Proračunska transparentnost Šibensko-kninske županije i ove godine ocijenjena čistom peticom

04.07.2018, 12:29   /   Ispiši članak

Institut za javne financije (IJF)koji iz godine u godinu analizira proračunsku transparentnost hrvatskih županija, gradova i općina, predstavio je u ponedjeljak, 2. srpnja rezultate istraživanja proračunske transparentnosti za period od studenog 2017. do ožujka 2018.

Proračunska transparentnost podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu, a mjerena je brojem proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama svih županija, gradova i općina.

Šibensko-kninska županija  je za razinu transparentnosti svog proračuna dobila maksimalnu ocjenu 5, kao i još šest jedinica lokalne samouprave s područja Šibensko-kninske županije. To su Grad Vodice te općine Kistanje, Primošten, Promina, Rogozica i Ružić.

Prosječna ocjena za sve jedinice iznosi 3,52 od mogućih 5. Županije su i ove godine dobile najbolju ocjenu – 4,9, dok su gradovi dobili ocjenu 4, a općine 3,3.

Drago mi je što na temelju rezultata mogu reći da se situacija iz godine u godinu popravlja. Proračunska transparentnost ne podrazumijeva samo uvid u potpune, pravovremene i razumljive informacije o proračunu, već i otvaranje mogućnosti građanima da vlastitim angažmanom utječu na efikasnost prikupljanja javnih sredstava. Građanski angažman u konačnici vodi do povećanja odgovornosti Vlade i vlasti lokalnih jedinica, a samim time i do smanjenja mogućih koruptivnih radnji.  Hrvatska zajednica županija je u transparentnosti napravila korak dalje kreirajući aplikaciju Otvoreni proračun koja građanima nudi jednostavan uvid u trošenje proračunskog novca.“, komentirao je rezultate istraživanja šibensko-kninski župan i predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk.

Istraživanje Instituta je pokazalo da su se prosječno sve vrste lokalnih jedinica u odnosu na prošle godine popravile te objavljuju sve više dokumenata, a jedino se županije u potpunosti pridržavaju zakona, odnosno objavljuju izglasani proračun te godišnje i polugodišnje izvješće.

Mjerena brojem proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama županija, gradova i općina – prosječna proračunska transparentnost se iz godine u godinu popravlja i u četiri se posljednja ciklusa gotovo udvostručila s prosječnih 1,8 na 3,52.

Prema zakonu o pravu na pristup informacijama tijela javne vlasti obvezna su na mrežnim stranicama na lako pretraživ način, između ostaloga objavljivati i godišnje planove, izvješća o radu, financijska izvješća i druge odgovarajuće dokumente koji se odnose na područje njihova rada te podatke o izvoru financiranja, proračun, financijski plan ili drugi odgovarajući dokument kojim se utvrđuju njihovi prihodi i rashodi, kao i podatke i izvješća o izvršenju proračuna, financijskog plana ili drugog odgovarajućeg dokumenta.

 

  Ključne riječi:  

 Pogledajte još vijesti:

Dani hrvatskog pršuta 2019.

Dani hrvatskog pršuta manifestacija je inspirirana bogatom gastronomskom ponudom jadranskih regija Hrvatske. Promovira izvornu i tradicionalnu hranu, povezuje profesionalce, poslovnu zajednicu, educira, te nudi i pokriva najvažnije segmente u prehrambenoj industriji u sektoru proizvodnje pršuta.
prije 1 sat

Otvoreno nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu

23. Nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu u organizaciji Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta održava se u Vodicama do 27. travnja
prije 2 sata

Svečano obilježen Dan Općine Pirovac i blagdan sv. Jurja

U ime Šibensko - kninske županije zamjenik župana Nikola Blažević pozdravio je okupljene.
25.04.2019, 13:27