Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković obišao opožarena područja u Šibensko-kninskoj županiji

18.07.2017, 15:01   /   Ispiši članak

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković danas je došao dati potporu i izraziti solidarnost i zahvalu vatrogascima i svima koji sudjeluju u borbi protiv niza požara koji su proteklih dana zahvatili područje Šibensko-kninske županije.

U Uredu župana g. Jandroković se sastao sa županom Goranom Paukom, saborskom zastupnicom Brankom Juričev Martinčev, županijskim vatrogasnim zapovjednikom Darkom Dukićem, zapovjednikom JVP Šibenik Volimirom Miloševićem, ravnateljem PU Šibensko-kninske Ivicom Kostanićem te predstavnicima Hrvatskih šuma: upraviteljem Šumarije Drniš Antom Slamićem i upraviteljicom Šumarije Šibenik Dariom Kekelić  kako bi se detaljnije upoznao sa situacijom na opožarenim područjima Šibensko-kninske županije koju je u zadnjih sedam dana pogodio čitav niz naleta vatrene stihije.

„Izrazio bih poštovanje i zahvalnost svima onima koji su se proteklih dana hrabro i požrtvovno borili protiv vatrene stihije i jako mi je drago da su uz ogromne napore svih vatrogasnih  snaga u koordinaciji sa djelatnicima Hrvatskih šuma, policije, ali i samih građanima, požari na području Šibensko-kninske županije stavljeni pod kontrolu. Nadam se da su najdramatičniji trenuci iza nas i da će se narednih dana situacija smiriti.“, kazao je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

„Zahvalio bih svim našim vatrogasnim djelatnicima koji ovih dana pokazuju izuzetnu požrtvovnost i nadljudskim naporima daju sve od sebe da uspješno saniraju opožarena područja naše županije često riskirajući i vlastite živote.“, kazao je župan Goran Pauk, te zahvalio predsjedniku sabora Goranu Jandrokoviću na podršci u ovim dramatičnim trenutcima koje proživljava cijela Dalmacija.

„U proteklih sedam dana područje naše županije pogodilo je 79 požara od kojih je onaj na Brodarici bio najzahtjevniji.  Svi požari na području naše županije u ovom su trenutku lokalizirani osim onoga na Kozjaku na čijoj lokalizaciji radimo unatoč nepristupačnom planinskom terenu. Jučerašnji požar na području Lugovića je također pod nadzorom, a naše vatrogasne postrojbe još uvijek su na tom području. Jučer smo na području Lišana zašli i u zadarsko područje i pomagali kolegama iz susjedne županije.“, kazao je županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić i dodao kako su u zadnjih sedam dana za sanaciju svih požara koji su izbili na području naše županije angažirana čak 852 vatrogasca, a za same troškove gašenja bez hladnog pogona iznose 1.3 milijuna kuna, tako da su štete nastale požarima uistinu goleme .

Zapovjednik Policijske uprave Šibensko-kninske županije Ivica Kostanić dodao je kako policija zajedno s vatrogascima intenzivno surađuje na području pojačanog nadzora i mjera prevencije. „Osnovni uzrok požarima smatram ljudske faktore. Policija provodi kriminalističko istraživanje kako bi se utvrdilo da li je postojalo namjernih paljenja“, zaključio je Kostanić.

Nakon sastanka u Uredu župana, Jandroković je u pratnji župana Gorana Pauka i načelnika Općine Bilice Josipa Ćalete obišao opožareno područje iznad zaselka Lugovići na brdu Debeljak u Općini Bilice. Tu se sastao s vatrogascima koji  još uvijek nadziru požarište i  osobno se uvjerio u težinu i nadljudske napore koje su ovi momci dali u obrani imovine i što je najvažnije bez ozlijeđenih i  ljudskih žrtava.

Također je obišao opožareno područje na Brodarici u pratnji gradonačelnika Grada Šibenika Željka Burića i njegovih zamjenika Danijela Milete i Paška Rakića. Prema riječima županijskog vatrogasnog zapovjednika Darka Dukića ovo područje gašenja je bilo najzahtjevnije i najrizičnije jer je požar ušao u same kuće, ali zahvaljujući zračnim snagama i dobro organiziranim zemaljskim vatrogasnim snagama uspješno je obranjeno bez veće materijalne štete i ljudskih žrtava.

  FOTO GALERIJA: Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković obišao opožarena područja u Šibensko-kninskoj županiji

  18.07.2017 15:10  

  Ključne riječi:  

 Pogledajte još vijesti:

Sastanak hrvatskog izaslanstva s tajnikom Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Europe

Uoči drugog dana plenarnog zasjedanja Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Europe koje se do petka održava u Strasbourgu, hrvatsko izaslanstvo je održalo sastanak s glavnim tajnikom Kongresa Andreasom Kieferom.
20.10.2017, 08:21

Župan Pauk na 33. plenarnoj sjednici Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Europe

Uvodnim obraćanjem predsjednice Gudrun Mosler-Törnström u Strasbourgu je započelo 33. zasjedanje Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe. „Prije godinu dana kada sam odabrana za predsjednicu, posebno sam istaknula važnost konstantne borbe za temeljne vrijednosti Kongresa – vladavinu prava, demokracije i ljudskih prava.“, istaknula je i dodala kako se Europa neprestano suočava s ozbiljnim prijetnjama poput populizma, sebičnosti, intolerancije, nacionalizma te ekstremističkog nasilja koje može dovesti do destabilizacije demokratske kulture u našem društvu. „Suočeni s ovim izazovima naš Kongres, kao predstavnik više od 200.000 lokalnih i regionalnih jedinica, može pomoći ublažavanju napetosti, a Europa kojoj mi težimo je Europa solidarnosti temeljena na jakim lokalnim i regionalnim jedinicama.“- zaključila je Mosler-Törnström. Članovi Kongresa složili su se kako je upravo glavna zadaća Kongresa održavanje stabilnosti u europskim zemljama i zaključili kako ne smiju stati raditi na ostvarivanju tog cilja.
19.10.2017, 08:04

Župan Pauk na VI. Forum poljskih i hrvatskih regija u Torunu

U Torunu je 12. listopada otvoren šesti po redu Forum poljskih i hrvatskih regija koji okuplja predstavnike regionalne samouprave i gospodarstvenike s ciljem razmjene iskustva i uspješne suradnje u budućnosti.
12.10.2017, 14:44