Predstavljen Zbornik radova Faust Vrančić i njegovo doba

20.11.2018, 14:56   /   Ispiši članak

Župan Pauk pozdravio je okupljene na predstavljanju Zbornika među kojima je bio i šibenski biskup Tomislav Rogić

U Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ u Šibeniku danas je predstavljen Zbornik radova sa Međunarodnog znanstvenog skupa Faust Vrančić i njegovo doba. Riječ je o zborniku radova s Međunarodnog znanstvenog skupa "Faust Vrančić i njegovo doba", održanog u Vodicama i Šibeniku u rujnu 2015. u povodu 400. obljetnice objavljivanja Novih strojeva Fausta Vrančića. Njegovo održavanje uz Šibensku biskupiju i Grad Šibenik financijski je podržala Šibensko-kninska županija.

Pored župana Gorana Pauka, pozdravnim riječima okupljenima na predstavljanju Zbornika među kojima je bio i šibenski biskup Tomislav Rogić, obratili su se Vilijam Lakić, ravnatelj Knjižnice i Ivana Skočić, ravnateljica Memorijalnog centra „Faust Vrančić“.

„Objavljivanjem Zbornika radova omogućeno je da Faust Vrančić svojim sugrađanima dade uvid u svoje bogato stvaralaštvo ali i da rezultate svoga rada i djelovanja ostavi u trajno nasljedstvo generacijama koje se tek trebaju upoznati sa brojnim dostignućima ovog iznimnog znanstvenika i inovatora“,  kazao je župan Pauk te naglasio da Županija sa zadovoljstvom podržava projekte koji promoviraju Faustov život, lik i djelo.

Zbornik radova predstavila je dr. sc. Marijana Borić, znanstvena suradnica na Odsjeku za povijest prirodnih i matematičkih znanosti Zavoda za povijest i filozofiju HAZU, kojoj je zbog iznimnog doprinosa u istraživanju i afirmaciji života i djela Fausta Vrančića ove godine Šibensko – kninska županija dodijelila priznanje Grb Šibensko – kninske županije.

Radovi su rezultat poslanja u namjeri da se predstavi izniman značaj Vrančića za hrvatsku kulturnu baštinu dajući uvid u njegov  filozofski, lingvistički i hagiografski rad, kao i o intelektualnoj i kulturnoj povijesti doba u kojem je živio. Radovi u zborniku povezani su u tematske cjeline, poštujući raznolikost Vrančićeva bogatog opusa. U zborniku se nalazi dvanaest radova petnaest autora iz različitih područja. Obrađeni su Vrančićevi izumi iz Machinae novae, i predstavljeni kroz prizmu moderne 3 D tehnologije. Jezikoslovna skupina radova se bavi petojezičnim rječnikom. Treća skupina radova se bavi dosada malo istraženim Vrančićevim filozofskim radom, te njegovim izdanjima Logica nova i Etica Christiana. Tu su i radovi koji iz mikroperspektive prikazuju kulturne i duhovne prilike šibenskog zavičaja potkraj 16. stoljeća.  Zatim tu su radovi koji prezentiraju fond obitelji Draganić-Vrančić u Državnom arhivu u Zadru i nepoznati dosad neistraženi arhivski dokumenti o životu i radu Fausta s posebnim osvrtom na Vrančićevo traženje patenata za svoje izume. Zbornik završava radom koji poziva na nova znanstvena istraživanja koja omogućava upravo  vrijedna arhivska građa obitelji Draganić-Vrančić nastale u vremenskom rasponu između 1484. i 1921. godine.

Zbornik je objavljen u nakladi Memorijalnog centra "Faust Vrančić", a njegovo tiskanje uz Ministarstvo znanosti i obrazovanja potpomogla je i Šibensko-kninska županija.

Tijekom predstavljanja uručene su zahvalnice svima koji su doprinijeli organizaciji i financiranju Međunarodnog znanstvenog skupa i objavljivanju Zbornika.

  FOTO GALERIJA: Predstavljen Zbornik radova Faust Vrančić i njegovo doba

  20.11.2018 15:05  

  Ključne riječi:  

 Pogledajte još vijesti:

Okupljanje žena aktivnih u lokalnoj i regionalnoj politici u Šibeniku

Edukacija za žene u lokalnoj i regionalnoj politici u Šibeniku nastavak je inicijative Hrvatske zajednice županije pokrenute početkom 2017. godine.
prije 6 sata

Otpočeo projekt PEPSEA

Početna konferencija projekta PEPSEA – Protecting the Enclosed Parts of the Sea in Adriatic from Pollution održana je u srijedu 22. svibnja 2019. godine u prostoru Code Hub-a Zadar. Organizator konferencije bila je Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA koja je ujedno i vodeći partner na projektu.
prije 9 sata

Međuresorna vježba „SIGURNOST 19“ održana u splitskim Divuljama

Župan Goran Pauk jučer je u Divuljama nazočio Međuresornoj vježbi „SIGURNOST 19“ koja je na najbolji način prikazala snagu, spremnost i koordiniranost vatrogasnih, vojnih i policijskih snaga te njihove tehnike u provedbi zadaća tijekom nadolazeće ljetne požarne sezone.
22.05.2019, 08:51