Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović prisustvovala 10. godišnjici kornatske tragedije

30.08.2017, 16:12   /   Ispiši članak

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović danas je prisustvovala obilježavanju 10. godišnjice tragične pogibije vatrogasaca na otoku Kornatu.

Povodom desete godišnjice najveće mirnodopske tragedije u povijesti Republike Hrvatske na komemoraciji su se okupili članovi obitelji, rodbina, prijatelji i brojni sumještani stradalih vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnoga, kako bi odali počast i oživjeli sjećanje na  svoje najmilije stradale u velikom požaru 30. kolovoza 2007. godine.

Komemoraciji je prisustvovala predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović u pratnji potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane Damira Krstičevića kao izaslanika premijera Andreja Plenkovića, saborskog zastupnika Ante Sanadera kao izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora te župana Šibensko-kninske županije Gorana Pauka.

Šibenski biskup mons. Tomislav Rogić služio je misu za poginule vatrogasce u kapelici Sv. Florijana uz napjev katedralnog zbora župe Sv. Jakov iz Šibenika.

Nakon sv. Mise položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Zajednički vijenac položili su predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Ante Sanader i izaslanik predsjednika Vlade RH Damir Krstičević. U ime Šibensko-kninske županije vijenac  je položio župan Goran Pauk sa svojim zamjenicima Nikolom Blaževićem i Darijom Puljić. Vijence su položili i izaslanstva gradova Šibenika i Vodica, općina Tisno i Murter-Kornati, izaslanstvo Državne uprave za zaštitu i spašavanje, izaslanstvo Hrvatske vatrogasne zajednice i Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije.

Nakon polaganja vijenaca, Predsjednica se u pratnji župana Gorana Pauka i ostalih dužnosnika zajedno s obiteljima uputila prema križevima. Zastala je i tiho se poklonila kod svakog od 12 križeva koji su podignuti za dvanaest vatrogasaca koji su svoje živote izgubili gaseći požar na Otoku Kornatu. Prije deset godina svoje živote izgubili su Ivica Crvelin, Ante Crvelin, Tomislav Crvelin, Josip Lučić, Marko Stančić, Hrvoje Strikoman, Gabrijel Skočić, Karlo Ševerdija, Dino Klarić, Ante Juričev-Mikulin, Ivan Marinović i Marinko Knežević. Vatrogasac Frane Lučić jedini je, unatoč teškim ozljedama, uspio preživjeti nesreću.  

Počast su također odali i kolege vatrogasci iz svih javnih i dobrovoljnih postrojbi Šibensko-kninske županije, ali i iz ostalih krajeva Republike Hrvatske i susjednih zemalja.

 

  FOTO GALERIJA: Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović prisustvovala 10. godišnjici kornatske tragedije

  30.08.2017 16:17  

  Ključne riječi:  

 Pogledajte još vijesti:

Razmjena iskustava Šibensko-kninske županije i Primorsko-goranske županije o pomorskom dobru i koncesijama

Predstavljeni su i programi kojima se odjel koristi u radu; GIS granica pomorskog dobra i aplikacija Koncesea.
prije 23 sata

Osigurani besplatni školski obroci za 828 učenika Šibensko-kninske županije

Posredstvom Fonda europske pomoći za najpotrebitije, u sklopu natječaja „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva (školska godina 2017./2018.)“, Šibensko–kninska županija osigurala je besplatne školske obroke za 828 učenika osnovnih škola.
16.01.2018, 12:41

Prezentirana Studija izvodljivosti Razvoja širokopojasne infrastrukture

Danas je u multimedijalnoj dvorani šibenske Gradske knjižnice prezentirana Studija izvodljivosti Razvoja širokopojasne infrastrukture sljedeće generacije bespovratnim sredstvima fondova Europske unije. Studija koju je u sklopu prve faze projekta izradila tvrtka Lator d.o.o. sadrži analizu demografskih, gospodarskih i društvenih aspekata implementacije projekta, analizu mogućih tehničkih rješenja u projektu te procjenu investicijskih troškova projekta i potrebnih udjela bespovratnih sredstava iz EU fondova.
12.01.2018, 14:53