Promotivni film o šibenskoj pidoči ili dagnji

20.07.2020, 09:51   /   Ispiši članak

Šibensko-kninska županija kroz svoj projekt Taste Šibenik Knin County želi povećati vidljivost i potaknuti bolju valorizaciju lokalne poljoprivrede, ribarstva i marikulture te osvijestiti važnost njihove održivosti.

Prošli tjedan je na facebook i instagram stranicama  projekta Taste Šibenik-Knin County  predstavljen promotivni video o Šibenskoj pidoči ili dagnji – skromnoj školjci izuzetne nutritivne vrijednosti.  

Pidoča je postala važan marikulturalni proizvod kojeg desetak  školjkara uzgaja na području gdje se rijeka Krka miješa s morem, na potezu od Prukaljanskog jezera do Šibenskog kanala.

Moglo bi se reći da je pidoča „superhrana“ jer niti jedna druga namirnica nema toliko B12 vitamina, selena i mangana. Obiluje  vitaminom C, željezom, jodom, omega-3 masnim kiselinama, visokovrijednim bjelančevinama i proteinima a sadrži malo kalorija.

Kvaliteta mora u kojem se uzgajaju pidoče konstantno se provjerava i potvrđuje  „A zonu“ čistoće ali  županija ide i korak dalje. Upravo ovih dana predan je projekt za povlačenje EU sredstva za gradnju Purifikacijskog centra u sklopu Centra za razvoj marikulture čija svrha je uspostavljenje održivog načina gospodarenja u akvakulturi.

Unaprjeđenje i poboljšanje kvalitete marikulturalnih proizvoda kao i potpora profesionalnim uzgajivačima školjaša i ribe u plasmanu i konkurentnosti u Hrvatskoj i inozemstvu trebala bi se povoljno odraziti na opći razvoj i konkurentnost gospodarstva u Šibensko-kninskoj županiji.

Video možete pogledati OVDJE

 

  Ključne riječi:  

 Pogledajte još vijesti:

Ukrajinski veleposlanik Vasilj Kirilić u posjeti Šibensko-kninskoj županiji i gradu Šibeniku

NJ.E. Vasilja Kirilića, izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika Ukrajine u Republici Hrvatskoj primili su danas u Šibeniku župan Goran Pauk i gradonačelnik Šibenika Željko Burić.
06.08.2020, 15:16

Uz 25. obljetnicu VRO „Oluja“ odana počast hrvatskim braniteljima

U povodu obilježavanja 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja župan Goran Pauk i njegovi zamjenici Nikola Blažević i Darija Puljić položili su vijence i zapalili svijeće kod Središnjeg križa na gradskom groblju Kvanj te položili cvijeće i zapalili svijeću kod Spomen obilježja smrtno stradalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata na Baldekinu.
04.08.2020, 10:35

Župan Pauk primio maturante koji su se svojom izvrsnošću pozicionirali na prvih pet mjesta na listi Državne mature u Republici Hrvatskoj

Sad već bivši maturanti Gimnazije Antuna Vrančića Šibenik: Marko Miljković, Marija Vuletić, Adrian Jablan, Franka Sunjka i Magdalena Zrnić te maturant Opće gimnazije Lovre Montija Knin Dioklecijan Jakovčević Brečić pozicionirali su se na prvih pet mjesta na listi državne mature u Republici Hrvatskoj. Tim povodom primio ih je župan Goran Pauk u svom uredu kako bi im često na iznimnim rezultatima.
03.08.2020, 13:06