Predstavljan projekt održivog upravljanja i odgovornog raspoređivanja broja posjetitelja na Skradinskom buku

02.06.2017, 14:02   /   Ispiši članak

Župan Goran Pauk jutros je u Skradinu prisustvovao predstavljanju projekta održivog upravljanja i odgovornog raspoređivanja broja posjetitelja s naglaskom na sigurnost i ograničenje broja posjetitelja na Skradinskom buku.

Kako bi očuvala tisućljetnu baštinu, Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ ove godine pristupila je donošenju novih poslovnih odluka u sklopu projekta odgovornog upravljanja i sigurnosti posjetitelja u cilju rasterećenja najpoznatijeg i najposjećenijeg lokaliteta, Skradinskog buka.

Uz župana predstavljanju su nazočili i državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg, ravnatelj Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ Krešimir Šakić i  gradonačelnik Grada Skradina Antonijo Brajković.

„Šibensko-kninska županija u potpunosti podržava sve aktivnosti Nacionalnog parka „Krka“ vezane za ograničeno posjećivanje Skradinskog buka, jer nam je održivi razvoj ovog područja apsolutni prioritet. Upravo u ovim aktivnostima vidimo izazov turističkog razvoja šireg prostora Nacionalnog parka „Krka“, kao i cijele Šibensko-kninske županije. Sa zadovoljstvom želim istaknuti izuzetnu suradnju s Nacionalnim parkom „Krka“ i ovim putem još jednom čestitati na uspješno apliciranom projektu „Nepoznata Krka“ čija realizacija će zasigurno potaknuti razvoj ruralnog dijela naše županije“, kazao je župan Goran Pauk.

„Nacionalni i parkovi prirode jedan su od naših najjačih brendova, dokaz tomu je i podatak da ih je lani posjetilo preko 3,5 milijuna posjetitelja. Upravo su srpanj i kolovoz mjeseci u kojima je najveći pritisak te je bitno da najposjećeniji parkovi poduzmu mjere s ciljem rasterećenja najatraktivnijih lokacija, što je sada prvi učinio Nacionalni park „Krka“.“, kazao je istaknuo je dr. sc. Mario Šiljeg, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.

„Koristeći online aplikacije turisti će od ove godine vrijeme provedeno na čekanje za ulaz na Skradinski buk moći provesti obilazeći poučno-pješačke staze i vidikovce na srednjem toku Krke, te  uživati u sakralnoj i povijesnoj baštini kojima obiluje srednji i gornji tok Krke, a biti će im dostupnija i seoska domaćinstva sa kvalitetnom domaćom hranom“, kazao je Krešimir Šakić, ravnatelj Javne ustanove „Nacionalni park Krka“.

„Upravo kroz ovaj projekt, projekt zaštite temeljnog fenomena Parka, ispunjavamo civilizacijski nalog koji je pred ovu instituciju postavljen prije trideset i dvije godine kada je i osnovana. Omogućavanje posjetiteljima više kvalitetnog vremena za obilazak znamenitosti u gradu Skradinu daje snažan doprinos i gospodarstvu Grada koji upravo u turizmu vidi svoj najznačajniji potencijal i strateško usmjerenje „ naglasio je mr. sc. Antonijo Brajković, gradonačelnik Grada Skradina.

Nacionalni park „Krka“ važan je gospodarski subjekt koji osim zaštite prirodnih ljepota i bogate kulturno-povijesne baštine aktivno sudjeluje u jačanju lokalne zajednice i pozicioniranju Šibensko-kninske županije kao brenda. NP „Krka“ prepoznat je u svijetu kao nezaobilazna destinacija posjetitelja Republike Hrvatske a ujedno je i njeno prvo zaštićeno područje koje provodi aktivne mjere ograničenja broja posjetitelja kako bi se očuvala prepoznatljiva baština šireg kraja uz Krku.

Ovog ljeta broj posjetitelja na Skradinskom buku bit će ograničen. Posjetiteljima na Lozovcu i u Skradinu bit će dostupni displeji s prikazom raspoloživog broja ulaznica za Skradinski buk. Onim posjetiteljima koji u određenom trenutku neće moći ući na Skradinski buk ponudit će se alternativni pravci kretanja, odnosno programi obilaska lokaliteta na srednjem i gornjem toku Krke.

 

  FOTO GALERIJA: Predstavljan projekt održivog upravljanja i odgovornog raspoređivanja broja posjetitelja na Skradinskom buku

  02.06.2017 14:04  

  Ključne riječi:  

 Pogledajte još vijesti:

Sajam strukovnog obrazovanja okupio učenike završnih razreda osnovnih škola iz cijele županije

U Katoličkom domu biskupa Jeronima Milete u Šibeniku, održan Sajam strukovnog obrazovanja u organizaciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Savjeta mladih Grada Šibenika i udruge Mladi u Europskoj uniji.
21.03.2018, 14:44

Županija financira sanaciju pomorskog dobra na području tri grada i šest općina

Župan Goran Pauk zaključio je danas s predstavnicima gradova: Šibenik, Vodice i Skradin, te s predstavnicima općina: Bilice, Pirovac, Tribunj, Tisno, Primošten i Murter-Kornati, sporazume o zajedničkom financiranju sanacija pomorskog dobra.
21.03.2018, 14:22

„Naše domaće, sada i ubuduće“

U hotelu Punta u Vodicama, održan je danas radni ručak s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem, kao i manifestacija “Naše domaće, sada i ubuduće“, kojom Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska poljoprivredna agencija i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju promovira hrvatske poljoprivredne proizvode te novosti u Programu ruralnog razvoja.
16.03.2018, 16:30