Projekt Taste Šibenik-Knin County u Zagrebu predstavio mirise i okuse županije

22.11.2019, 13:50   /   Ispiši članak

Župan Goran Pauk je u četvrtak, 22. studenog 2019. godine u Zagrebu kroz projekt Taste Šibenik-Knin County pred okupljenim sommelierima, vinskim novinarima, ugostiteljima i distributerima, te uzvanicima pokazao zašto je upravo naša županija jedna od eno-gastronomskih najzanimljivijih hrvatskih područja.

„Naši proizvođači uspješno čuvaju tradiciju radeći vrhunske proizvode ali znamo da im treba vjetar u leđa, treba im pomoć u komunikaciji i promoviranju. Upravo je to okosnica projekta Taste Šibenik-Knin County, podrška proizvodnji i ruralnom razvoju županije. Našim proizvođačima odlučili smo pomoći u predstavljanju njihovih proizvoda te posljednjih 15  mjeseci zajedno s njima, aktivno radimo na predstavljanjima poput ovog, gdje profesionalnu publiku, novinare, sommeliere, ugostitelje upoznajemo s posebnostima našeg kraja.“-kazao je župan Goran Pauk.

Ono što je malim gospodarstvima županije potrebno jest pomoć  u komunikaciji i promociji blagodati prirode i njegovanja tradicije ovog kraja, njegovih vina, maslina, pršuta, riba i drugih ruralnih proizvoda. S tim je ciljem projekt Taste Šibenik-Knin County započeo 2018. godine uz predstavljanje vinara i autohtonih vinskih sorta županije. Izniman uspjeh ostvarili su promotivni video materijali o babiću i debitu, dvjema neprepoznatljivijim sortama županije. Video uratke pogledalo je gotovo 300.000 ljudi na Facebooku i Instagramu, a uz digitalne kanale, u sklopu projekta održano je i nekoliko susreta vinara i lokalnih ugostiteljskih objekata u cilju jačanja eno-gastronomskog identiteta županije.

Bogatstvo autohtonih sorti

Maraština ovih krajeva od davnina se smatrala ljekovitom. Kupovala se čak u ljekarnama, a danas predstavlja sortu od koje se rade ozbiljnija, odležana vina koja se strukturom i bogatstvom lako uparuju s bogatijim jelima. Uz nju, u županiji se najviše sadi sorta debit, pogodna za proizvodnju osvježavajućeg i lepršavog dalmatinskog bijelog vina koje sjajno ide uz školjke, morska i laganija jela. Od prošlih vremena, kada se njime mogao platiti dug, do blistave sadašnjosti u kojoj je ova autohtona sorta okrunjena svojom prvom brončanom Decanterovom medaljom.

Šibensko-kninska županija prepuna je raznovrsnih endema, pravih rariteta u vinskom smislu, pa ćete samo u njoj pronaći sorte babić i lasina. Babić, kao jedan od kandidata za crno vino Dalmacije s najviše potencijala, ove se godine vratio s Decanterovog natjecanja s prvom do sada osvojenom medaljom, i to onom srebrnom. Njemu uz bok stoji lasina, koja slovi za dalmatinski crni pinot. Potpuno neočekivano crno vino, nježnije boje, i isto takvih delikatnih aroma crvenog voća.

Drniš, kraj koji oblikuju vjetrovi, čuven je po drniškom pršutu, deliciji koja svoju specifičnost duguje upravo mikroklimatskim uvjetima. Oni su ključni i za drniški merlot, internacionalnu sortu koja se ovdje udomaćila i iznjedrila vrhunska vina, odlikovana Decanterovim medaljama – stoga danas s pravom spominjemo drniški merlot, vinsko bogatstvo tog kraja.

Kušanje različitih stilova na zagrebačkom predstavljanju vinske karte ovog podneblja vodio je višestruki sommelierski prvak Hrvatske te Decanterov sudac, Siniša Lasan, a selekcijom vina autohtonih i internacionalnih sorti predstavilo se 13 šibensko-kninskih vinarija: Ante Sladić Vino,Baraka,Gracin,Vizzulin,Etno Skelin,Livaić,Vina Sladić,Prgin Vino,Vina Slamić, Testament, Birin, Vino Tošić i Rak.

Na ovom eno-gastronomskom događanju predstavili su se i predsjednik Udruge proizvođača drniškog pršuta Stipe Pletikosa te STONE, obrt za ekološku proizvodnju sira , a uz vina  posluživali su se isključivo tradicionalni zalogaji. Uz čuveni skradinski rižot i tortu mogle su se kušati i ne tako poznate i teško dobavljive šibenske luganige. Ono što ove kobasice čini posebnima tradicionalna je, tajna receptura bogata začinima, a moguće ih je kušati samo u ovo predbožićno vrijeme, kada ulice grada ispuni bogati i zamamni miris svečanosti i obilja.

  FOTO GALERIJA: Projekt Taste Šibenik-Knin County u Zagrebu predstavio mirise i okuse županije

  22.11.2019 13:52  

  Ključne riječi:   Taste Šibenik-Knin County / Vinari Šibensko-kninske županije / Goran Pauk

 Pogledajte još vijesti:

U Kninu održan javni uvid u Prijedlog Zakona o proglašenju Parka prirode Dinara

Na današnji Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj, u Kninu je održan javni uvid u Prijedlog Zakona o proglašenju Parka prirode Dinara. Prijedlog zakona izradilo je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, a njime će se zaštiti masiv Dinare (Dinara, Troglav i Kamešnica), izvorišni dio i gornji tok rijeke Cetine te krška polja (Hrvatačko, Paško i Vrličko) uz Cetinu u kategoriji parka prirode.
22.05.2020, 15:09

Potpisan ugovor o izgradnji cikloturističkog vidikovca Vrelo Cetine

Župan Goran Pauk, vlasnik građevinskog obrta Spahija gradnja g. Ivan Spahija i g. Lino Jajac, nadzor nad izvođenjem radova, potpisali su danas Ugovor o izgradnji Cikloturističkog vidikovca s odmorištem Vrelo Cetine.
21.05.2020, 12:05

Društvu Crvenog križa Šibensko-kninske županije uručena vrijedna donacija

Predstavnici Turske agencije za suradnju i koordinaciju TIKA, isporučili su danas 200 humanitarnih paketa Društvu Crvenog križa Šibensko-kninske županije. Donacija je namijenjena potrebitim građanima naše županije pogođenih krizom prouzročenom koronavirusom. Ukupna vrijednost paketa koji sadrži živežne namirnice iznosi cca. 350 kuna.
19.05.2020, 16:03