Predstavljena inicijativa o osnivanju mreže žena dužnosnica u lokalnoj samoupravi

08.03.2019, 18:14   /   Ispiši članak

Konferenciju „Žene u politici – predvodnice promjena“ na Međunarodni dan žena organizirali su Grad Zagreb, veleposlanstvo Kanade i veleposlanstvo Kraljevine Norveške.

Cilj je konferencije osnivanje neformalne nacionalne mreže žena dužnosnica u lokalnoj samoupravi.

Na inicijativu veleposlanika Kanade, Nj.E. Daniela Maksymiuka, veleposlanice Kraljevine Norveške, Nj.E. Astrid Versto i zamjenice gradonačelnika Zagreba dr.sc. Jelene Pavičić Vukičević izrađena je Deklaracija koja je temelj osnivanja neformalne Nacionalne mreže žena dužnosnica u lokalnoj samoupravi. Ciljevi Deklaracije uključuju osnaživanje i aktivno povezivanje žena u politici na županijskoj, gradskoj i lokalnoj razini, razmjenu iskustava, dodatne edukacije, jačanje i promoviranje vrijednosti žena u javnosti te korištenje platforme kao izvora informacija o mogućnostima bavljenja politikom u njihovim sredinama.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk podržao je stvaranje Mreže: „Žene u politici doista trebaju biti predvodnice promjena i drago mi je da razgovaramo upravo o tome. Vjerujem da ćemo na temelju primjera dobre prakse iz Kanade i Norveške naučiti nešto novo i poticajno za žene u našim općinama, gradovima i županijama.“

Ideja o povezivanju žena dužnosnica proizašla je iz malih postotaka žena na dužnosničkim funkcijama i neispunjenih kvota diljem Hrvatske, Europe, ali i ostatka svijeta. „Bez obzira na statistiku koja govori da u Hrvatskoj imamo samo 17.9% žena u redovima gradonačelnica i načelnica, moram istaknuti da se postotak žena na posljednjim lokalnim izborima povećao u odnosu na prijašnje. I sam imam dvije zamjenice bez čijeg bi doprinosa bilo puno teže obnašati funkciju župana“, istaknuo je Pauk.

Primjer žene liderice gradonačenica je norveškog Harstada Marianne Bremnes, koja je održala predavanje u sklopu konferencije. U osam godina mandata gubitak u gradskom proračunu od 50 milijuna NOK pretvorila je u dobit od 52 milijuna NOK. Predstavljala je Harstad u brojnim nacionalnim i međunarodnim forumima te posjeduje široku mrežu kontakata u naftnoj industriji, norveškim obrambenim snagama i ribarstvu.

Podsjetimo, Hrvatska zajednica županija pokrenula je prije dvije godine inicijativu za okupljanje žena u lokalnoj i regionalnoj politici kako bi dužnosnice dobile priliku za umrežavanje i razmjenu iskustava. Ovakve platforme temelj su promjena po pitanju ravnopravnog položaja i aktivacije žena, a te promjene moraju doći upravo iz prve razine vlasti – a to su jedinice lokalne i regionalne samouprave.

  FOTO GALERIJA: Predstavljena inicijativa o osnivanju mreže žena dužnosnica u lokalnoj samoupravi

  08.03.2019 18:15  

  Ključne riječi:  

 Pogledajte još vijesti:

„Policajac prijatelj pomagač“ – učenici Osnovne škole Jurja Šižgorića educirali se o prometnim pravilima

Policijska uprava provodi akciju kojom se djeca na edukativan način upoznaju s prometnim pravilima i ulogom policajaca.
22.03.2019, 15:03

U okviru projekta HERCULTOUR održana godišnja skupština međunarodne udruge HERA

Domaćin skupštine bila je Šibensko - kninska županija
21.03.2019, 08:56

Novo trajektno pristanište za Kaprijane od idućeg ljeta

Preko 85 posto projekta financirano sredstvima EU
20.03.2019, 15:16