Potpisan ugovor za izgradnju Centra za gospodarenje otpadom Šibensko-kninske županije

13.06.2019, 17:01   /   Ispiši članak

Priča o sustavu gospodarenja otpadom na području Šibensko-kninske županije započela je još 2007. godine kada je Šibensko-kninska županija, kao županijski koordinator, pokrovitelj i sudionik projekta uspostave Centra za gospodarenje otpadom, potpisala s gradovima i općinama na području županije Glavni sporazum o regionalnom-županijskom centru za gospodarenje otpadom - Bikarac.

U Interpretacijskom centru katedrale Sv. Jakova Civitas Sacra u Šibeniku, Robert Podrug, direktor tvrtke Bikarac d.o.o. za gospodarenje otpadom Šibensko-kninske županije i Roland Tušar, direktor tvrtke GH Holding d.o.o. iz Ljubljane, potpisali su Ugovor za projektiranje i izvođenje radova na Centru za gospodarenje otpadom Bikarac za Šibensko-kninsku županiju. Ugovor je vrijedan 196.263.949,00 kuna, od čega se 128,5 milijuna kuna sufinancira iz Kohezijskog fonda Europske unije, a ostatak iz nacionalnih sredstava (Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i grad Šibenik). U sklopu ugovora izgradit će se postrojenje za mehaničko-biološku obradu otpada (MBO) i prateći objekti na Centru za gospodarenje otpadom. 

Potpisivanju su prisustvovali Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike, Dubravko Ponoš, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Goran Pauk, župan Šibensko-kninske županije, Željko Burić, gradonačelnik grada Šibenika i drugi uvaženi gosti.

„Nakon izgradnje MBO postrojenja, Centar za gospodarenje otpadom Bikarac bit će središnji i najvažniji infrastrukturni objekt cjelovitog sustava gospodarenja otpadom Šibensko-kninske županije. Iako je u samom postupku provedbe natječaja i odabira izvođača bilo zastoja, što je rezultiralo odgodom gradnje, sa zadovoljstvom možemo reći da smo potpisivanjem ovog ugovora na korak od toga da stanovnici Šibenika, Knina, Drniša, Vodica, Skradina te općina Šibensko-kninske županije napokon dobiju dugoročan i kvalitetan sustav gospodarenja otpadom u skladu s najvišim standardima Europske unije“, izjavio je prilikom potpisivanja Robert Podrug, direktor Bikarca.

„Gospodarenje otpadom puno je više od komunalne usluge – to je pitanje kvalitete života. Stoga daljnja ulaganja u Bikarac te izgradnja postrojenja za obradu otpada predstavljaju značajan doprinos u uspostavi zdravstveno prihvatljivijeg i ekološki učinkovitijeg sustava zbrinjavanja otpada. Šibenik će tako postati jedan od prvih gradova u Hrvatskoj s cjelovitim sustavom gospodarenja otpadom, a sve u skladu s načelima održivog razvoja“, izjavio je Željko Burić, gradonačelnik Šibenika.

„Već duže vrijeme iščekujemo završavanje postupka javne nabave za ovaj strateški značajan projekt i konačno smo ga dočekali. No, uvođenje ovog sustava gospodarenja otpadom ne podrazumijeva zanemarivanje odvajanja otpada na kućnom pragu. Upravljanje otpadom jedan od najvećih izazova pred svima nama i vrijeme je da zajedničkim snagama zagospodarimo otpadom kako bismo riješili i ekonomski i ekološki problem“, izjavio je Goran Pauk, župan Šibensko-kninske županije.

„Realizacija projekta tek sada počinje i u njoj se nitko od nas ne smije opustiti jer bit ćemo upravo onoliko dobri, kvalitetni i brzi koliko bude brza i kvalitetna najslabija karika, dakle, najslabije karike ne smije biti“, izjavio je Dubravko Ponoš, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

„Uz dva centra za gospodarenje otpadom koja su u funkciji, u gradnji su još dva centra: Bikarac i Biljane Donje. Taj kotačić izgradnje infrastrukture koja je nužna ide dalje. Jedno vrijeme smo kao zemlja tražili sebe u načinu gospodarenja otpadom. To je vrijeme prošlo. Odvajanje otpada nema alternative, kao ni izgradnja infrastrukture“, rekao je Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike.

Izgradnja Centra za gospodarenje otpadom Bikarac projekt je od strateškog značaja ne samo za Šibensko-kninsku županiju nego i za cijelu Republiku Hrvatsku. Izgradnja MBO postrojenja druga je faza izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Bikarac. U sklopu prve faze projekta sanirano je i zatvoreno postojeće odlagalište te izgrađeno novo sanitarno odlagalište, a u sklopu druge faze uz izgradnju MBO postrojenja već su izgrađene dvije pretovarne stanice i nabavljena specijalna oprema i vozila.

  FOTO GALERIJA: Potpisan ugovor za izgradnju Centra za gospodarenje otpadom Šibensko-kninske županije

  13.06.2019 18:05  

  Ključne riječi:  

 Pogledajte još vijesti:

U Kninu održan javni uvid u Prijedlog Zakona o proglašenju Parka prirode Dinara

Na današnji Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj, u Kninu je održan javni uvid u Prijedlog Zakona o proglašenju Parka prirode Dinara. Prijedlog zakona izradilo je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, a njime će se zaštiti masiv Dinare (Dinara, Troglav i Kamešnica), izvorišni dio i gornji tok rijeke Cetine te krška polja (Hrvatačko, Paško i Vrličko) uz Cetinu u kategoriji parka prirode.
22.05.2020, 15:09

Potpisan ugovor o izgradnji cikloturističkog vidikovca Vrelo Cetine

Župan Goran Pauk, vlasnik građevinskog obrta Spahija gradnja g. Ivan Spahija i g. Lino Jajac, nadzor nad izvođenjem radova, potpisali su danas Ugovor o izgradnji Cikloturističkog vidikovca s odmorištem Vrelo Cetine.
21.05.2020, 12:05

Društvu Crvenog križa Šibensko-kninske županije uručena vrijedna donacija

Predstavnici Turske agencije za suradnju i koordinaciju TIKA, isporučili su danas 200 humanitarnih paketa Društvu Crvenog križa Šibensko-kninske županije. Donacija je namijenjena potrebitim građanima naše županije pogođenih krizom prouzročenom koronavirusom. Ukupna vrijednost paketa koji sadrži živežne namirnice iznosi cca. 350 kuna.
19.05.2020, 16:03