Produljen Ugovor o koncesiji za izgradnju distribucijskog sustava i distribuciju plina na dijelu Šibensko-kninske županije

15.04.2019, 15:16   /   Ispiši članak

Potpisanim aneksom ugovora produžava se koncesija tvrtki EVN Croatia Plin d.o.o. na pedeset godina.

Aneks Ugovora o koncesiji za izgradnju distribucijskog sustava i distribuciju plina na dijelu Šibensko-kninske županije, potpisali su župan Goran Pauk i direktori tvrtke EVN Croatia Plin d.o.o. Peter Zaruba i Vlado Mandić.

Danas potpisanim aneksom ugovora produžava se koncesija tvrtki EVN Croatia Plin d.o.o. na pedeset godina. Riječ je o koncesiji za izgradnju distribucijskog sustava i distribuciju plina na dijelu Šibensko-kninske županije i to gradove Šibenik (naselja Šibenik, Brodarica, industrijska zona Podi i turističko naselje Solaris), Drniš (naselje Drniš i pripadajuća industrijska zona), Knin (naselje Knin) i Vodice (naselja Vodice i Srima) te općine Bilice, Tribunj (naselje Tribunj), Pirovac (naselje Pirovac i pripadajuća industrijska zona), Tisno (naselja Tisno, Jezera i Betina) i Murter-Kornati (naselje Murter).

„Važnost opskrbe prirodnim plinom, kvalitetnim i ekološki prihvatljivim energentom koji znatno utječe na smanjenje emisije CO2, i omogućuje dodatan zamah razvoju gospodarstva, prepoznali i neki od značajnijih gospodarski subjekata na području Šibensko-kninske županije. Neki od njih, kao što su Impol- TLM, KNAUF, Aluflexpack  Drniš i turističko naselje Solaris, već su se priključili na mrežu“, kazao je župan Goran Pauk.

Šibensko-kninska županija i društvo EVN AG sklopili su tridesetogodišnji koncesijski ugovor za distribuciju zemnog plina u svibnju 2010. godine. U siječnju 2011. godine potpisan je Ugovor o prijenosu Ugovora o koncesiji između Šibensko-kninske županije, EVN AG i EVN Croatia plin d.o.o. Temeljem Ugovora, do sad je izrađen 32,5 km distributivne mreže s pripadajućim postrojenjima na područjima gradova Šibenika, Drniša i Knina. Radovi su započeti potkraj 2013., a prvi korisnici su priključeni potkraj 2014.

Šibensko-kninska županija je od društva EVN Croatia Plin d.o.o. zaprimila Zahtjev za produljenje razdoblja trajanja koncesije od dvadeset godina. Temeljem Odluke Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) o davanju suglasnosti za produljenje razdoblja na koje je dana koncesija energetskom subjektu EVN Croatia Plin d.o.o. za izgradnju plinskog distribucijskog sustava i distribuciju plina Županijska skupština Šibensko – kninske županije ovlastila je župana Gorana Pauka da s EVN Croatia Plin d.o.o. zaključi VI. Aneks Ugovora o koncesiji za izgradnju distribucijskog sustava i distribuciju plina na dijelu Šibensko-kninske županije, a čime se razdoblje trajanja koncesije produžuje za dvadeset godina.

„Šibensko-kninska županija, Grad Šibenik i EVN primjer su suradnje partnera s vizijom dovođenja jeftinijeg i čišćeg izvora energije, pozitivno usmjerenih na osiguranje koristi za što veći broj potrošača. Sretno se poklopio i razvojni bum kroz koji u posljednjih desetak godina prolazi Šibensko-kninska županija. Posebno mi je drago što je dolazak plina potaknuo revitalizaciju industrijske proizvodnje u Šibensko-kninskoj županiji. To pokazuje primjer tvornice Impol TLM koja je u startu računala s plinom, a danas u njemu ima pouzdanog partnera u širenju proizvodnje i razvojnim ambicijama. Plin svoju vrijednost pokazuje i u razvoju održivog turizma, bilo smanjivanjem troška i štetnih emisija, bilo otvaranjem mogućnosti za komforni prijem turista tijekom cijele godine. Novi vremenski okvir trajanja koncesije omogućit će nam da nastavimo s aktivnostima usmjerenima na dizanje kvalitete života lokalne zajednice. Plin u Dalmaciji svakome daje mogućnost izbora u potrazi za sigurnom, cjenovno pristupačnom i komfornom alternativom“, kazao je Vlado Mandić, direktor EVN Croatia.

  FOTO GALERIJA: Produljen Ugovor o koncesiji za izgradnju distribucijskog sustava i distribuciju plina na dijelu Šibensko-kninske županije

  15.04.2019 15:25  

  Ključne riječi:  

 Pogledajte još vijesti:

Župan Goran Pauk sudjelovao na sjednicama povjerenstava Europskog odbora regija

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk boravio je 10. i 11. srpnja u Bruxellesu na sastanku Povjerenstva za politiku teritorijalne kohezije i proračun EU-a (COTER), te Povjerenstva za socijalnu politiku, obrazovanje, zapošljavanje, istraživanje i kulturu (SEDEC), koji se održao u organizaciji Europskog odbora regija
12.07.2019, 14:24

Osnovana Udruga Nikola Tesla Network – Mreža Nikola Tesla

Nakon potpisivanja Povelje o suradnji Nikola Tesla Network – Mreža Nikola Tesla, jučer je u Skradinu osnovana istoimena udruga čiji je cilj promicanje i zaštita digniteta imena i djela Nikole Tesle u Hrvatskoj i svijetu.
12.07.2019, 08:57

U Smiljanu potpisana Povelja o suradnji Nikola Tesla Network – Mreža Nikola Tesla

U sklopu trodnevne manifestacije povodom proslave 163. obljetnice rođenja velikog znanstvenika, jučer je u Memorijalnom centru Nikole Tesle u Smiljanu potpisana Povelja o suradnji Nikola Tesla Network – Mreža Nikola Tesla, čime je napravljen još jedan korak za formiranje prve europske kulturne rute s polazištem iz Hrvatske inspirirane ovim velikanom. Ispred Šibensko – kninske županije, koja je od početka podržala projekt, povelju je potpisala zamjenica šibensko – kninskog župana Darija Puljić.
10.07.2019, 09:14