Proračunska transparentnost Šibensko-kninske županije i ove godine ocijenjena čistom peticom

04.07.2018, 12:29   /   Ispiši članak

Institut za javne financije (IJF)koji iz godine u godinu analizira proračunsku transparentnost hrvatskih županija, gradova i općina, predstavio je u ponedjeljak, 2. srpnja rezultate istraživanja proračunske transparentnosti za period od studenog 2017. do ožujka 2018.

Proračunska transparentnost podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu, a mjerena je brojem proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama svih županija, gradova i općina.

Šibensko-kninska županija  je za razinu transparentnosti svog proračuna dobila maksimalnu ocjenu 5, kao i još šest jedinica lokalne samouprave s područja Šibensko-kninske županije. To su Grad Vodice te općine Kistanje, Primošten, Promina, Rogozica i Ružić.

Prosječna ocjena za sve jedinice iznosi 3,52 od mogućih 5. Županije su i ove godine dobile najbolju ocjenu – 4,9, dok su gradovi dobili ocjenu 4, a općine 3,3.

Drago mi je što na temelju rezultata mogu reći da se situacija iz godine u godinu popravlja. Proračunska transparentnost ne podrazumijeva samo uvid u potpune, pravovremene i razumljive informacije o proračunu, već i otvaranje mogućnosti građanima da vlastitim angažmanom utječu na efikasnost prikupljanja javnih sredstava. Građanski angažman u konačnici vodi do povećanja odgovornosti Vlade i vlasti lokalnih jedinica, a samim time i do smanjenja mogućih koruptivnih radnji.  Hrvatska zajednica županija je u transparentnosti napravila korak dalje kreirajući aplikaciju Otvoreni proračun koja građanima nudi jednostavan uvid u trošenje proračunskog novca.“, komentirao je rezultate istraživanja šibensko-kninski župan i predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk.

Istraživanje Instituta je pokazalo da su se prosječno sve vrste lokalnih jedinica u odnosu na prošle godine popravile te objavljuju sve više dokumenata, a jedino se županije u potpunosti pridržavaju zakona, odnosno objavljuju izglasani proračun te godišnje i polugodišnje izvješće.

Mjerena brojem proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama županija, gradova i općina – prosječna proračunska transparentnost se iz godine u godinu popravlja i u četiri se posljednja ciklusa gotovo udvostručila s prosječnih 1,8 na 3,52.

Prema zakonu o pravu na pristup informacijama tijela javne vlasti obvezna su na mrežnim stranicama na lako pretraživ način, između ostaloga objavljivati i godišnje planove, izvješća o radu, financijska izvješća i druge odgovarajuće dokumente koji se odnose na područje njihova rada te podatke o izvoru financiranja, proračun, financijski plan ili drugi odgovarajući dokument kojim se utvrđuju njihovi prihodi i rashodi, kao i podatke i izvješća o izvršenju proračuna, financijskog plana ili drugog odgovarajućeg dokumenta.

 

  Ključne riječi:  

 Pogledajte još vijesti:

Šibensko-kninska županija domaćin druge sjednice 2. saziva Savjeta Vlade za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Druga sjednica 2. saziva Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske održava se 10. i 11. studenoga u Solarisu.
10.11.2018, 14:29

Goran Pauk u Strasbourgu: „Sudjelovanjem u proračunskim procesima građani imaju mogućnost kreiranja lokalne zajednice kakvu sami žele“

Drugog dana zasjedanja Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe poseban je naglasak stavljen na teme poput sukoba interesa, korupcije, transparentnosti i otvorenosti jedinica lokalne i regionalne samouprave prema građanima.
07.11.2018, 12:25

Započeo europski tjedan vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju na području Šibensko-kninske županije

Danom otvorenih vrata u Industrijsko-obrtničkoj školi Šibenik danas je započelo obilježavanje Europskog tjedna vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju.
07.11.2018, 11:41