da se djelatnost Centra stavi na jednu lokaciji. Župan Pauk je izrazio uvjerenje da će se pronaći rješenje kako bi se olakšao rad djelatnicima i korisnicima Centra.

Prije samog sastanka ministrica je sa svojim suradnicima obišla Centar za socijalnu skrb u Kninu i Drnišu, a nakon sastanka i Centar za socijalnu skrb u Šibenik  i Centar za odgoj i usmjereno obrazovanje Šubićevac kako bi se iz prve ruke upoznala sa stanjem u ustanovama.

 

  FOTO GALERIJA: Radni posjet ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesne Bedeković Šibensko-kninskoj županiji

  17.10.2019 16:07  

  Ključne riječi:  

 Pogledajte još vijesti:

Hrvatska zajednica županija i Udruga poslodavaca u zdravstvu o organizaciji primarne zdravstvene zaštite

Na sastanku se raspravljalo o otvorenim pitanjima u provedbi Zakona o zdravstvenoj zaštiti (NN 100/18) te njegovom utjecaju na poslovanje i funkcioniranje domova zdravlja
prije 7 sata

Otvoren Stručni skup ravnatelja osnovnih škola RH

Župan Goran Pauk i pročelnica UO za prosvjetu, znanost, kulturu i šport Diana Ercegović, danas su u Vodicama prisustvovali otvaranju trodnevnog Stručnog skupa ravnatelja osnovnih škola na temu „Rukovođenje i promjene u osnovnoj školi“.
prije 9 sata

Svečano obilježen Dan Općine Tisno i blagdan sv. Martina

Povodom obilježavanja Dana Općine Tisno i blagdana sv. Martina, u petak je u prostorijama Društvenog doma u Tisnom održana Svečana sjednica na kojoj je nazočio zamjenik župana Nikola Blažević.
prije 10 sata