Predstavljen projekt „Turistička valorizacija tvrđave sv. Nikole u kanalu sv. Ante“

05.12.2017, 17:02   /   Ispiši članak

O važnosti samog projekta i tvrđavi sv. Nikole kao UNESCO spomeniku govorio je župan Goran Pauk, a projekt je detaljno predstavila ravnateljica Javne ustanove Priroda Šibensko-kninske županije Anita Babačić Ajduk.

Nakon potpisivanja Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Turistička valorizacija tvrđave sv. Nikole u kanalu sv. Ante“ u listopadu, Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije danas je u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića  zajedno sa projektnim partnerima Šibensko-kninskom županijom i Javnom ustanovom Razvojna agencija Šibensko-kninske županije održala početnu konferenciju navedenog projekta.

„Od početka smo vjerovali u ovaj projekt i ulagali, financirali/sufinancirali sve potrebne korake i predradnje, što se na kraju i pokazalo kao iznimno dobro ulaganje potvrđeno u srpnju ove godine uvrštenjem tvrđave sv. Nikole na Popis svjetske baštine UNESCO-a kao kulturno dobro „Obrambeni sustavi Republike Venecije u razdoblju od 16. do 17. stoljeća“, rekao župan Goran Pauk te istaknu kako je do sada  Šibensko – kninska županija financirala izradu dokumentacije za revitalizaciju i sanaciju tvrđave sv. Nikole u iznosu od pola milijuna kuna i pripremne radove u iznosu od 1.5 milijuna kuna.

Riječ je o projektu ukupne vrijednosti 2,605.814,42 kn sufinanciranom od strane Europske unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj (2,058.332,79 kn, 78,99%) dok je ostatak u iznosu od 547.481,63 kn (21,01%) sufinanciran iz proračuna Šibensko – kninske županije.

Sredstva će biti utrošena na izradu projektne dokumentacije neophodne za rekonstrukciju i sanaciju Tvrđave, uređenje unutrašnjosti te pristupne infrastrukture do tvrđave. Kako bi se tvrđava stavila u funkciju posjećivanja bit će izrađen detaljan Plana upravljanja te komunikacijski plan.

Ravnateljica JU Priroda Šibensko –kninske županije, mr.sc.Anita Babačić Ajduk naglasila je važnost koncepta razvoja projekta Turistička valorizacija Kanala sv. Ante koji će sačuvati kulturno dobro bez većih intervencija. Kroz EU projekt će se financirati osim rekonstrukcije i sanacije projekt uređenja interijera, svjetlotehnike i plan upravljanja.  Smještaj svih popratnih sadržaja biti će u bafer zaštitnoj zoni tj. u kanalu sv. Ante.

Valorizacijom tvrđave će se stvoriti iznimna kulturna atrakcija na prostoru grada Šibenika kroz obnovu i kreiranje jedinstvenih posjetiteljskih sadržaja što će poboljšati turističku prepoznatljivost destinacije. Izrađena projektna dokumentacija financirana sredstvima EU otvara mogućnost, ali i obvezu sanacije tvrđave sv. Nikole i stavljanje u potpunu funkciju.

 

 

 

  FOTO GALERIJA: Predstavljen projekt „Turistička valorizacija tvrđave sv. Nikole u kanalu sv. Ante“

  05.12.2017 17:04  

  Ključne riječi:  

 Pogledajte još vijesti:

Pobjednici foto natječaja „Volim svoju županiju“ nagrađeni u Šibeniku

Treće izdanje foto natječaja „Volim svoju županiju“ u organizaciji Hrvatske zajednice s 2835 prijavljenih fotografija izazvalo je najveći interes dosad.
24.05.2018, 12:27

Šibensko-kninskoj županiji dodijeljeno više od 50 milijuna kuna za financiranje tri projekta zaštite prirodnih vrijednosti

Danas su u Drnišu potpisani ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte unutar Poziva na dostavu projektnih prijedloga Promicanje održivog razvoja prirodne baštine u okviru Operativnog programa“Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“
22.05.2018, 15:13

Dogus Grupa i INA šibenskoj bolnici donirali 200.000,00 kuna za kupnju dječjeg gastroskopa

Predsjednik Uprave INA-e Zoltán Áldott i glavni izvršni direktor tvrtke D-Marin Burak Baykan uručili su danas ravnateljici Opće bolnice Šibensko-kninske županije, dr. Sanji Jakelić donaciju u iznosu od 200.000,00 kuna. Taj će iznos biti utrošen za kupnju gastroskopa za potrebe odjela pedijatrije.
22.05.2018, 14:05