Predstavljena monografija „Šibenska gimnazija 1909.–2019.“

01.10.2019, 13:52   /   Ispiši članak

Jučer je u Interpretacijskom centru šibenske katedrale ‘Civitas Sacra’, predstavljena monografija ‘Šibenska gimnazija 1909.-2019.’.

Uz brojne uzvanike i goste, sadašnje i bivše učenike i profesore, svečanom predstavljanju monografije nazočio je i župan Goran Pauk sa suradnicima, zamjenik gradonačelnika grada Šibenika Danijel Mileta, biskup mons. Tomislav Rogić i biskup u miru mons. Ante Ivas.

„Županija kao osnivač sa zadovoljstvom gleda na sva postignuća kako profesora tako i učenika Gimnazije kao i na brojne poznate intelektualne uglednike, umjetnike i sportaše koji su svojim radom i stvaralaštvom obogatili i oplemenili javni život Šibenika, čitave Republike Hrvatske“- kazao je župan Goran Pauk, te dodao kako je u ovoj monografiji objedinjena bogata prošlost Šibenske gimnazije, dok u isto vrijeme njezini hodnici čekaju nove generacije gimnazijalaca koji će kao i njihovi prethodnici krenuti putem uspjeha o kojima ćemo imati prilike čitati u monografijama koje tek čekaju da budu objavljene.

Gimnazija Antuna Vrančića kroz svoju bogatu, 110 godina staru povijest, bila je i ostala jedan od temeljnih šibenskih stupova obrazovanja i rasadnik znanja. Iz njenih klupa neprekidno su bez obzira na ratove, uspone i padove država, politička previranja i pedagoške eksperimente, izlazili vrsni đaci od kojih su mnogi postigli zavidne uspjehe i karijere. Ne čudi stoga što ova odgojno – obrazovna ustanova ima istaknuto mjesto u javnom životu Šibenika i Hrvatske dok prestižni status i danas revno čuvaju cijenjeni profesori i uspješni učenici što dokazuju brojne nagrade i priznanja kroz koje je očuvana tradicija izvrsnosti.

Monografija čiji su autori Jasminka Paić i Draženka Požar-Perković, a glavni urednik bivši ravnatelj Gimnazije Antuna Vrančića Josip Paić podijeljena je na dva dijela. Tiskana je u nakladi od 500 primjeraka, a govori o jednom važnom dijelu povijesti Šibenika.

  FOTO GALERIJA: Predstavljena monografija „Šibenska gimnazija 1909.–2019.“

  01.10.2019 13:53  

  Ključne riječi:  

 Pogledajte još vijesti:

U Kninu otvoreno reciklažno dvorište

Danas je gradonačelnik Knina, Marko Jelić otvorio reciklažno dvorište vrijedno cca 2,8 milijuna kuna, sufinancirano bespovratnim sredstvima iz Kohezijskog fonda Europske unije. Otvorenju reciklažnog dvorišta nazočio je župan Goran Pauk sa svojim suradnicima.
prije 13 sata

U Kninu održan radni sastanak na temu stambenog zbrinjavanja na potpomognutim područjima

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar održao je danas u Kninu radni sastanak na temu stambenog zbrinjavanja na potpomognutim područjima Šibensko-kninske županije.
18.10.2019, 16:36

Kroz Erasmus+ projekt splitski učenici obrađivat će tvrđavu sv. Nikole i katedralu sv. Jakova

Zamjenik župana Nikola Blažević jučer je u Muzeju grada Šibenika pozdravio učenike i nastavnike Graditeljsko geodetske tehničke škole iz Splita koji su u sklopu Erasmus+ projekta posjetili Šibenik.
18.10.2019, 09:02