Predstavljena monografija „Šibenska gimnazija 1909.–2019.“

01.10.2019, 13:52   /   Ispiši članak

Jučer je u Interpretacijskom centru šibenske katedrale ‘Civitas Sacra’, predstavljena monografija ‘Šibenska gimnazija 1909.-2019.’.

Uz brojne uzvanike i goste, sadašnje i bivše učenike i profesore, svečanom predstavljanju monografije nazočio je i župan Goran Pauk sa suradnicima, zamjenik gradonačelnika grada Šibenika Danijel Mileta, biskup mons. Tomislav Rogić i biskup u miru mons. Ante Ivas.

„Županija kao osnivač sa zadovoljstvom gleda na sva postignuća kako profesora tako i učenika Gimnazije kao i na brojne poznate intelektualne uglednike, umjetnike i sportaše koji su svojim radom i stvaralaštvom obogatili i oplemenili javni život Šibenika, čitave Republike Hrvatske“- kazao je župan Goran Pauk, te dodao kako je u ovoj monografiji objedinjena bogata prošlost Šibenske gimnazije, dok u isto vrijeme njezini hodnici čekaju nove generacije gimnazijalaca koji će kao i njihovi prethodnici krenuti putem uspjeha o kojima ćemo imati prilike čitati u monografijama koje tek čekaju da budu objavljene.

Gimnazija Antuna Vrančića kroz svoju bogatu, 110 godina staru povijest, bila je i ostala jedan od temeljnih šibenskih stupova obrazovanja i rasadnik znanja. Iz njenih klupa neprekidno su bez obzira na ratove, uspone i padove država, politička previranja i pedagoške eksperimente, izlazili vrsni đaci od kojih su mnogi postigli zavidne uspjehe i karijere. Ne čudi stoga što ova odgojno – obrazovna ustanova ima istaknuto mjesto u javnom životu Šibenika i Hrvatske dok prestižni status i danas revno čuvaju cijenjeni profesori i uspješni učenici što dokazuju brojne nagrade i priznanja kroz koje je očuvana tradicija izvrsnosti.

Monografija čiji su autori Jasminka Paić i Draženka Požar-Perković, a glavni urednik bivši ravnatelj Gimnazije Antuna Vrančića Josip Paić podijeljena je na dva dijela. Tiskana je u nakladi od 500 primjeraka, a govori o jednom važnom dijelu povijesti Šibenika.

  FOTO GALERIJA: Predstavljena monografija „Šibenska gimnazija 1909.–2019.“

  01.10.2019 13:53  

  Ključne riječi:  

 Pogledajte još vijesti:

Učenici su odabrali svojeg predsjednika/cu: Pogledajte kako su glasali mladi

U jeku predsjedničkih izbora otvorila su se brojna pitanja o samoj demokratskoj proceduri izbora predsjednika države – kako su kandidati predstavili svoje programe, jesu li skupili dovoljno potpisa, kako komuniciraju sa svojim biračima te koliko će građana uopće izaći na izbore. Kroz sva ova pitanja prolaze i učenici hrvatskih škola svake godine kada biraju predsjednika razreda ili predstavnika u vijeće učenika. Njihovi izbori su građanski odgoj u praksi, a kakva je demokracija u razredima diljem Hrvatske provjerio je u prosincu portal srednja.hr kroz anketno istraživanje sa 301 školom u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija.
07.01.2020, 11:56

Župan posjetio prvorođenu bebu u Šibensko-kninskoj županiji

Župan Goran Pauk, u društvu zamjenice Anje Šimpraga, gradonačelnika Grada Knina Marka Jelića te njegovog zamjenika Željka Džepine, posjetio je danas prvorođenu bebu u Šibensko-kninskoj županiji, malenog Luku Jurića Šimunovića i njegovu majku Jelenu.
02.01.2020, 13:51

Ministar uprave Ivan Malenica obišao djelatnike Šibensko-kninske županije

U povodu preuzimanja poslova Ureda državne uprave, Ministar uprave Ivan Malenica, u društvu šibensko-kninskog župana Gorana Pauka i bivše predstojnice Ureda državne uprave u Šibensko-kninskoj županiji Edite Grubišić, obišao je danas zaposlenike dojučerašnjeg Ureda državne uprave koji su od Nove godine djelatnici Šibensko-kninske županije.
02.01.2020, 11:56