Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović prisustvovala 10. godišnjici kornatske tragedije

30.08.2017, 16:12   /   Ispiši članak

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović danas je prisustvovala obilježavanju 10. godišnjice tragične pogibije vatrogasaca na otoku Kornatu.

Povodom desete godišnjice najveće mirnodopske tragedije u povijesti Republike Hrvatske na komemoraciji su se okupili članovi obitelji, rodbina, prijatelji i brojni sumještani stradalih vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnoga, kako bi odali počast i oživjeli sjećanje na  svoje najmilije stradale u velikom požaru 30. kolovoza 2007. godine.

Komemoraciji je prisustvovala predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović u pratnji potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane Damira Krstičevića kao izaslanika premijera Andreja Plenkovića, saborskog zastupnika Ante Sanadera kao izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora te župana Šibensko-kninske županije Gorana Pauka.

Šibenski biskup mons. Tomislav Rogić služio je misu za poginule vatrogasce u kapelici Sv. Florijana uz napjev katedralnog zbora župe Sv. Jakov iz Šibenika.

Nakon sv. Mise položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Zajednički vijenac položili su predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Ante Sanader i izaslanik predsjednika Vlade RH Damir Krstičević. U ime Šibensko-kninske županije vijenac  je položio župan Goran Pauk sa svojim zamjenicima Nikolom Blaževićem i Darijom Puljić. Vijence su položili i izaslanstva gradova Šibenika i Vodica, općina Tisno i Murter-Kornati, izaslanstvo Državne uprave za zaštitu i spašavanje, izaslanstvo Hrvatske vatrogasne zajednice i Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije.

Nakon polaganja vijenaca, Predsjednica se u pratnji župana Gorana Pauka i ostalih dužnosnika zajedno s obiteljima uputila prema križevima. Zastala je i tiho se poklonila kod svakog od 12 križeva koji su podignuti za dvanaest vatrogasaca koji su svoje živote izgubili gaseći požar na Otoku Kornatu. Prije deset godina svoje živote izgubili su Ivica Crvelin, Ante Crvelin, Tomislav Crvelin, Josip Lučić, Marko Stančić, Hrvoje Strikoman, Gabrijel Skočić, Karlo Ševerdija, Dino Klarić, Ante Juričev-Mikulin, Ivan Marinović i Marinko Knežević. Vatrogasac Frane Lučić jedini je, unatoč teškim ozljedama, uspio preživjeti nesreću.  

Počast su također odali i kolege vatrogasci iz svih javnih i dobrovoljnih postrojbi Šibensko-kninske županije, ali i iz ostalih krajeva Republike Hrvatske i susjednih zemalja.

 

  FOTO GALERIJA: Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović prisustvovala 10. godišnjici kornatske tragedije

  30.08.2017 16:17  

  Ključne riječi:  

 Pogledajte još vijesti:

U Skradinu održana središnja svečanost rujanskog ratnog podviga

Središnja svečanost obilježavanja 26. obljetnice spomendana Rujanskog rata održana je u Skradinu. Svečanosti su nazočili župan Goran Pauk, zamjenik župana Nikola Blažević i predsjednik Županijske skupštine Nediljko Dujić.
prije 11 sata

26. obljetnice Spomendana Rujanskog rata

U povodu obilježavanja 26. obljetnice Spomendana Rujanskog rata kod Spomen obilježja smrtno stradalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata u Šibeniku održana je komemoracija na kojoj je pročitano 269 imena poginulih, nestalih i smrtno stradalih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu, položeno cvijeće i zapaljene svijeće.
22.09.2017, 14:44

Okrugli stol „Šibensko-kninska županija po mjeri čovjeka - da ili ne!?“

Zamjenici župana Nikola Blažević i Darija Puljić danas su u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ prisustvovali okruglom stolu na temu „Šibensko-kninska županija po mjeri čovjeka-da ili ne?!“
20.09.2017, 14:54